Marchew i jej pozytywne działanie na oczy i nie tylko
Marchew zwyczajna (Daucus carota L.) – Jest to gatunek warzywa, który pochodzi z rodziny selerowatych.
Gdzie możemy ją spotkać?
Pierwszą rzeczą jaką opowiem w dzisiejszym artykule będzie to, gdzie możemy spotkać marchewkę. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł marchewka w stanie dzikim może wystąpić m.in.:
-Północna Afryka
-Europa
-Azja Środkowa, a dokładniej z Persji (dzisiaj są to tereny Afganistanu i Iranu)
-Znaleziono ją na stanowiskach archeologicznych Szwajcarii
-południowa część Niemiec
Na co może nam pomóc jedzenie marchewki?
W tym momencie opowiem Wam moi drodzy czytelnicy jak pozytywnie może zadziałać na nasze zdrowie jedzenie marchewki. A także na jakie dolegliwości. Będzie to m.in.:
-Pozytywnie wpływa na nasz wzrok
-Ochrona przed niektórymi nowotworami
-Pomaga poprawić trawienie
-Wspiera układ immunologiczny
-Może przyczynić się do poprawy układu krwionośnego
-Wspomaga pracę wątroby jak również nerek
-Może wykazywać działanie przeciwwolnorodnikowe
-Obniża poziom złego cholesterolu
-Pomaga zabijać szkodliwe bakterie w jamie ustnej
Jakie witaminy możemy znaleźć w marchewce?
Myślę, że przyszedł odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jakie w marchewce znajdują się witaminy. A będą to m.in.:
-Likopen
-Luteina
-Beta-karoten, czyli prowitamina A
-Alfa-karoten
-Witamina A
-Flawonoidy takie jak kwercetyna, kemferol, luteolina
-Związki fenolowe takie jak kwas kawowy, chlorogenowy, ferulowy, hydroksycynamonowy, p-kumarynowy, p-hydroksybenzoesowy
-Witamina K
-Witamina C
-Niacyna
-Witamina B6
-Witamina E
-Kwas foliowy
-Ryboflawina
-Tiamina
-Cynk
-Potas
-Sód
-Magnez
-Fosfor
-Wapń
-Żelazo
-Molibden
-Białko
-Tłuszcze
-Błonnik pokarmowy
Jaka jest zalecana dzienna dawka jedzenia marchewki?
Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł zalecana dzienna dawka do spożycia wynosi 25 mg.
Czy wiesz, że…?
-Istnieje jej 25 gatunków, a niektóre z nich mogą być uznawane jako trujące
-Uprawiano ją w starożytnych Chinach i z tego okresu najbardziej znaną odmianą jest biała
-W Portugalii wytwarzany jest z niej dżem
Przepis na zupę marchewkową z imbirem krok po kroku
Składniki
-Marchewka 500 g 4 średnie sztuki
-Imbir korzeń 30 g
-Seler naciowy 70 g
-Pomarańcza 300 g 1 duża sztuka
-Oliwa z oliwek 20 ml
-Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) 180 ml
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, cukier
Przygotowanie
Marchew umyj, obierz i pokrój w talarki.
Łodygi selera umyj i pokrój na mniejsze części.
Imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Do wysokiego garnka wlej oliwę i podsmaż na niej przygotowaną marchew, seler i imbir (około 5 minut).
Następnie warzywa zalej wodą i gotuj około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania dodaj kawałki pomarańczy (z połowy, z drugiej wyciśnij sok).
Następnie do gotującej się zupy dodaj cukier, sok z połowy pomarańczy oraz przyprawy.
Zupę zmiksuj blenderem w garnku.
Następnie wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut.
Gotową zupę zdejmij z kuchenki i podawaj od razu po przygotowaniu.
Frytki z marchewki
Składniki dla 2 porcji
–Marchewka 300 g 4 większe sztuki
–Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
Przygotowanie
Odetnij końce marchewki, obierz i umyj. Każdą marchewkę podziel na 3 lub 4 równej długości. Każdą część przetnij na 4 części wzdłuż i przełóż do miski. Do marchwi dodaj olej, ¼ łyżeczki papryki słodkiej, cząbru i pieprzu, a także sporą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Marchew przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ułóż kawałki marchwi tak aby się nie stykały. Frytki piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.
MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ
SKŁADNIKI
2 PORCJE
-200 g krewetek
-100 g makaronu ryżowego
-3 łyżki oleju roślinnego
-1/2 cebuli
-2 ząbki czosnku
-1 marchewka
-3 cm kawałek imbiru
-1/2 cukinii
-1 słoik lub puszka kiełków fasoli mung
-1 jajko
-1 łyżka sosu sojowego
-limonka do skropienia
-natka lub kolendra
-posiekane orzechy ziemne (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Krewetki rozmrozić, oczyścić, oderwać ogonki, pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku (ok. 3 – 4 minuty), następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
W woku lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć pokrojoną w piórka cebulę i smażyć przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
Dodać obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek i smażyć przez około minutę.
Marchewkę obrać a następnie wyciąć obieraczką paseczki lub pokroić na zapałki. Dodać na patelnię i smażyć razem przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu.
Dodać obrany i starty imbir.
Dodać pokrojoną na zapałki cukinię i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
Zrobić miejsce w woku i wrzucić krewetki. Smażyć na większym ogniu przez ok. 1 minutę raz przewracając. Połączyć z resztą składników w woku.
Znów zrobić miejsce w woku i wbić w nie jajko, smażyć aż się zetnie i wymieszać z resztą składników.
Dodać makaron, odcedzone kiełki, doprawić pieprzem, wymieszać i smażyć co chwilę mieszając przez pół minuty. Pod koniec skropić sosem sojowym i sokiem z limonki, wszystko wymieszać.
Posypać posiekaną natką lub kolendrą oraz opcjonalnie pod prażonymi orzechami ziemnymi.
Linki do produktów, które w składzie zawierają marchewkę: