Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa i jej nieznane oblicze

Mięta pieprzowa- Mentha x piperita L. (Huds.), może też być zwana jako mięta lekarska. Powstała w wyniku spontanicznego skrzyżowania gatunków dzikich: mięty nawodnej (Mentha aquatica) z miętą zieloną (Mentha spicata) w miejscowości Mitcham pod Londynem. Mięta zielona (Mentha-spicata) jest prawdopodobnie mieszkańcem mięty długolistnej (Mentha rotundifolia) z miętą okrągłolistną (Mentha longifolia).

Gdzie możemy mięte spotkać?

Mięta pieprzowa zasiedla głównie strefę umiarkowaną półkuli północnej, ale również Australię i Tasmanię. Znanych jest ok. 40 gatunków (oraz duża ilość mieszkańców międzygatunkowych). Mięta jest powszechnie uprawiana w wielu krajach na niemal wszystkich kontynentach. Jej ojczyzną są Chiny i Japonia.

Krótki opis tej rośliny

Mięta pieprzowa jest rośliną wieloletnią, której część podziemna składa się z walcowatych rozłogów podzielonych na dość blisko leżące (co 3-8cm) węzły, z, których wyrastają korzenie przybyszowe. Rozłogi rosną poziomo kilka centymetrów pod powierzchnią gleby, a po wydostaniu się na jej powierzchnie przybierają barwę purpurowo fioletową i przekształcają się w pędy ulistnione. System korzeniowy mięty pieprzowej jest płytko zagłębiony.

Jakie ma wymagania ta roślina?

Mięta pieprzowa jest dość dobrze przystosowana do warunków klimatycznych Polski, jednak ostre, bezśnieżne zimy mogą spowodować wymarznięcie plantacji. Jak możemy przeczytać w różnych źródłach przeprowadzono liczne badania, które wykazały, że mięta pieprzowa jest rośliną wrażliwą na temperaturę, nasłonecznienie, warunki wodne, rodzaj gleby i jej żyzność. Mięta najlepiej się sprawdzi na glebach żyznych, przepuszczalnych, bogatych, w wapń i materię organiczną. Pod uprawę najlepiej nadają się czarnoziemy, czarne ziemie, mady lekkie i średnie, gleby torfowe wytworzone z torfów niskich, gleby lessowe, brunatne lub rędziny. Nieco niższe, ale również zadowalające plony można uzyskać, zakładając plantacje mięty na glebach lżejszych, piaszczysto-gliniastych oraz bielicach, ale żyznych i o odpowiedniej wilgotności.

Surowiec z mięty pieprzowej

Surowiec zielarski mięty stanowią ziele i liście. Obydwa rodzaje surowca powinny mieć silny, mentolowy zapach oraz piekący, później chłodzący smak. Głównym składnikiem czynnym mięty pieprzowej jest olejek, który jest zawarty w liściach i zielu. Głównym składnikiem olejku jest mentol, a także menton, mentofuran, pulegon, felandren, pinen, cyneol, piperiton i inne związki. W skład surowca wchodzą także flawonoidy, garbniki, gorycze, witaminy i sole mineralne.

Na co może nam pomóc mięta pieprzowa?

Mięta pieprzowa działa m.in. rozkurczowo, wiatropędnie, wykrztuśnie, odkażająco, żółciopędnie, przeciwzapalnie, wzmacniająco i napotnie. Mięte stosuje się w schorzeniach przewodu pokarmowego (m.in. Przywraca prawidłowe ruchy robaczkowe jelit, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, reguluje wypróżnianie, działa przeciwwymiotnie), także w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz zewnętrznie w niektórych chorobach skóry znajduje również działanie, kiedy dokucza nam kolka. Działa również uspokajająco i obniża ciśnienie krwi. Jest doskonałą przyprawą do sosów, ryb, mięsa, ziemniaków itp. Olejek miętowy (Menthae piperitae oleum) wykorzystywany w farmaceutyce oraz w przemyśle kosmetycznym (np. Jako dodatek do past i proszków do zębów, dezodorantów), spirytusowym (likiery wódki gatunkowe) i spożywczym (cukierki, gumy do żucia) Może też idealnie się sprawdzić jako dodatek do pierogów z serem i miętą, ale również w wersji ziemniaki, ser i mięta. Duże ilości mentolu zużywane są przez przemysł tytoniowy do produkcji niektórych gatunków papierosów. Surowiec mięty pieprzowej wchodzi w skład wielu mieszanek i preparatów ziołowych (m.in. Krople miętowe), służy także do sporządzania napojów chłodzących. Ciekawą informacją jaką możemy się dowiedzieć z różnych źródeł jest to, że mięta znajduje swoje zastosowanie w pielęgnacji włosów i pomaga pozbyć się łupieżu.

Na jakie dolegliwości jeszcze może nam pomóc mięta pieprzowa?

Następną informacją jaką należy wspomnieć jest to na jakie dolegliwości może nam jeszcze pomóc mięta pieprzowa. Mniej więcej już trochę wcześniej pisałam na co może nam pomóc mięta pieprzowa, ale teraz jeszcze więcej podam Wam przykładów do jej stosowania będą to m.in. dolegliwości:

-Inhalacje w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia

– Wymioty

-Migreny

-Nerwobóle

-Zapalenie dziąseł i gardła

-Brak apetytu

-Przemysł kosmetyczny (składnik szamponów, perfum, balsamów itp.)

– Obniża ciśnienie

Ile razy dziennie możemy pić mięte pieprzową?

Kolejną ciekawą i jakże przydatną informacją, która może nam pomóc w odpowiednim dawkowaniu sobie mięty pieprzowej tak, aby nam ona nie zaszkodziła. Zalecana dzienna dawka do spożywania mięty pieprzowej w postaci naparu wynosi ok. 1,5-3g liścia mięty 3 razy dziennie.

Jakie witaminy zawiera w sobie mięta pieprzowa?

Mięta pieprzowa nie tylko pomoże w odświeżeniu oddechu, ale niesie za sobą szereg witamin i minerałów m.in. witamina A, C, B1, B19(kwas foliowy), oraz minerały takie jak: magnez, miedź, mangan, potas, żelazo, cynk, fosfor czy selen.

Komu nie wolno podawać mięty pieprzowej?

Ta informacja, to będzie myślę już ostatnią w tym artykule, ale jakże ważną. A mianowicie komu nie wolno podawać mięty pieprzowej? Nie należy stosować olejków i naparów miętowych u dzieci, które są poniżej 2 roku życia, u osób z chorobą refluksową przełyku, oraz u osób cierpiącym na zgagę, gdyż stosowanie mięty może ją jeszcze bardziej nasilić. Podsumowując myślę, że naprawdę warto zacząć stosować oczywiście przed wcześniejszym skonsultowaniem się z lekarzem mięte pieprzową, bo może nam pomóc na wiele dolegliwości. Ale także może nam zaszkodzić także myślę, że warto jest sprawdzić, czy nie cierpimy np. Na chorobę refluksową przełyku.