Nieco więcej o witaminach i owocach

Niedobór witamin może wpłynąć na pogorszenie naszego samopoczucia. Niedobór witamin może okazać się ogromnym zmartwieniem. Należy zwrócić uwagę, iż tak samo szkodliwy jest nadmiar witamin.

Co powinniśmy zrobić?

Każdy powinien pamiętać o rutynowych badaniach. W obecnych czasach każdy żyje „w biegu”, co może mieć wpływ na nasz organizm. 

Badania są ważne dla wielu osób: 

  • aktywnie uprawiających sport,
  • kobiet w ciąży,
  • chorujących na przewlekłe choroby.

Nieco więcej o niektórych składnikach

  • Karoten występuje w wielu owocach. Jednym z tych owoców jest między innymi: mango. 
  • Kwas askorbinowy jest najbardziej rozpoznawalnym przez ludzi, który wspomaga odporność. Kwas askorbinowy jest też doskonałym przeciwutleniaczem.
  • Czy wiesz czym jest tryptofan? Ta substancja jest jednak prekursorem serotoniny, dlatego też czasami nazywa się go „Hormonem szczęścia”. Regularne przyjmowanie tego składnika będzie sprzyjać naszemu samopoczuciu na co dzień. Istotne jest to, że poprawi się jakość snu. To ważna informacja dla tych, którzy mają problem ze snem.
  • Wspomniane już wcześniej mango jest dobrym źródłem kilku witamin z grupy B. Wspomniane witaminy wspomagają pracę układu nerwowego. 

Jakie inne owoce mają dużo witamin z grupy B? 

  • Banan,
  • kiwi,
  • brzoskwinie.

Co mogą zagwarantować poszczególne witaminy, błonnik i inne substancje?

  • Witaminy A, C i E mają bardzo pozytywny wpływ w aspekcie zdrowia naszej skóry. Witaminy te pełnią istotną rolę: pomagają utrzymać odpowiednią elastyczność skóry. Jaki daje to efekt? Unikamy przedwczesnemu starzeniu się. 
  • Witaminę A jest niezbędna dla zdrowia oczu. Pełni istotną rolę w odpowiednim funkcjonowaniu błon komórkowych.
  • Witamina E: Możemy śmiało spożywać owoce takie jak: truskawki, czy maliny. Owoce te zapewniają uczucie sytości. Konsumpcja tych owoców ułatwi nam kontrolę naszej wagi, gdy chcemy pozbyć się niechcianych kilogramów.
  • Obecność błonnika i enzymów trawiennych przyczyniają się do tego, by zachować odpowiednią równowagę naszego organizmu, poprawiając przemianę materii.
  • Błonnik i substancje bioaktywne obecne w owocach mogą stabilizować poziom cukru we krwi u zdrowych osób. Śliwki mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób chorych – jest to korzystne dla osób chorych na cukrzycę typu 2.
  • Zawartość pektyny chroni nasze serce. Cytrusy mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia.
  • Warto wspomnieć, iż potas występujący w owocach pomaga regulować bicie serca, co pomaga kontrolować tętno i utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
  • Ogromne źródło przeciwutleniaczy, a także witamin: Mango może dostarczyć witaminy C i witaminy A, które działają jako przeciwutleniacze. Takie właściwości mogą okazać się zbawienne, gdy chcemy pozbyć się wolnych rodników z naszego organizmu. Przeciwutleniacze przyczyniają się do zmniejszenia uszkodzeń komórkowych.
  • Rośliną bogatą w mangan jest aronia. Właściwości tej rośliny mogą nas uchronić przed niektórymi nowotworami i miażdżycą.

Pozytywny wpływ suszonych owoców na zdrowie

Istotną informacją jest to, że spożywanie owoców suszonych przyczynia się do tego, by zadbać o odpowiedni poziom „złego” cholesterolu LDL. 

Codzienne zastosowanie owoców 

  • owoce ma swoje szerokie zastosowanie w kosmetologii, chociażby w balsamach, odżywkach do włosów, a nawet szamponach, perfumach.
  • Wiele owoców wykorzystuje się jest również w kuchnii ze względu na swoje walory smakowe jak i zapachowe. Brzoskwinia jest składnikiem różnego rodzaju ciast. Nie możemy zapominać o tym, iż często kupujemy też różnorodne napoje o smaku pomarańczy.

Ciekawostki o kilku wspomnianych owocach

mango – w Indiach symbolizuje miłość,fortunę, szczęście i bogactwo.

Banan – na świecie można spotkać blisko 1000 odmian banana. Największym producentem są Indie.

Truskawki – jedna porcja tych owoców posiada więcej witaminy C, niż pomarańcza. To pierwsze owoce, które dojrzewają na wiosnę, a ich metoda zbioru nie zmieniła się od lat, ponieważ od samego początku, aż do teraz zbiera się je ręcznie.

Brzoskwinia  posiadają ponad 100 substancji chemicznych.

Pomarańcze  są bardzo popularne, ze względu na swoją uprawę – ponad 100 państw zajmuje się tą praktyką.

Truskawki są powszechnie znanym afrodyzjakiem dla ludzi. W świecie zwierzęcym uwielbiają je ślimaku.

Maliny – wykorzystywana była jako środek do czyszczenia zębów w Azji. W dawnych czasach była stosowania do farbowania włosów.

Aronia – jej pierwotna nazwa to „cierpka jagoda”. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i Kanady.

Linki