Musztarda – wstęp do kuchni francuskiej.

Wstęp

Musztarda jest niskokaloryczna. Istnieje wiele odmian musztardy. Szeroka gama dostępnych produktów z pewnością gwarantuje to, że każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie.

Pójdźmy, jednak krok po kroku

Gorczyca jest jednak powszechnie znaną rośliną w naszym regionie. Nasiona gorczycy zawirają w kwasy omega 3. Warto wspomnieć o tym, iż musztarda może przyczynić się do tego, by obniżyć poziom cukru we krwi.

zawierać w sobie musztarda?

  • mangan,
  • witamina K,
  • witamina A,
  • kwas foliowy,
  • witamina C,
  • wapń,
  • selen,
  • sód,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E.

Karotenoidy

Karotenoidy to związki o ważnych dla nas właściwościach. O jakich właściwościach mowa? O tych przeciwutleniających. Spożywanie żywności bogatej w karotenoidy przynieść pozytywny rezulatat. Jaki? Zmniejszyć ryzyko zachorowalności na choroby nowotworowe.

Do czego można ją dodać?

  • do sałatek,
  • do hot-dogów,
  • do mięs,
  • do past.

Kilka słów o składnikach musztardy

  • Witamina B9, powszechniej znana jako „kwas foliowy”, która spełnia istotną rolę w naszym organiźmie, a dotyczy ona produkcji materiału genetycznego. Witamina B9 przyczynia się również do tego, by wspierać funkcjonowanie układu nerwowego i układu odpornościowego. W kontekście tego ostatniego, chodzi o proces gojenia się ran.
  • Witamina C odgrywa ważną w organiźmie. Jaką? Można zaryzykować stwierdzenie, iż ta „najpopularniejsza” witamina przyczynia się do zdrowia kości, chrząstki, zębów i dziąseł. Zapewne każdy o tym wie, ale nie można o tym zapomnieć, iż witamina C wzmacnia organizm, ale także chroni nas przed wieloma infekcjami.
  • Witamina K jest niezbędna do produkcji białek. Z kolei te pełnią ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Witamina K wspiera nasz układ kostny.
  • Wapń odgrywa również zasadniczą rolę w krzepnięciu krwi, utrzymaniu ciśnienia krwi i skurczu mięśni (także najważniejszego organu, jakim jest serce).
  •  Magnez uczestniczy w rozwoju kości, budowie białek, działaniu enzymatycznym, skurczu mięśni, zdrowiu zębów i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Odgrywa także rolę w metabolizmie energetycznym.
  • Każda komórka ciała zawiera taki minerał, jakim jest żelazo. Minerał ten jest niezbędny do transportu tlenu i istotny w procesie tworzenia czerwonych krwinek w naszej krwi. Czy jest jescze coś o czym warto wspomnieć w przypadku żelaza? Tak, a mianowicie nalezałoby napomnąć o roli żelaza w procesie tworzenia nowych komórek, hormonów, czy neuroprzekaźników.
  • Selen – zapobiega w powstawaniu wolnych rodników.
  • Witamina B6 – Przyczynia się również do produkcji czerwonych krwinek i pozwala dostarczyć więcej tlenu. Witamina B6 jest konieczna w procesie  przemiany glikogenu w glukozę i przyczynia się do odpowiedniego funkcjonowania układu immununologicznego.
  • witamina E wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego wzroku. Wspiera procesy metaboliczne. Ogranicza wchłanianie tłuszczów.

Gorczyca czarna – więcej szczegółów

  • Nasiona gorczycy czarnej korzystnie wpływają działają na trawienie. Nasiona gorczycy wspierają produkcję soków żołądkowych. Czy to jest ważne? Tak. Dlaczego?  Wspomagają procesy trawienne, a także pomagają łagodzić dolegliwości związane z trawieniem.
  • Nasiona gorczycy tego koloru mogą wspomoć walkę z chorobami układu oddechowego. Nasiona w tej barwie wykorzystywane są w celu zniwelowania pierwszych objawów przeziębienia, w tym między innymi: kaszlem i zatkanym nosem.  Nasiona gorczycy tego rodzaju pomagają oczyścić drogi oddechowe i zarazem ułatwiają oddychanie. 

Krótkie podsumowanie na temat tej odmiany gorczycy

Ciekawostka:

Nasiona gorczycy czarnej były stosowane w medycynie tradycyjnej. Dlaczego? Ze względu na swoje rozmaite właściwości. Gorczyca czarna jest bogata w składniki odżywcze:

  • witamina A,
  • witamina B,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  •  wapń,
  • żelazo,
  •  cynk.

Ocet składnikiem musztardy

Zapach i smak octu

Omawiany teraz składnik musztardy, jakim jest ocet charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Ocet posiada również specyficzny zapach, który dla wielu osób może być uznawany za nieprzyjemny i mocny. 

Jakie są korzyści z włączenia octu do naszej diety?

  • wspomaga ustabilizować poziom cukru, a także cholesterolu.
  • Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowalności na choroby nowotworowe.

Przeciwwskazania związane ze spożywaniem octu

Ocet może podrażniać. Czym i jak to się objawia?

Ocet może negatywnie wpływać na nasz żołądek, wywołując wówczas dolegliwości bólowe. Istotne jest to, by nie przekraczać zalecanej spożywanej dziennej ilości octu. Ocet nie jest zalecany dla osób, które zmagają się ze wrzodami. Ocet może wywoływać także podrażnienie układu pokarmowego. Jak w każdym przypadku zaleca się zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Linki: