Maliny- dlaczego warto je jeść?

Malina (Rubus idaeus)- Jest to gatunek owocu, który pochodzi z rodziny różowatych. 

Gdzie możemy spotkać owoce maliny?

Pierwszą rzeczą, o jakiej powiem w dzisiejszym artykule będą to kraje w, których występują owoce malin. A będzie to m.in.:

-Rosja

-Polska

-Meksyk

-Ukraina 

-Serbia

-Bośnia i Hercegowina

-USA

-Chile 

Na co pomaga jedzenie malin?

Teraz opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o pozytywnych skutkach na nasz organizm. A będzie to m.in.:

-Właściwości uspokajające

-Obniża ciśnienie krwi 

-Łagodzą bóle miesiączkowe 

-Wspomaga leczenie przeziębienia 

-Wspomagają odchudzanie 

-Wzmacniają odporność 

-Wspomaga leczenie jamy ustnej, gardła i krtani 

-Mają niski indeks glikemiczny 

Jakiej grupie osób nie zaleca się jedzenie malin?

Była mowa  o tym na co pomaga jedzenie malin. To teraz przyszła odpowiednia pora na to, aby opowiedzieć o przeciwwskazaniach. A będą to m.in. takie dolegliwości jak:

-Zaburzenia przewodu pokarmowego

-Ból brzuch 

-Biegunka 

-Wzdęcia 

-Katar sienny 

-Puchnięcie w obrębie jamy ustnej 

-Wysypka 

-Uderzenia gorąca

Jakie witaminy znajdują się w tym owocu?

Kolejną istotną kwestią, jaka się znajdzie w dzisiejszym artykule to witaminy, które zawierają maliny. A będzie to m.in.:

-Witamina C

-Witamina E

-Witamina K

-Wapń

-Żelazo

-Kwas foliowy 

-Fosfor 

-Magnez 

-Witamina B1, B2, B3, B6

-Naturalne antyoksydanty 

-Miedź

-Selen

-Potas 

-Miedź 

Czy gotowane maliny mogą tracić witaminy?

Czy wiesz, że podczas obróbki termicznej maliny nie tracą wartości odżywczych. 

Odmiany malin

Teraz wymienie i omówię odmiany malin. A będą to m.in:

Odmiany letnie:

-Polana

-Pruska

-Glen

-Polka 

-Laszka 

-Sokolica

-Polesie

Odmiany jesienne:

-Delniwa

-Erika 

-Heban

-Poemat

-Pokusa

-Polana

-Polesie 

-Polka 

-Polonez

A także wszystkie odmiany żółte:

-Fallgold

-Golden Queen

-Poranna rosa 

Od kiedy owocują maliny?

Jak podają różne źródła owoce malin owocują od końca lipca, aż do pierwszych przymrozków.

Nalewka z malin

Maliny zasypać cukrem lub zalać miodem. Mieszankę zalać alkoholem mieszanka 1:1 wódki i spirytusu lub samym bimbrem. Następnie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 4 do 6 tygodnie. Regularnie co kilka dni potrząsnąć zawartością i po upływie tego czasu możemy napić się pysznej naleweczki z malin. 

Dżem z malin

Delikatnie umyj, przełóż na sitko i lekko osusz. Owoce przesyp do garnka o możliwie jak najgrubszym dnie, dodaj cukier i sok z połówki cytryny. Podsmażaj na małym ogniu od 1,5 do 2 godzin, aż sok odparuje, a masa malinowa zacznie gęstnieć. Dżem cały czas mieszaj, nie pozwalaj na przypalenie owoców. Po tym czasie przełóż gorące do słoików, zakręć je i odwróć do góry dnem. Smacznego!

Ciasto z malinami

SKŁADNIKI

-400 gram malin

-4 jajka

-120 gram (0,5 szklanki) cukru

-1 opakowanie cukru waniliowego 

-240 gram (1,5 szklanki) mąki pszennej 

-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

-½ szklanki oleju (lub roztopionego i ostudzonego  masła)

PRZYGOTOWANIE

Małą, prostokątną formę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.Jajka ocieplić a następnie ubić z cukrem oraz z cukrem wanilinowym na bardzo puszystą i jasną masę (ok. 8 min mikserem na wysokich obrotach lub 4 min motylkiem w termomiksie obr. 3,5). Następnie zmniejszyć obroty miksera i cały czas wolno miksując dodawać bez przerw, po 1-2 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.Na koniec wlać olej (lub roztopione i ostudzone masło) i zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię a następnie poukładać maliny lekko wciskając je w ciasto.Piec przez ok. 30 minut na lekko złoty kolor i suchy patyczek. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem. Udekorować świeżymi malinami.

Malinowa chmurka

Składniki 

-Galaretka o smaku malinowym 

-400 gram malin 

-50 gram migdałów w płatkach 

-500 ml schłodzonej śmietanki 36%

-60 gram okrągłych biszkoptów 

-50 gram cukru pudru 

-1 łyżka pasty waniliowej 

-40 gram mini bezików Mona Lisa

Dodatkowo:

-Listki mięty do dekoracji 

Przygotowanie  

Galaretkę rozpuść z 500 ml wrzątku.Na dno naczyń o pojemności 200 ml wyłóż maliny i zalej je wystudzoną galaretką. Odstaw do lodówki do stężenia.Na suche, rozgrznej patelni upraż płatki migdałów i odstaw do wystudzenia.Śmietankę ubij z cukrem pudrem i pastą z wanilii.Na galeretkę wyłóż pokruszone biszkopty.Wyłóż po około dwie łyżki bitej śmietany. Odłóż kilka łyżek do dekoracji. Posyp mini bezikami.Na wierzch posyp uprażone migdały. Pozostałą porcję bitej śmietany przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch deseru. Przed podaniem udekoruj maliną i miętą.

Linki do produktów