Marakuja- Owoc, który pomaga wzmocnić serce i nie tylko

Marakuja (Passiflora edulis Sims) – Jest to gatunek rośliny, który należy do rodziny męczennicowatych. Zwyczajowa nazwa tego owocu to granadilla purpurowa. Inaczej nazywana również jako męczennica jadalna, passiflora. Z łaciny słowo passio oznacza cierpienie, flos tłumaczy się jako kwiat. Możemy ją spotkać m.in. Afryce, Nowej Zelandii na Galapagos, Hawajach, Makaronezji, Ameryki Południowej (Paragwaj, Argentyna, Brazylia). Powszechnie uprawia się ją w krajach tropikalnych. 

Jak wygląda marakuja?- krótka charakterystyka

Pierwsza rzecz, która znajdzie się w dzisiejszym artykule to będzie krótka charakterystyka marakui. Ten owoc posiada krzewiaste pnącze, które ma długość nawet do 15cm. Możemy zobaczyć wąsy czepne, które pochodzą z przekształconych pędów. Jego liście są naprzemianległe, głęboko 3-klapowe, posiadające piłkowane brzegi osiągają one długość i szerokość od 5 do 22 cm. Kwiaty są bardzo charakterystyczne w kolorach białym jak również fioletowym. Natomiast owoc to jajowata lub okrągła jagoda, która osiąga długość od 4 do 10 cm. Ma liczne ciemne nasiona, które są otoczone szklistą, pomarańczową osnówką. Okrywa jest włóknista, ciemnopurpurowa lub żółta. Sezon na marakuję trwa od października do końca lutego. 

W jakich przypadkach może nam pomóc jedzenie tego owocu?

Myślę, że ta informacja może zaciekawić wielu z Was moi drodzy czytelnicy. A mianowicie mam na myśli to w jakich przypadkach może nam pomóc jedzenie tego owocu. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł rdzenne plemiona Amazonii wykorzystywały ją do pomocy w walce z kaszlem, czy też, aby wzmocnić serce. A także: 

-Pomaga łagodzić objawy astmy

-Kaszel

-Świszczący oddech

-Duszności 

-Działa jako środek uspokajający, przeciwlękowy, przeciwdrgawkowy, nasenny

– Posiada właściwości hipoglikemizujące 

-Redukuje poziom glukozy we krwi

-Pomaga obniżyć ciśnienie krwi

-Może pomóc w spadku cholesterolu całkowitego

-Posiada właściwości dezynfekujące 

– Pomaga zniwelować nerwobóle, a także skurcze mięśni 

-Wykazuje działanie przeciwnowotworowe

Do czego sprawdzi się dodanie marakui i z, czym możemy ją łączyć?

Przyszedł odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy. O tym do jakich dań możemy dodać ten jakże przepyszny owoc. A będzie to m.in.:

-Drink 

-Konfitura

-Dżem 

-Koktajl

-Sok

-Deserów

-Ciast 

-Tortów 

-Musów 

Kremów:

-Poziomkowym 

-Malinowym

-Jagodowym

-Kwaśnym jabłkiem 

-Czekoladą białą lub mleczną

Jakie możemy znaleźć witaminy i składniki odżywcze w tym owocu?

Kolejną interesującą wiadomością, która dotyczy tego owocu i może Was zaciekawić jest to, jakie znajdują się witaminy i składniki odżywcze w marakui. Będą to m.in.:

-Witamina K

-Witamina C

-Witamina A

-Witamina E

-Witamina B6

-Niacyna 

-Kwas foliowy 

-Ryboflawina

-Żelazo 

-Sód 

-Cynk

-Wapń 

-Fosfor 

-Potas

-Magnez 

-Błonnik

-Białko 

-Kwasy tłuszczowe

Przepis na mini serniczki z mango, marakują i granatem 

SKŁADNIKI

 -ok. 150 g ciasteczek oreo

-500 g zmielonego twarogu

-250 g ricotty lub mascarpone

-2/3 szklanki cukru

-1 budyń śmietankowy

-1 cukier wanilinowy

-1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

-1 jajko

Do dekoracji:

-50 g białej czekolady

-Owoce: mango, marakuja, granat, ewentualnie brzoskwinie z puszki i świeże kiwi

-listki mięty

PRZYGOTOWANIE

Przygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasteczka zgrubnie posiekać na desce i włożyć do papilotek.

Zmielony twaróg włożyć do miski, dodać ricottę lub mascarpone, cukier, budyń (w proszku) i cukier wanilinowy oraz skórkę z pomarańczy, zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i znów zmiksować tylko do połączenia się składników.

Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Wierzch posmarować roztopioną białą czekoladą, ułożyć obrane i pokrojone mango, dodać nasiona granatu, polać marakują i udekorować listkami mięty.

CIASTO Z MARAKUJĄ

Proste ciasto cytrynowo-kokosowe z owocami marakui

SKŁADNIKI

SPÓD

-150 g masła

-60 g cukru pudru + do dekoracji

-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

-200 g mąki

-1 łyżeczka startej skórki z cytryny

WIERZCH

100 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

70 g wiórków kokosowych

3 jajka

150 g cukru

4 owoce marakui (lub 120 ml miąższu z puszki)

2 łyżki soku z cytryny

SPÓD

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Małą blaszkę 21 x 28 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło pokroić na kawałki i umieścić w misce, odstawić na pół godziny do zmiękczenia. Dodać cukier puder, wanilię i skórkę z cytryny i utrzeć (ubić mikserem) na jasną i puszystą masę.

Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok. 15 – 20 minut na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale piekarnika nie wyłączać.

WIERZCH

Mąkę wsypać do miski, dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie połączyć z wiórkami kokosowymi. Jajka wbić do drugiej miski i roztrzepać widelcem z dodatkiem cukru.

Do jajek dodać marakuję, oraz sok z cytryny i wymieszać. Dodać suche składniki i delikatnie mieszać łyżką tylko do czasu aż nie będzie widać surowej mąki.

Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut lub do czasu aż zastygnie (może być delikatnie wilgotne, ale nie płynne, stężeje troszkę po ostudzeniu). Posypać cukrem pudrem.

Linki do produktów, które w składzie mają marakuję: