Niedoceniane działanie herbaty. Czy jej przygotowanie można uznać za rytuał?

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Uznaje się, że pochodzi z prowincji Yunan w Chinach.

Istnieje wiele rodzajów herbaty:

  • zielona,
  •  czarna,
  • żółta,
  • niebieska,
  • zielona,
  • biała.

Największym uznaniem cieszy się zielona herbata, chociażby ze względu na korzystne dla zdrowia. Właściwości zielonej herbaty i jej lecznicze działanie są doceniane od tysiącleci. Zielona herbata największą popularność, ponieważ skutecznie działa na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn. To bogate źródło antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Najdroższe gatunki zielonych herbat pochodzą z liści zbieranych o świcie,  gdy znajduje się na nich poranna rosa. Ważną cechą jest wiek liści oraz sposób zbioru. Duże znaczenie ma rejon świata, skąd  pochodzi zielona herbata nad jaką się zastanawiamy.  Proces powstawania zielonej herbaty polega na obróbce liści najpóźniej w godzinę po ich zerwaniu, jeszcze nim zaczną fermentować. Liście herbaty zielonej nie są poddawane fermentacji, pozostają w nich niemal wszystkie dobroczynne dla zdrowia substancje, co powoduje, że spożywanie zielonej herbaty nie jest dla nas szkodliwe.

W skład herbaty  przede wszystkim wchodzą:

  •     silne antyoksydanty,
  •     garbniki,
  •     alkaloidy,
  •     lipidy,
  •     aminokwasy,
  •     teina,
  •     witaminy takie jak A, B, C, E,
  •     wapń,
  •  potas,
  • miedź,
  •  cynk,
  • mangan,
  • fluor.

Regularne spożywanie zielonej herbaty daje wiele korzyści dla organizmu:

  • przeciwdziała zmęczeniu,
  • wspomaga układ sercowo-naczyniowy,
  • pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,
  • opóźnia proces starzenia się komórek organizmu, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające,
  •  pobudza wydzielanie żółci, neutralizuje nadkwaśność,
  •  wspomaga metabolizm i w odchudzanie,
  • działa moczopędnie, dzięki czemu przyspiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii,
  • chłodnego naparu można używać do przemywania oczy przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
  • Działa przeciwnowotworowo
  • Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego
  • Wpływa na kondycję skóry i działa antycelulitowo
  • Usprawnia pracę mózgu

To idealny napój, by spożywać go codziennie. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez szklanki herbaty każdego ranka. Warto jednak pamiętać, że często  problemem jest nieumiejętne przygotowanie filiżanki napoju. Zdarzają się przypadki, gdzie klienci kupują najtańszą herbatę, niż skupić się na doborze odpowiedniej mieszanki. Rezultatem może być to, iż zaparzona nie każdemu musi smakować.

Poniżej przedstawione jest kilka z wielu dostępnych gatunków herbat na świecie:

  • Genmaicha – zielona herbata prosto z Japonii,
  • Pai Mun Tan – pochodzi z prowincji Fujijan,
  • DragonWell – najlepsza chińska zielona herbata, która uprawiana jest w prowincji Zhejiang,
  • Yunnan Golden Tips – charakteryzuje się dymnym aromatem,
  • Sencha – jej cechą jest delikatny smak i aromat,
  • Long Jing – posiada słodki smak.

Przygotowanie herbaty jako swojego rodzaju „rytuału”:

Przygotowanie zielonej herbaty nie jest takie łatwe jakby mogło się wydawać. Podstawowym błędem jest stosowanie wrzącej wody i doprowadzenie do całkowitego rozmiękczenia liści. Temperaturę wody można kontrolować, aczkolwiekna opakowaniu nabytej herbaty znaleźć można pomocne nam szczegółowe informacje i podpowiedzi związane z tym, ile czasu należy poświęcić parzeniu liści herbaty. Istnieją, bowiem rozbieżności w samym rytuale przygotowania herbat, które są zależne od państwa, z którego pochodzą, ponieważ japońskie herbaty jest to nie więcej niż 1 minuta, natomiast te chińskie należy parzyć zazwyczaj około 2 minut. Dla osób, które nie są wtajemniczone to małoistotne różnice, aczkolwiek wpływają na ostateczny smak napoju.

Kiedy zielona herbata działa na nas w sposób negatywny?

Zielona herbata szkodzi, gdy spożywana jest w nadmiernych ilościach. Skutki uboczne pojawiają się po wypiciu około 8 filiżanek dziennie. Zielona herbata zawiera kofeinę, co skutkuje nadmiernym pobudzeniem. Można, zatem wnioskować, iż nie powinno się pić w tak dużych herbaty, ponieważ może to mieć wpływ na nasz sen.

 Inne efekty uboczne to także:

  • Przyśpieszony rytm serca,
  •     Częste oddawanie moczu,
  • Ogólne osłabienie.

Podsumowanie:

Zielonej herbaty nie powinny pić osoby z anemią, a także narażone na niedokrwistość, czyli małe dzieci, kobiety  w ciąży, a także wegetarianie. Zawarte w herbacie flawonoidy mają wiele pozytywnych właściwości prozdrowotnych, jednak mogą skutkować zaburzenia w postaci wchłanianego przez nas żelaza. Nie zaleca się stosowania naparu osobom, które przyjmują farmaceutyki z dużą ilością żelaza. Osoby, które systematycznie przyjmują leki, regularne spożywanie zielonej herbaty powinny skonsultować z lekarzem, gdyż napar może powodować osłabienie działania niektórych leków, zaś kobiety w ciąży powinny wypijać maksymalnie do 3-4 filiżanek dziennie.

W związku ze znaczącą ilością kofeiny, która znajduje się w zielonej herbacie należałoby zastanowić się nad odstawieniem innych napojów, np. kawa i cola.