Maliny- dlaczego warto je jeść?
Malina (Rubus idaeus)- Jest to gatunek owocu, który pochodzi z rodziny różowatych.
Gdzie możemy spotkać owoce maliny?
Pierwszą rzeczą, o jakiej powiem w dzisiejszym artykule będą to kraje w, których występują owoce malin. A będzie to m.in.:
-Rosja
-Polska
-Meksyk
-Ukraina
-Serbia
-Bośnia i Hercegowina
-USA
-Chile
Na co pomaga jedzenie malin?
Teraz opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o pozytywnych skutkach na nasz organizm. A będzie to m.in.:
-Właściwości uspokajające
-Obniża ciśnienie krwi
-Łagodzą bóle miesiączkowe
-Wspomaga leczenie przeziębienia
-Wspomagają odchudzanie
-Wzmacniają odporność
-Wspomaga leczenie jamy ustnej, gardła i krtani
-Mają niski indeks glikemiczny
Jakiej grupie osób nie zaleca się jedzenie malin?
Była mowa o tym na co pomaga jedzenie malin. To teraz przyszła odpowiednia pora na to, aby opowiedzieć o przeciwwskazaniach. A będą to m.in. takie dolegliwości jak:
-Zaburzenia przewodu pokarmowego
-Ból brzuch
-Biegunka
-Wzdęcia
-Katar sienny
-Puchnięcie w obrębie jamy ustnej
-Wysypka
-Uderzenia gorąca
Jakie witaminy znajdują się w tym owocu?
Kolejną istotną kwestią, jaka się znajdzie w dzisiejszym artykule to witaminy, które zawierają maliny. A będzie to m.in.:
-Witamina C
-Witamina E
-Witamina K
-Wapń
-Żelazo
-Kwas foliowy
-Fosfor
-Magnez
-Witamina B1, B2, B3, B6
-Naturalne antyoksydanty
-Miedź
-Selen
-Potas
-Miedź
Czy gotowane maliny mogą tracić witaminy?
Czy wiesz, że podczas obróbki termicznej maliny nie tracą wartości odżywczych.
Odmiany malin
Teraz wymienie i omówię odmiany malin. A będą to m.in:
Odmiany letnie:
-Polana
-Pruska
-Glen
-Polka
-Laszka
-Sokolica
-Polesie
Odmiany jesienne:
-Delniwa
-Erika
-Heban
-Poemat
-Pokusa
-Polana
-Polesie
-Polka
-Polonez
A także wszystkie odmiany żółte:
-Fallgold
-Golden Queen
-Poranna rosa
Od kiedy owocują maliny?
Jak podają różne źródła owoce malin owocują od końca lipca, aż do pierwszych przymrozków.
Nalewka z malin
Maliny zasypać cukrem lub zalać miodem. Mieszankę zalać alkoholem mieszanka 1:1 wódki i spirytusu lub samym bimbrem. Następnie szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 4 do 6 tygodnie. Regularnie co kilka dni potrząsnąć zawartością i po upływie tego czasu możemy napić się pysznej naleweczki z malin.
Dżem z malin
Delikatnie umyj, przełóż na sitko i lekko osusz. Owoce przesyp do garnka o możliwie jak najgrubszym dnie, dodaj cukier i sok z połówki cytryny. Podsmażaj na małym ogniu od 1,5 do 2 godzin, aż sok odparuje, a masa malinowa zacznie gęstnieć. Dżem cały czas mieszaj, nie pozwalaj na przypalenie owoców. Po tym czasie przełóż gorące do słoików, zakręć je i odwróć do góry dnem. Smacznego!
Ciasto z malinami
SKŁADNIKI
-400 gram malin
-4 jajka
-120 gram (0,5 szklanki) cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-240 gram (1,5 szklanki) mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-½ szklanki oleju (lub roztopionego i ostudzonego masła)
PRZYGOTOWANIE
Małą, prostokątną formę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.Jajka ocieplić a następnie ubić z cukrem oraz z cukrem wanilinowym na bardzo puszystą i jasną masę (ok. 8 min mikserem na wysokich obrotach lub 4 min motylkiem w termomiksie obr. 3,5). Następnie zmniejszyć obroty miksera i cały czas wolno miksując dodawać bez przerw, po 1-2 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.Na koniec wlać olej (lub roztopione i ostudzone masło) i zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię a następnie poukładać maliny lekko wciskając je w ciasto.Piec przez ok. 30 minut na lekko złoty kolor i suchy patyczek. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem. Udekorować świeżymi malinami.
Malinowa chmurka
Składniki
-Galaretka o smaku malinowym
-400 gram malin
-50 gram migdałów w płatkach
-500 ml schłodzonej śmietanki 36%
-60 gram okrągłych biszkoptów
-50 gram cukru pudru
-1 łyżka pasty waniliowej
-40 gram mini bezików Mona Lisa
Dodatkowo:
-Listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
Galaretkę rozpuść z 500 ml wrzątku.Na dno naczyń o pojemności 200 ml wyłóż maliny i zalej je wystudzoną galaretką. Odstaw do lodówki do stężenia.Na suche, rozgrznej patelni upraż płatki migdałów i odstaw do wystudzenia.Śmietankę ubij z cukrem pudrem i pastą z wanilii.Na galeretkę wyłóż pokruszone biszkopty.Wyłóż po około dwie łyżki bitej śmietany. Odłóż kilka łyżek do dekoracji. Posyp mini bezikami.Na wierzch posyp uprażone migdały. Pozostałą porcję bitej śmietany przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch deseru. Przed podaniem udekoruj maliną i miętą.
Linki do produktów