Miód lipowy i jego niezwykłe działanie w przeziębieniu i nie tylko
Miód lipowy to najbardziej szlachetny i najlepszy produkt jaki istnieje. Zarówno pod względem smaku i właściwości. Płynny miód lipowy przypomina w konsystencji olej rycynowy, ma on zazwyczaj jasny kolor i lekko ostry smak.
Miód lipowy i jego właściwości
W tym momencie odpowiemy sobie na pytanie, które z pewnością zadaje sobie wiele z Was. A mianowicie na co może nam pomóc tak właściwie ten miód. Otóż m.in. na przeziębienie, działa napotnie, obniża gorączkę, wykrztuśnie, antyseptycznie, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, może też delikatnie działać moczopędnie, redukuje poziom stresu, a także zwalcza bezsenność.
Jak spożywać miód?
Miód lipowy jak każdy inny można stosować do słodzenia herbaty. Nie można go jednak dodawać do wrzątku, gdyż traci swoje cenne właściwości. Miodem możemy posłodzić wypieki, desery, posmarować nim twaróg czy dodać do mleka przy przeziębieniu i bólu gardła.
Jakie witamy zawiera w sobie miód
Teraz opowiem o kolejnej ciekawej i równie ważnej informacji, a mianowicie jakie witamy są zawarte w tym produkcie. W miodzie zawarte są witaminy C, H, PP oraz witaminy z grupy B, potasu, magnezu, chloru i manganu.
A ponadto zawiera:
-Glukozę
-Fruktozę
-Sacharoze
-Wode
-Olejki eteryczne
-Flawonoidy (hesperydyna, hesperytyna, rutyna, izokwercytryna, tilirozyd)
-Glikozyd tiliacyna
-Triterpen tarakserol
-Garbniki
-Związki goryczkowe
-Kwasy organiczne (kumarowy, chlorogenowy, kawowy)
-Enzym lizozym
Miód lipowy jakie ma przeciwskazania
Mimo tego, że miód lipowy posiada liczne i cenne właściwości. Nie może go stosować każdy. Osoby, które cierpią na cukrzyce i insulinoopornością, dzieciom poniżej 1. roku życia. Osoby z nadwagą i otyłością również powinny uważać, kobiety w ciąży.
Jak prawidłowo przechowywać miód
Pewnie zastanawiacie się w tym momencie jak prawidłowo należy przechowywać miód. Odpowiedź jest bardzo prosta, miód w domowych warunkach może stać od dwóch do pięciu lat. Mimo tego, że traci swój pierwotny kolor to nie traci właściwości odżywczych.
Podczas przechowywania tego produktu należy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
-Odpowiednia temperatura- Nie może być zbyt niska, ani zbyt wysoka. Powinna ona wynosić średnio od 8 do 10 stopni Celsjusza. Kiedy temperatura przechowywania spada poniżej 0 stopni Celsjusza, niekorzystnie wpływa na proces krystalizacji oraz zatrzymuje zachodzące w nim procesy chemiczne
-Natężenie światła- Ten miód najlepiej jest przechowywać w ciemnych pomieszczeniach, z dala od intensywnego, bezpośredniego nasłonecznienia. Dobrym miejscem będzie tu spiżarnia lub piwnica. Warto wiedzieć, że miód można również przechowywać w lodówce. Musi być on jednak szczelnie zamknięty, by nie pochłaniał innych zapachów z pożywienia.
-Naczynie do przechowywania- Zaleca się przechowywać miód w oryginalnym pojemniku, w którym został zakupiony. Dobrym rozwiązaniem będzie również szklany słoik lub pojemnik z tworzywa sztucznego ze szczelnym zamknięciem. Bezwzględnie należy unikać przechowywania miodu w naczyniach wykonanych z metalu, ponieważ w ten sposób można doprowadzić do jego utlenienia i utraty walorów smakowych. Co więcej, miód może uzyskać metaliczny posmak.
Jaka jest zalecana dzienna dawka
Teraz pora na kolejną bardzo ważną rzecz, która będzie dotyczyła miodu. I myślę, że będzie bardzo przydatna w codziennym życiu. A mam na myśli tutaj jaką zaleca się dzienną dawkę przy poszczególnym wieku.
-Niemowlętom do roku nie zaleca się jak już wcześniej wspomniałam
-Dzieci 1-2 lat mogą stosować 7g dziennie
-Dzieci od 2-6 lat mogą stosować od 10 do 20g dziennie
-Dzieci od 6-12 lat od 30 do 50g dziennie
-Młodzież i dorośli 60 do 150g dziennie
Ciekawostki dotyczące miodu
Przyszedł czas na to, aby opowiedzieć już o przed ostatniej rzeczy w tym artykule. A mianowicie przytoczę kilka ciekawostek znanych i nie znanych na temat miodu. Czy wiedzieliście, że w dawnych czasach miód był spożywany przez miesiąc przez nowożeńców jako środek wzmacniający, celem uzyskania zdrowego potomstwa. Dlatego mówi się miesiąc miodowy. Pszczoły kolory takie jak: biały, czarny, żółty, niebieski. Inne kolory są dla nich kolorami szarymi. Pszczoły porozumiewają się między sobą specjalnym tańcem, tańców jest kilka rodzai, wykonują przy tym różne kółka potrząsają tułowiem, poruszają skrzydełkami, wydają też dźwięki. Żądło pszczoły wygląda jak harpun. Po użądleniu pszczoła wyrywa go z tułowia razem z gruczołem żądłowym, który cały czas aplikuje jad. Dlatego natychmiast po użądleniu należy go usunąć wraz z żądłem zsuwając energicznie paznokciem, nożem. Natomiast nie wolno wyciągać żądła. Ostre zapachy, drgania powietrza, alkohol i niektóre pożytki np. gryka drażnią pszczoły, a one reagują żądleniem. Pszczoła po użądleniu umiera. W Polsce jest ok. 900tys.rodzin pszczelich i prawie 50tys. Pszczelarzy. Produkcja miodu kształtuje się na poziomie od 15 do 18 tys. Ton. Średnie roczne spożycie miodu w Polsce wynosi 270g, Niemczech 3,2g, a w Europie 0,8kg na głowę mieszkańca. Dwie łyżki miodu obniżają poziom wypitego alkoholu o 15%. Miód reguluje prace nerek, obniża poziom kwasu nerkowego, zapobiega osadzaniu się piasku moczowego i kamicy nerkowej. Przeciętny zasięg lotu pszczół na pożytki wynosi od 3km, a maksymalnie do 10 km.
Rodzaje miodów
Prawdopodobnie wiele teraz osób zastanawia się jakie możemy wyróżnić rodzaje miodów. Otóż będzie to m.in.
-Miód lipowy
-Miód spadziowy
-Miód gryczany
-Miód akacjowy
-Miód nawłociowy
-Miód faceliowy
-Miód fasolowy
-Miód malinowy
-Miód wrzosowy
-Miód wielokwiatowy
-Miód rzepakowy
Podsumowując mam nadzieje, że dzisiejszy artykuł Was zaciekawił i zaczniecie coraz chętniej po niego sięgać. Jak mogliśmy się przekonać istnieje bardzo dużo rodzaju miodów. Ma niewiele przeciwskazań, a równocześnie na bardzo dużo rzeczy może nam pomóc. Pamiętajmy jednak o tym, że nie wolno nam przekroczyć dziennej dawki do spożycia
linki do miodów:
https://suplementy-ziola.pl/produkt/miod-nektarowy-lipowy-bio-400-g-dary-natury/https://suplementy-ziola.pl/produkt/miod-nektarowy-lipowy-bio-300-g-bio-planet/