Migdały mają wiele pozytywnych właściwości

Wstęp

Migdałowiec pochodzi z terenów Azji. Warto zaznaczyć, iż mają wiele zastosowań i właściwości. Migdały mają niski indeks glikemiczny, dlatego też zaleca się je spożywać osobom chorym na cukrzycę.

Czy migdały są idealne idealne, by „regulować” poziom cholesterolu?

Spożywanie migdałów może przyczynić się do podwyższenia poziomu „dobrego” cholesterolu.

Migdały są bogate w fitosterole. Obecność fitosteroli wspomaga walkę ze „złym” cholesterolem.

W jakiej postaci możemy spotkać migdały?

  • w formie słodkiej 
  • w formie gorzkiej

Co zawierają migdały?

  • fosfor,
  • zawierają błonnik,
  • charakteryzują się ogromną ilość witamin,
  • zawierają mangan,
  • zawierają dużą ilość tłuszczów nienasyconych, 
  • zawierają potas,
  • zawierają cynk.

Z olejku migdałowego można pozyskać m.in.: kwas oleinowy i kwas linolowy.

Za co odpowiadają niektóre pierwiastki śladowe?

  • Żelazo – przyczynia się do „transportu” tlenu i krwinek czerwonych.
  • Fosfor – wpływa na zdrowie naszych kości i zębów. 
  • Cynk – wspomaga proces regeneracji – podczas gojenia się ran.
  • Miedź – stanowi istotny element w produkcji kolagenu.
  • Mangan – odgrywa istotną rolę w procesach metabolicznych.
  • Magnez – jest istotny w kontekście naszego układu odpornościowego.

Jaką rolę odgrywa witamina E?

Spożywanie migdałów może zoptymalizować poziom tej witaminy. To niezwykle istotne. Dlaczego? Witamina ta jest odpowiedzialna za funkcje poznawcze. Optymalny poziom witaminy E może przyczynić się do tego, by spowolnić ten niekorzystny proces (pogorszenia funkcji poznawczych).

Jakie zastosowanie ma olejek migdałowy?

  • zmiękcza skórę,
  • tworzy warstwę ochronną dla skóry,
  • może być stosowany, by zadbać o włosy, czy paznokcie,
  • mają pozytywne działanie na nasze oczy.

Na jakie jeszcze mogą pomóc migdały?

  • wspomagają pamięć,
  • poprawiają koncentrację,
  • pomagają w walce z pierwszymi symptomami przeziębienia np. chrypką,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • zmniejszają ryzyko chorób serca,
  • zmniejszają ryzyko zachorowalności na nowotwór,
  • poprawiają krążenie krwi,
  • pomagają podczas choroby: zwalczać tzw. suchy kaszel,
  • poprawiają pracę jelit,
  • przyczyniają się do ustabilizowania pH przewodu pokarmowego.

W kosmetyce

W tej branży migdały są wykorzystywane w produkcji balsamów do ciała. Migdały są dodawane również do kremów i mleczek do ciała. Wspomniane produkty u kobiet w ciąży pomagają zapobiegać rozstępom i poprawić kondycję skóry.

Ciekawostka

Największym, światowym producentem migdałów są Stany Zjednoczone. Drugie miejsce zajmuje Hiszpania, a podium zamyka Iran. Warto zaznaczyć jednak, że różnica pomiędzy liderem, a pozostałymi jest ogromna. Według statystyk może być to nawet dziesięciokrotna różnica.

Komu nie zaleca się spożywać migdałów?

  • Nie powinny ich jeść osoby, które są na nie uczulone.
  • Migdały powinny być unikane przez osoby zmagające się z problemami nerkowymi oraz pęcherzyka żółciowego.

Warto zwrócić uwagę na to, by nie spożywać migdałów w dużych ilościach i zachować umiar.

Jak można spożywać migdały?

  • Migdały można jeść na surowo.
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, by ubrać je ze skórki.

Czy migdały mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia?

Odpowiedź brzmi tak. Chodzi o migdały o gorzkim smaku. Dlaczego tak właściwie jest?

Gorzkie migdały zawierają amigdalinę. Z kolei ta może uwalniać cyjanek.

Migdały zawierają alergeny takie jak: albumina i konglutyna gamma.

Za co odpowiada albumina?

Ambulina jest jednym z głównych białek we krwi i pełni dość istotną rolę. Ambulina jest odpowiedzialna za „dostarczanie” istotnych aminokwasów, czy też leków.

O czym jeszcze warto wiedzieć?

Migdały są bogate w przeciwutleniacze. O czym konkretnie mowa? To związki, które niwelują uszkodzenia w organizmie spowodowane wolnymi rodnikami.

Wolne rodniki i ich negatywne skutki

Wolne rodniki to cząsteczki, które są bardzo szkodliwe. Dlaczego?  Mogą przyczyniać się za powstawanie wielu chorób, a mogą to być m.in.:

  • choroby układu krążenia,
  • rozwój niektórych nowotworów,
  • a także z proces starzenia się. 

Czy istnieją jeszcze inne przeciwwskazania?

Odpowiedź jest krótka. Tak. Należy tu wspomnieć o szczawianach. Spożywanie migdałów powinny ograniczyć osoby, które zmagają się z kamieniami, tymi nerkowymi lub moczowymi.

Podsumowując,

Migdały ze względu na swoje właściwości mogą przynosić określone korzyści dla naszego zdrowia, a także mogą stać się elementem zrównoważonej diety. Jak w każdym przypadku należy zawsze zachować umiar i pamiętać o tym, że dla pewnych osób nie są one wskazane. Migdały charakteryzują się dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych, obecnością pierwiastków śladowych.

Linki