Marcepan i jego niezwykłe działanie w regulacji pracy serca i nie tylko

Marcepan (łac.marci-panis, panis martius) W dosłownym znaczeniu ,,chleb Marka” – Jest to nic innego jak słodka masa cukiernicza. Która powstaje głównie ze zmielonych jak również prażonych migdałów i cukru. A dodatkowym składnikiem jest olejek migdałowy. Gdy jest ciepło masa może stać się plastyczna i możemy ją użyć m.in. do wyrobu skomplikowanych wyrobów, które są dodatkowo ozdobne. W ,,Encyklopedii Staropolskiej” możemy przeczytać to, że już na początku XX wieku aptekarze z zachodniej Europy, którzy przybywali do Polski, aby go wypiekać na ich uroczystości domowe. Posiada 410 kcal. 

W czym może nam pomóc jedzenie marcepanu?

Uważam, że ta informacja może zaciekawić wielu z Was. A mianowicie będzie mowa o tym w, czym może nam pomóc jedzenie marcepanu. Pomaga w regulacji rytmu serca, poziomu cukru we krwi, wzmocnić układ odpornościowy. Dodatkową zaletą jedzenia marcepanu jest to, że pomaga zwalczyć złe samopoczucie jak również zmęczenie. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, a także przeciwzapalne. Dodatkowo może wspomóc odporność przeciwnowotworową, pozwala utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Pozytywnie również wpływa na pracę mózgu. Obniża poziom złego cholesterolu. Ostatnią zaletą jedzenia marcepanu jest to, że pozwala zmniejszyć ryzyko w powstawaniu miażdżycy. 

Jakie składniki możemy znaleźć w marcepanie?

Przyszedł odpowiedni moment na to, aby odpowiedzieć na pytanie, które może w tym momencie pojawić się w głowach wielu z Was. A mianowicie będę mówiła o tym, jakie składniki możemy znaleźć w marcepanie. Będzie to m.in.:

-Witamina E

-Witamina B

-Nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. Omega-6, Omega-3, kwas a-linolenowy

-Magnez

-Fosfor

-Potas 

-Wapń 

-Błonnik

Jak zrobić zdrowy marcepan?

Myślę, że są wśród Was, które poszukują przepisu na to, aby wykonać zdrowy marcepan. I właśnie z tak owym przepisem przychodzę. W pierwszej kolejności należy zmielić w blenderze erytrytol na puder. Dodajemy amaretto (wodę) wymieszajmy łyżką, a następnie należy zagniatać dłońmi masę marcepanową. Jeżeli pod palcami wyczujemy, że masa jest zbyt sucha to dodajmy łyżeczkę wody.

Domowa masa marcepanowa na tort – przepis

Składniki

-250 g migdałów (bez skórki)

-250 g cukru pudru

-1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

-2 łyżki wody

Sposób przygotowania

Wykonanie masy marcepanowej do tortu zacznij od zmielenia w blenderze migdałów bez skórki. Im mocniej rozdrobnisz migdały, tym gładsza będzie przygotowana przez Ciebie masa.

Zmieszaj migdały z cukrem pudrem, zagnieć masę razem z wodą i aromatem migdałowym na stolnicy silikonowej. Możesz również zmiksować wszystkie składniki w blenderze.

Jeśli masz problem z wyrobieniem, możesz dodać jeszcze odrobinę wody.

Wyrobioną masę uformuj w podłużny wałek, owiń folią spożywcza i przełóż do lodówki na kilka godzin.

PRZEPIS NA CIASTECZKA MARCEPANOWE

Składniki 

-200 G MĄKI PSZENNEJ

-150 G MASY MARCEPANOWEJ

-100 G ZIMNEGO MASŁA

-50 G MĄKI ZIEMNIACZANEJ

-40 G CUKRU

-2 ŻÓŁTKA

-1 ŁYŻKA MLEKA

-1 ŁYŻECZKA EKSTRAKTU MIGDAŁOWEGO

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

1.Do misy robota kuchennego przesypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier. Dodać masę marcepanową, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i żółtka. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy. Zmiksować do połączenia składników w jednolite ciasto.

 2.Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

3.Ciasto rozwałkować na placek i za pomocą foremek wykroić ciasteczka.

 4.Układać i niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 5.Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 8 minut.

 6.Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

 
Tort marcepanowy

Składniki na tort marcepanowy

biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
10 dag mielonych migdałów
7 dag ziemniaczanej
7 dag pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1/3 szklanki wódki z cytryną i miodem
1 łyżeczka cukru pudru

krem marcepanowy:
-20 dag marcepanu
-20 dag serka mascarpone
-1 i 1/4 szklanki zimnej śmietanki 30%
-kilka kropli aromatu migdałowego

polewa czekoladowa:
-20 dag czekolady deserowej (2 tabliczki x 100 g)
-2 łyżki śmietanki 30%
-1 łyżka masła

lukier:
-20 dag cukru pudru
-3 łyżki soku z limonki

dekoracja:
-10 dag czekolady deserowej (1 tabliczka x 100 g)
-10 orzeszków pistacjowych
-10 świeżych owoców żurawiny
-1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie

biszkopt:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek.

Żółtka utrzyj z połową cukru pudru na puszystą masę. Białka ubij z pozostałym cukrem pudrem na błyszczącą i sztywną pianę.

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

Żółtka połącz z pianą z białek, delikatnie mieszając.

Do masy jajecznej przesyp ok. 1/3 suchych składników i wymieszaj. Czynność powtórz, aż suche składniki połączą się z masą jajeczną.

Ciasto przelej do tortownicy. Wierzch wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut do suchego patyczka.

Tortownicę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Pokrój nożem w około tortownicy, zdejmij obręcz i przekrój na 3 poziome blaty.

poncz:

Sok pomarańczowy wymieszaj z wódką.

Dodaj cukier puder i wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

Odstaw.

krem marcepanowy:

Marcepan zetrzyj na tarce na małych oczkach.

Serek mascarpone ubijaj i dodawaj stopniowo marcepan.

Kremówkę ubij na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj masę marcepanową. Dodaj kilka kropli aromatu migdałowego.

Krem wstaw do lodówki.

ułożenie tortu:

Na paterze ułóż dolny blat biszkoptu. Nasącz 1/3 ponczu i nałóż 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie nasącz 1/3 ponczu i nałóż 1/3 kremu. Przykryj trzecim blatem, nasącz pozostałym ponczem. Boki wysmaruj pozostałym kremem.

Wstaw do lodówki.

polewa czekoladowa:

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka.

Wlej śmietankę i dodaj masło. Mieszaj, aż czekolada i masło się roztopią i powstanie gładka polewa.

lukier:

Cukier puder wymieszaj z sokiem z limonki, aż powstanie jednolita polewa.

Odstaw.

dekoracja:

Za pomocą szpatuły od dołu do góry nałóż na boki tortu polewę czekoladową. Wstaw do lodówki na 10 minut.

Wierzch tortu polej lukrem. Wstaw do lodówki na 10 minut.

Aby tort wyglądał zjawiskowo, użyj szablonu ze świątecznymi wzorami (na przykład choinka), który wypełnij startą na tarce czekoladą. Z pistacji, żurawiny i płatków migdałowych zrób bombki.

Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Linki do produktów: