Morela- pomaga w pracy nerek i nie tylko

Morela(armeniaca)- Inna nazwa to owoce ormiańskie. Pochodzi z rodziny różowatych. Te owoce zaliczamy do gatunków owoców z rodzaju śliwy. Mają one duże znaczenie ekonomiczne i mogą być uprawiane jak owoce i formie ozdobnej. 

Krótka charakterystyka owoców moreli

Morela posiada kuliste lub delikatnie spłaszczone pestkowce. Posiadają  pomarańczową skórkę, która jest pokryta rumieńcem. Miąższ w tych owocach jest soczysty i słodki. Może on mieć barwę pomarańczową lub żółtą. Ten owoc lubi słońce i ciepły klimat. Dlatego w sklepach możemy ją spotkać w środku lata lub pod koniec. W 100 gramach mamy 50 kalorii. Jedna morela waży około 50 gram, a owoc, który nie posiada pestki to waży 45 gram i ma 23 kalorie. A w suszonych morelach znajduje się około 300 kcal.

Gdzie możemy spotkać owoce moreli?

Pierwszą rzeczą, o jakiej opowiem Wam w dzisiejszym artykule to, gdzie możemy spotkać te owoce. A będą to m.in.:

-Kirgistan

-Chiny

-Korea

-Japonia (tu można zaobserwować odmianę dziką)

-Azja

-Armenia 

-Europa

Na co pomaga jedzenie moreli?

W tej części artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym na co pomaga nam jedzenie moreli. A będzie to m.in.:

-Właściwości antyoksydacyjne 

-Właściwości przeciwzapalne 

-Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia 

-Pomaga obniżyć ciśnienie krwi 

-Pomaga w pracy nerek

-Pozytywnie działa na wzrok 

-Obniża zły cholesterol

-Wspomaga trawienie

-Zatrzymuje niebezpieczne wolne rodnik, które wpływają na proces starzenia, a także na rozwój chorób nowotworowych

-Chroni naszą skórę przed promieniowaniem UV

-Trądzik 

-Właściwości ściągające 

-Pomaga łagodzić stany zapalne 

-Może pomóc w walce z anemią 

-Zapalenie stawów

-Astma 

-Rozedma płuc

-Zapalenie oskrzeli 

-Zaparcia 

-Zgaga

-Niestrawność

-Można ją użyć w kosmetologii 

-Nadkwaśność

Jakie witaminy możemy znaleźć w tych owocach?

Myślę, że przyszedł odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o witaminach znajdujących się w tych owocach. A będzie to m.in.:

-Beta-karoten 

-Witamina A

-Witamina C

-Witamina K

-Witamina z grupy B

-Błonnik 

-Fenole

-Potas 

-Magnez 

-Żelazo

-Wapń

-Cynk 

-Flawonoidy 

-Zeaksantyna

-Witamina E 

Przeciwwskazania do jedzenia moreli

Ta część artykułu będzie poświęcona bardzo ważnej rzeczy. A mianowicie będzie mowa o przeciwwskazaniach do jedzenia moreli. Jak podają różne źródła jedzenie moreli nie zaleca się osobom, które cierpią m.in.:

-Cukrzyca 

-Osoby, które cierpią na dolegliwości w obrębie jelit 

Dżem morelowy 

składniki 

-1 kilogramów świeżych moreli 

-250 gramów szklanka cukru 

-sok z jednej cytryny 

Przygotowanie 

Aby zrobić dżem morelowy należy użyć zwykłego drobnego cukru. Z cytryny wycisnąć sok. Ważymy kilogram świeżych owoców. Możemy użyć dojrzałych lub tych twardszych. Możemy wymieszać mniejsze z większymi. Ważne jest to, żeby były świeże. Umyte owoce przetnij na pół i wyciągnij pestkę. Tak przygotowane owoce są gotowe do umieszczenia w garnku. Wyciśnij też sok z dużej soczystej cytryny oraz całość zasyp szklanką cukru. Ustaw średnią moc palnika już po kilku minutach owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści prawie całkowicie. Kiedy zacznie się gotować zmniejszamy moc palnika, żeby tylko bulgotało. Drewnianą łyżką mieszamy dżem co jakiś czas. W trakcie gotowania owoce się rozpadną i powstanie jednolity dżem. Po 2 godzinach dżem będzie gotowy. 

Tarta z morelami i migdałami

Składniki na ciasto

-300 gram mąki 

-120 gram masła 

-1 jajko 

-1 łyżka cukru pudru 

-1 łyżka zimnej wody 

Składniki na nadzienie

-800 gram moreli

-70 gram migdałów 

-2 łyżki jasnego miodu 

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę pieczenia, a wtedy brzegi nie opadną. Tartę wkładamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w temperaturze 175 stopni. Morele przekrój i pozbądź się pestek, ułóż je gęsto, skórkami do dołu na podpieczonym spodzie. Posyp płatkami migdałów i zapiekaj przez 30 minut. Po upieczeniu polej miodem. 

Zupa z czerwonej soczewicy i suszonymi morelami

składniki 

-350 gram czerwonej soczewicy 

-100 gram suszonej moreli 

-1 cebula

-sól

-pieprz

-1 łyżeczka kurkumy

-½ łyżeczki kuminu rzymskiego 

-½ łyżeczka gałki muszkatołowej 

-2 ząbki czosnku 

-sok z połówki cytryny

-kawałek świeżego imbiru

-puszka krojonych pomidorów, lub 3 świeże pomidory

-1 i ½ litra bulionu 

-świeża papryczka chili

-natka pietruszki 

-oliwa z oliwek 

Przygotowanie

Zagotować bulion, wsypać opłukaną soczewicę. Morele pokroić na paski i dodać do soczewicy. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na oleju, dołożyć do gotującej się soczewicy. Dodać resztę przypraw i pomidory wraz z sokiem.

Gdy soczewica będzie miękka, dodać starty na małych oczkach imbir i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, można wlać więcej bulionu. Papryczkę chilli pokroić na cieniutkie plasterki. Zupę podawać z plastrami chilli, natką pietruszki i polaną oliwą z oliwek.

Czy wiesz, że…

Istnieje 3400 gatunków z czego w Polsce możemy spotkać około 200. 

Linki do produktów, które w składzie zawierają morele: