Melon pomaga na układ trawienny i nie tylko

Melon (Cucumis melo gr.melopepon, czyli miękkie jabłko)- Jest to gatunek ogórka, który należy do rodziny jednorocznych roślin dyniowatych. 

Gdzie możemy go spotkać?

Pierwszą rzeczą o, jakiej opowiem Wam moi drodzy czytelnicy w dzisiejszym artykule będą to miejsca występowania melona. A będą to m.in.:

-Afryka

-Azja 

-Australia 

-na Pacyfiku

Na co pomaga spożywanie melona?

Kolejną rzeczą o, jakiej opowiem Wam to będzie pozytywne działanie melona na nasz organizm. A będzie to m.in.:

-Zaparcia 

-Niestrawność 

-Poprawia pracę naszych jelit

-Reguluje ciśnienie 

-Poprawia wzrok 

-Zwiększa odporność 

-Poprawia wygląd skóry

-Reguluje stres

-Łagodzi zapalenie stawów

-Chroni przed nowotworem i miażdżycą 

Skutki uboczne jedzenia melona

Myślę,że ta informacja może zaciekawić wielu z Was, bo będzie ona najważniejsza jaka znajdzie się w dzisiejszym artykule. A będzie mowa o skutkach ubocznych jedzenia melona. Zaliczamy do nich m.in.:

-silne bóle brzucha

-rozwolnienie żołądka 

Komu nie zaleca się jedzenia melona?

Następną rzeczą, o jakiej opowiem Wam moi drodzy czytelnicy będą to przeciwwskazania do jedzenia melona. Zaliczają się do nich m.in.:

-Kobiety w ciąży i karmiące piersią

-Cukrzyca typu 2

-Uczulenie 

-Alergia na pyłki i chwasty 

-Choroba jelit 

-Insulinooporność

Jakie witaminy znajdują się w melonie?

Przyszedł czas na to, aby odpowiedzieć na pytanie, jakie witaminy możemy znaleźć w tym owocu. A będzie to m.in.:

-Witamina B6,B5, B2, B3, B1, 

-Witamina A

-Witamina C

-Błonnik

-Potas

-Beta-karoten

-Kukurbitacyna

-Białko

-Tłuszcze

-Węglowodany

-Cukry proste

-Kolagen

-Kwas foliowy 

-Witamina E

-Witamina K

-Przeciwutleniacz

W jakiej formie możemy jeść melona?

Ta informacja może zaciekawić wiele osób, a będzie mowa o formach podania tego owocu. Możemy ją dodać m.in. do:

-marynat

-zup

-dżem

-grillowanej 

-dania ostre 

-kiszonej 

-sałatka 

-Kanapka 

-mięs

-kurczak 

-szynka parmeńska 

-pomarańczą

-chilli 

-curry

-Koktajl

-placki 

-sorbet

-sok 

-lemoniada 

-lody

-likier 

-wino 

-nalewka 

Odmiany melona

Teraz wymienię Wam odmiany melona. A będzie ich 3 Możemy spotkać takie rodzaje tego owocu jak:

-kantalupy

-galia

-kasaba

GAZPACHO Z MELONEM

SKŁADNIKI

-500 gramów pomidorów żółtych lub czerwonych

-1 podłużna papryka lub ⅓ zwykłej papryki

-½ melona np.kantalupa

-⅓ szklanki mielonych migdałów

-2 łyżki zarumienionych płatków do dekoracji 

-2 łyżki sake lub 1 łyżka octu winnego 

-1 ząbek czosnku 

-⅓ bułeczki paryskiej 

-4-5 łyżek oliwy extra virgine 

-½ łyżeczki soli

Propozycja podania

-salsa krewetkowa

-8 krewetek oczyszczonych i posiekanych

-1 łyżeczka posiekanego tymianku lub natki pietruszki

-sól

-świeżo zmielony pieprz

-opcjonalnie chilli do smaku (posiekane, płatki lub w proszku)

PRZYGOTOWANIE

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i wyciąć twarde szypułki. Usunąć większość nasion, miąższ i sok włożyć do pojemnika blendera.Paprykę pokroić i usunąć z niej gniazda nasienne. Dodać do pomidorów razem z obranym i pokrojonym melonem. Dodać resztę składników: migdały, sake lub ocet winny, czosnek, bułkę, oliwę i sól do smaku.Wszystko długo miksować (przez około 1 minutę) na najwyższych obrotach blendera. Najlepiej podawać schłodzone, np. salsą krewetkową, zarumienionymi płatkami migdałów i konfiturą ze skórki arbuza.Salsa krewetkowa: na małej patelni roztopić masło, dodać osuszone i pokrojone krewetki, tymianek lub natkę, sól i świeżo zmielony pieprz oraz chili do smaku. Smażyć mieszając przez około minutę.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, SELEREM I MELONEM

Składniki 

mieszanka sałat: roszponki, rukoli, salaty lodowej

1 łodyga (lub 2 mniejsze) selera naciowego

około 1/4 melona

3 łyżki pestek dyni

4 polędwiczki z piersi kurczaka

1 łyżeczka oliwy extra vergine

2 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano lub innej suszonej

1 łyżka tartego parmezanu lub grana padano

WINEGRET:

2 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy, sól, pieprz

Przygotowanie

Sałatę opłukać i osuszyć. Seler naciowy pokroić na cieniutkie plasterki, doprawić solą i pieprzem. Melona obrać i pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą cukru i dodać do selera, przemieszać. Pestki dyni lekko zrumienić na suchej patelni. Przygotować winegret mieszając składniki w miseczce.

Piersi kurczaka doprawić solą (nie za dużo, bo szynka może być słona), pieprzem i wysmarować w oliwie. Zawinąć w połówkę szynki parmeńskiej. Położyć na rozgrzanej patelni i smażyć po około 3 minuty z każdej strony (przekroić jedną polędwiczkę i sprawdzić czy jest usmażona w środku). Zdjąć z patelni i pokroić na 1,5 cm kawałki. Sałatę wymieszać z selerem i melonem oraz z połową winegretu, wyłożyć do talerzy, posypać pestkami dyni i skropić resztą winegretu. Dodać piersi kurczaka i posypać tartym parmezanem.

ciasto jogurtowe z melonem

składniki

-2 szklanki mąki

-½ łyżeczki proszku do pieczenia 

-½ łyżeczki sody oczyszczonej

-szczypta soli 

-1 szklanka cukru 

-2 jajka

-1 szklanka jogurtu naturalnego

-⅓ szklanki oleju

-2 łyżki rumu

-1 łyżeczka pasty waniliowej

-około 1 melona pokrojonego w kawałki

przygotowanie 

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w jednym naczyniu. Jogurt, jajka, cukier, olej, rum i pastę z wanilii zmiksować na jednolitą masę. Dalej miksując dodawać małymi porcjami mieszankę mączną. Gładką masę przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm, wyrównać wierzch ciasta i przybrać kawałkami melona. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez okres czasu od 35 do 45 minut do suchego patyczka. 

linki do produktów