Nieco więcej o mące. Jaka jest jej historia? Jakie są jej rodzaje?

Jak to wyglądało dawniej?

W czasach pierwszych zaawansowanych cywilizacjach zboża mielono ręcznie. Egipcjanie około kilka tysięcy lat p.n.e. zapoczątkowali innowacyjną metodę dla wypieku chleba – dodając drożdży. Wykorzystując ciepło słońca, poddano ciasto drożdżowe procesowi fermentacji. W wyniku czego po upieczeniu otrzymano chleb. Z wykorzystaniem dodatkowych składników stopniowo doskonalili, robiąc z tego swojego rodzaju „artystyczną sztukę” smaku  Egipcjanie byli w stanie wyprodukować wiele różnych rodzajów chleba. W analogicznym czasie w Europie tego rodzaju menu było o wiele uboższe.

Rzymianie jako pierwsi miażdżyli zboże za pomocą młynów dzwonowych – ciężkich konstrukcji napędzanych przez niewolników lub zwierzęta. Wynalazek ten był stosowany już od starożytnych czasów. W XII wieku na kontynent europejski dotarła nowa, wówczas nowoczesna konstrukcja. Był to wiatrak, który prawdopodobnie wywodził się z Orientu. Następnie w  XIX wieku w Londynie został zbudowany pierwszy młyn parowy.

Jak wygląda to obecnie?

Dziś sytuacja wygląda całkowicie inaczej. Minęło zbyt wiele czasu od początków produkcji chleba. Dużo zawdzięczamy przede wszystkim uprzemysłowieniu. Obecnie duże młyny produkują setki różnych rodzajów mąki do różnych celów i w ogromnych ilościach: z młynów walcowych na całym świecie wypływa ponad 300 milionów ton mąki pszennej. Indonezyjskie młyny mają łączną zdolność produkcyjną kilkanaście tysięcy ton mąki pszennej dziennie. Indonezyjskie młyny są powszechnie uznawane jako jedne z  największych na świecie.

Klasyfikacja mąki

Mąki są klasyfikowane według ich wartości. Powszechne „typy” na opakowaniach wahają się nawet do oznaczenia 850. Typy odpowiadają odpowiednio od tej dostosowanej do ciasta, aż do mąki przeznaczonej do produkcji chleba.

Rodzaje mąki bezglutenowej

Mąka kukurydziana

To mąka bezglutenowa, która jest bardzo dobra do robienia ciast, ciast.  Zawiera:

  •  witaminy z grup A,
  • witaminy z grupy  E,
  • magnez,
  • selen.

Mąka kasztanowa

Ten rodzaj mąki jest używana w ciastach do produkcji muffinów, kremów, gofrów, naleśników, ale także do przygotowywania chleba. Bardzo dobrze pasuje do czekolady, miodu, owoców. Zawiera wiele cennych minerałów:

  • miedź,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • witaminy z grupy B.

Mąka ryżowa

Ten rodzaj mąki bardzo dobrze łączy się ze wszystkimi mąkami. Mąka ryżowa podobnie jak ta, która została wspomniana wyżej doskonale nadaje się do ciasta, gofrów, czy też chleba, jest idealna również do naleśników.

Zawiera:

  • fitoestrogeny,
  • ligniany,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk.      

Mąka gryczana

Mąka gryczana to mąka, która nie pochodzi zboża, ale z rośliny kwitnącej. Stosowana jest do wypieków wszelkiego rodzaju ciast. Pieczywo z tego rodzaju mąki poleca się dla osób z takimi dolegliwościami jak miażdżyca. Idealna jest również dla diabetyków. Bogata jest w:

  •  witaminy z grupy B, 
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • cynk.

Która mąka jest najzdrowsza?

Nie jest to możliwe, by w łatwy sposób wskazać, który rodzaj mąki, jest najlepszym wyborem. Najważniejsze są indywidualne preferencje smakowe, zastosowanie kulinarne, a nawet stan zdrowia.

W diecie zbilansowanej  najbardziej pożądanymi produktami są te z pełnego przemiału. Najbardziej istotnym elementem jest tu ogromna  zawartość składników odżywczych, wszelkiego rodzaju witamin, czy nawet błonnik. Tego rodzaju maka ma znacznie wyższą zawartość błonnika –  wspomaga optymalne funkcjonowanie układu pokarmowego. W tym przypadku możemy cieszyć się nawet z tego, że „uczucie sytości” będzie na znacznie dłuższy czas. Niski indeks glikemiczny pozytywnie wpływa na glikemię, co w rezultacie sprawdzi się przy cukrzycy typu 2.

Produkty przetworzone z tradycyjnej białej mąki są pozbawione najbardziej wartościowych części ziarna, pozostawiając transparentny smak.  Wytwory żywnościowe z białej mąki mają mniej białka i składników mineralnych. W rezultacie otrzymujemy produkt, który jest przede wszystkim źródłem skrobi. Zdrowszą odmianą pszenicy jest orkisz.

Ciekawostka

Według przeprowadzonych badań w 2020 roku przeprowadzonych na terenie państw Starego Kontynentu można zaobserwować, że Francja, Niemcy i Anglia to państwa, w których uprawia się najwięcej pszenicy.

  • Francja wydobywała 30 milionów ton pszenicy,
  • Niemcy uplasowały się na drugiej lokacie z wynikiem ponad 22 milionów ton,
  • Wielka Brytania znajdowała się na ostatnim miejscu podium z rezultatem 10 milionów ton,
  • Polska zajęła 4. miejsce z wynikiem sięgającym blisko 9 milionów ton.

W ostatnich latach światowe spożycie zbóż stale rośnie. Powody tego są dość klarowne, ponieważ obejmują rosnącą populację, postępującą urbanizację, rosnące spożycie mięsa i wykorzystanie biopaliw.

Największym producentem pszenicy na świecie jest Unia Europejska, a następnie Chiny i Indie. 

  • Indie osiągają wynik sięgający ponad 100 milionów ton,
  • Cała Unia Europejska 135 milionów ton,
  • Chiny blisko 136 milionów ton.

Linki