Masło – najbardziej popularny tłuszcz. Czy wiesz o nim wszystko?

Wstęp

Omawiany dziś produkt, jakim jest masło wykorzystywane bywa nie tylko w dziedzinie kulinarnej. Czy wiesz, jak ważną rolę pełni masło w Indiach? Używane jest również w celach związanych z wiarą.

Od ogółu do szczegółu – o czym mowa? Zacznijmy od mleka.

Mleko zawiera kilka niezwykle ważnych witamin i minerałów. O czym konkretnie mowa?  Przede wszystkim należy wspomnieć o wapniu i witaminie D. To właśnie te składniki dbają o  zdrowie naszych kości. Wapń może okazać się naszym „sprzymierzeńcem” w zmniejszeniu zachorowalności na choroby układu krążenia, wysokie ciśnienie krwi.

Regularna konsumpcja mleka 

Spożywanie mleka pomaga zadbać o odpowiedni poziom dobrego cholesterolu we krwi. To dość ważna dla nas informacja. Dlaczego? Dobry cholesterol może okazać się „protektorem” przed chorobami, ponieważ chroni nasze naczynia krwionośne. Zły cholesterol powoduje zwiększone ryzyko zachorowalności na choroby serca.

Mleko w okresie dojrzewania

Spożycie mleka w młodym wieku i okresie dojrzewania jest niezwykle popularne. Troszczymy się wówczas o nasze zdrowie i pozytywne skutki, jakie mogą nas spotkać w przyszłości. Ilość mleka spożywanego w młodym wieku oraz w wieku dojrzewania wpływa na ilość masy kostnej w wieku późniejszym.

Po słowach wstępu, przejdźmy do tematu głównego.

Masło w szczegółach

  • źródło witaminy A,
  • zawiera witaminę D,
  • w skład masła wchodzi beta-karoten,
  • wpływa na zdrowie skóry,
  • bogaty w tłuszcze nasycone,
  • dostarcza potrzebnych, podstawowych składników,
  • Jaki minus? NIE ZAWIERA witaminy C.

Jakie niesie ze sobą korzyści?

  • Jak wspomniano już wyżej masło jest źródłem witaminy A.

Ta witamina jest jedną z najbardziej istotnych witamin w naszym organizmie. Witamina A jest niezwykle istotna, ponieważ uczestniczy w wielu funkcjach organizmu. O czym warto powiedzieć? Witamina A wspomaga wzrost kości i zębów, wspiera na naszą skórę w kontekście jej nawilżenia. Dodatkowo witamina A  wspiera również nasz wzrok.

  • Inne witaminy

 witaminę D ułatwia wiązanie wapnia w kościach, wpływa na proces metaboliczny mięśni. Ważny jest również aspekt naszej odporności. Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zachorowalności na osteoporozę.

Witamina E obniża poziom złego cholesterolu. Innym dość kluczowym działaniem jest walka ze starzeniem się skóry.

  • Przeciwutleniacze są bardzo potrzebne. Dlaczego?

Przeciwutleniacze pomagają redukować lub eliminować te złe i niechciane wolne rodniki. Wolne rodniki przyczyniają się do szybszego, negatywnego działania ukierunkowanego na starzenie się komórek.

Dieta, a przeciwutleniacze

Jak można temu zapobiegać i jakie mogą być jeszcze inne skutki? Dieta, która uwzględnia i jest  bogata w przeciwutleniacze może zapobiegać wielu  chorobom, takim jak: cukrzyca typu 2, czy nowotwór.

Masło, a margaryna

  • Podstawowa różnica

Masło i margaryna to dwa tłuszcze, które wywierają wiele kontrowersji, a także doprowadzają do dużej ilości rozmów na ich temat. W największym uproszczeniu; masło jest pochodzenia zwierzęcego, a margaryna zawiera tłuszcze roślinne.

Wspomnijmy również o margarynie

Margaryna zawiera fitosterol. Jaka jest z tego korzyść? W ten sposób margaryna może obniżyć poziom cholesterolu. Czy może to nieść ze sobą negatywne strony? Tak, ponieważ

wspomniane przed momentem fitosterole utrudniają odpowiednie wchłanianie podstawowych witamin, Mowa o witaminie A, witaminie D, witaminie E, a także witaminie K.

Wróćmy do masła; Przydatność do spożycia

W odpowiednich warunkach temperaturowych  masło może być przechowywane nawet przez dłuższy czas. Warto, jednak zwrócić uwagę na to, by masło było zawsze dobrze zapakowane. O czym warto jeszcze pamiętać? Nie należy przekraczać daty przydatności do spożycia, która znajduje się na opakowaniu, ale nie ma nic w tym dziwnego. Pamiętaj również o tym, by zwrócić uwagę na inne produkty pozostawione w lodówce, a w zasadzie na ich aspekt zapachowy, który może przenosić się na masło.

Cholesterol i masło – czy jest to złe połączenie? 

Niekoniecznie, trzeba jasno przyznać i potwierdzić, że masło zawiera cholesterol w znacznych ilościach i zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (o czym wspomniano już na początku wpisu). Nasycone kwasy tłuszczowe podwyższają poziomu cholesterolu we krwi, jednak w odpowiednich proporcjach i z zachowaniem umiaru nie przynosi to negatywnych skutków w kontekście naszego zdrowia.

Masło ghee

To główny produkt wywodzący się z kuchni hinduskiej. Charakterystyczny jest proces jego obróbki. Zawiera w sobie:

  • witaminę D,
  • witaminę E,
  • witaminę K.
  • witaminę A.

Co jest niezwykle istotne w przypadku tego masła? Nie zawiera laktozy. 

Czym jest laktoza i jakie są przeciwwskazania?

To składnik występujący między innymi w mleku. Nadmierne przyjmowanie laktozy może przynosić ze sobą niekorzystne skutki. Jakie? Problemy trawienne wynikające np. z powodu nietolerancji laktozy.

Podsumowując,

Konsumpcja masła ma swoje pozytywne strony. Ma również negatywne. Do wszystkiego należy podchodzić z umiarem. 

Linki