Marchew i jej pozytywne działanie na oczy i nie tylko

Marchew zwyczajna (Daucus carota L.) – Jest to gatunek warzywa, który pochodzi z rodziny selerowatych. 

Gdzie możemy ją spotkać? 

Pierwszą rzeczą jaką opowiem w dzisiejszym artykule będzie to, gdzie możemy spotkać marchewkę. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł marchewka w stanie dzikim może wystąpić m.in.:

-Północna Afryka 

-Europa 

-Azja Środkowa, a dokładniej z Persji (dzisiaj są to tereny Afganistanu i Iranu)

-Znaleziono ją na stanowiskach archeologicznych Szwajcarii

-południowa część Niemiec 

Na co może nam pomóc jedzenie marchewki? 

W tym momencie opowiem Wam moi drodzy czytelnicy jak pozytywnie może zadziałać na nasze zdrowie jedzenie marchewki. A także na jakie dolegliwości. Będzie to m.in.:

-Pozytywnie wpływa na nasz wzrok 

-Ochrona przed niektórymi nowotworami 

-Pomaga poprawić trawienie 

-Wspiera układ immunologiczny 

-Może przyczynić się do poprawy układu krwionośnego

-Wspomaga pracę wątroby jak również nerek 

-Może wykazywać działanie przeciwwolnorodnikowe 

-Obniża poziom złego cholesterolu

-Pomaga zabijać szkodliwe bakterie w jamie ustnej 

Jakie witaminy możemy znaleźć w marchewce?

Myślę, że przyszedł odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jakie w marchewce znajdują się witaminy. A będą to m.in.:

-Likopen

-Luteina 

-Beta-karoten, czyli prowitamina A

-Alfa-karoten 

-Witamina A

-Flawonoidy takie jak kwercetyna, kemferol, luteolina

-Związki fenolowe takie jak kwas kawowy, chlorogenowy, ferulowy, hydroksycynamonowy, p-kumarynowy, p-hydroksybenzoesowy

-Witamina K

-Witamina C

-Niacyna 

-Witamina B6

-Witamina E

-Kwas foliowy

-Ryboflawina

-Tiamina

-Cynk 

-Potas

-Sód

-Magnez

-Fosfor

-Wapń

-Żelazo

-Molibden

-Białko 

-Tłuszcze

-Błonnik pokarmowy

Jaka jest zalecana dzienna dawka jedzenia marchewki?

Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł zalecana dzienna dawka do spożycia wynosi 25 mg. 

 Czy wiesz, że…? 

-Istnieje jej 25 gatunków, a niektóre z nich mogą być uznawane jako trujące

-Uprawiano ją w starożytnych Chinach i z tego okresu najbardziej znaną odmianą jest biała 

-W Portugalii wytwarzany jest z niej dżem 

Przepis na zupę marchewkową z imbirem krok po kroku

Składniki

-Marchewka 500 g 4 średnie sztuki

-Imbir korzeń 30 g

-Seler naciowy 70 g

-Pomarańcza 300 g 1 duża sztuka

-Oliwa z oliwek 20 ml

-Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) 180 ml

Przyprawy

sól, pieprz, kurkuma, cukier

Przygotowanie 

Marchew umyj, obierz i pokrój w talarki.

Łodygi selera umyj i pokrój na mniejsze części.

Imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Do wysokiego garnka wlej oliwę i podsmaż na niej przygotowaną marchew, seler i imbir (około 5 minut).

Następnie warzywa zalej wodą i gotuj około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.

Pod koniec gotowania dodaj kawałki pomarańczy (z połowy, z drugiej wyciśnij sok).

Następnie do gotującej się zupy dodaj cukier, sok z połowy pomarańczy oraz przyprawy.

Zupę zmiksuj blenderem w garnku.

Następnie wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut.

Gotową zupę zdejmij z kuchenki i podawaj od razu po przygotowaniu.

Frytki z marchewki

Składniki dla 2 porcji

Marchewka 300 g 4 większe sztuki

Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka

Przygotowanie 

Odetnij końce marchewki, obierz i umyj. Każdą marchewkę podziel na 3 lub 4 równej długości. Każdą część przetnij na 4 części wzdłuż i przełóż do miski. Do marchwi dodaj olej, ¼ łyżeczki papryki słodkiej, cząbru i pieprzu, a także sporą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Marchew przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ułóż kawałki marchwi tak aby się nie stykały. Frytki piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.

MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

-200 g krewetek

-100 g makaronu ryżowego

-3 łyżki oleju roślinnego

-1/2 cebuli

-2 ząbki czosnku

-1 marchewka

-3 cm kawałek imbiru

-1/2 cukinii

-1 słoik lub puszka kiełków fasoli mung

-1 jajko

-1 łyżka sosu sojowego

-limonka do skropienia

-natka lub kolendra

-posiekane orzechy ziemne (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Krewetki rozmrozić, oczyścić, oderwać ogonki, pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku (ok. 3 – 4 minuty), następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.

W woku lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć pokrojoną w piórka cebulę i smażyć przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.

Dodać obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek i smażyć przez około minutę.

Marchewkę obrać a następnie wyciąć obieraczką paseczki lub pokroić na zapałki. Dodać na patelnię i smażyć razem przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu.

Dodać obrany i starty imbir.

Dodać pokrojoną na zapałki cukinię i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.

Zrobić miejsce w woku i wrzucić krewetki. Smażyć na większym ogniu przez ok. 1 minutę raz przewracając. Połączyć z resztą składników w woku.

Znów zrobić miejsce w woku i wbić w nie jajko, smażyć aż się zetnie i wymieszać z resztą składników.

Dodać makaron, odcedzone kiełki, doprawić pieprzem, wymieszać i smażyć co chwilę mieszając przez pół minuty. Pod koniec skropić sosem sojowym i sokiem z limonki, wszystko wymieszać.

Posypać posiekaną natką lub kolendrą oraz opcjonalnie pod prażonymi orzechami ziemnymi.

Linki do produktów, które w składzie zawierają marchewkę: