Niedoceniony hyzop mający wiele zastosowań

Hyzop jest to:

Roślina, która była wykorzystywana już kilka wieków temu przez Hebrajczyków. W ramach ciekawostki można dodać to, iż hyzop występował w ogrodach klasztornych. Biorąc pod uwagę właściwości lecznicze hyzopu, chętnie sięgali po nią między innymi: Hipokrates, czy też rzymski medyk Galen. Roślina była stosowana przy chorobach związanych z płucami, jak również z oskrzelami. Bywał stosowany jako lek w dolegliwościach związanych z narządem, jakim jest wątroba. Hyzop już wtedy był doceniany przez wiele osób ze względu na swoje działanie oczyszczające. Roślina kiedyś jak i obecnie pomaga w dolegliwościami, jakimi są kamienie nerkowe lub też inne choroby powiązane bezpośrednio z nerkami. W średniowieczu hyzop sprawdzał się jako barwnik ubrań – mowa tu o fioletowym i niebieskim odcieniu tekstyliów. Początkowo hyzop pochodził z Bliskiego Wschodu, Azji Mniejszej i Afryki Północnej, a obecnie roślina ta najczęściej występuje w Europie Południowej. W chwili obecnej hyzop znajduje zastosowanie w leczeniu ziołami, farmakologii. Hyzop doceniany jest w branży kosmetycznej jako składnik wielu produktów.

Jak wygląda?

Warto podkreślić, iż hyzop jest rośliną wieloletnią. Wysokość tej rośliny sięga od 30 do 70 centymetrów wysokości. Z punktu widzenia botanicznego hyzop ma rozgałęzione i twarde korzenie. Roślina kojarzy się z tym, iż jej liście są koloru zielonego, wydzielają charakterystyczny zapach. Aromat ten przypomina miętę, bądź kamforę. Z kolei kwiaty są barwy niebieskiej. Podkreślić należy też, że kwiaty tej rośliny mogą być też w kolorze czerwonym, białym, różowym, a nawet fioletowym. 

Własna hodowla

Hyzop dosyć dobrze znosi przymrozki. Nie wymaga wiele Twojej atencji. Nie oznacza to, jednak tego, że należy ją zostawić bez całkowitej opieki, ponieważ o każdą roślinę należy dbać. Hyzop można również przycinać wiosną, natomiast najlepsze rezultaty otrzymasz inną porą roku – późnym latem. Zaleca się, by zwrócić uwagę na to, aby każdego roku do końca lipca przyciąć hyzop o około jedną trzecią. Nie przeszkadza mu nasłonecznienie. Pomaga innym roślinom, ponieważ w naszym ogrodzie mogą znajdować się ślimaki, które stanowią problem dla ogrodników lub hobbystów, ponieważ zjadają bulwy i cebulki, zanim roślina zacznie rosnąć. We wspomnianym przykładzie hyzop ze względu na swój mocny zapach będzie działać odstraszająco na wymienione istoty żywe, które pozwalają cieszyć się nam swoim własnym ogrodem. 

Hyzop zawiera

  • Substancje gorzkie,
  • Witaminę C,
  • Olejek eteryczny,
  • Substancje lotne i inne składniki.

Lecznicze właściwości hyzopu

  • Antyseptyczny
  • Ma zastosowanie wykrztuśne, 
  • Działanie mukolityczne,
  • Przeciwastmatyczne,
  • Ceniony za działanie przeciwdrgawkowe, 
  • Jako środek pobudzający,
  • Środek przeciwgrzybiczny.

Dolegliwości na jakie pomaga hyzop

  • Ułatwia trawienie
  • kaszel, 
  • astma , 
  • Oczyszcza krew
  • objawy grypowe,
  •  zapalenie oskrzeli, 
  • nieżyt nosa,
  • zapalenie zatok, 
  • zapalenie ucha,
  • Chrypka, 
  • Choroby skórne. 
  • Zaburzenia psycho-emocjonalne
  • utajona depresja, 
  • lęk, 
  • stres, 
  • zmęczenie fizyczne i psychiczne.

Według wielu przeprowadzonych badań hyzop jest bogaty również w polifenole i z tego względu jest ceniony. Ponieważ jest dobrym przeciwutleniaczem. Te z kolei chronią komórki przed uszkodzeniem i są niezbędne dla zdrowia. Na przykład: witaminy, minerały, pierwiastki śladowe i fitochemikalia, takie jak flawonoidy też mogą działać jako przeciwutleniacze.

Zastosowanie w codziennym życiu

Hyzop występuje jako składnik w kompotach, przetworach owocowych lub nawet deserach. Z przyjemnością rośliny hyzopu można użyć do przygotowania swoich ulubionych potraw. Hyzop możesz dodać do zup, sosów, ryb, mięs, czy też sałatek. Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak można zmienić aromat lub smak codziennych potraw. Z pewnością Twoi znajomi będą doceniali Twój kulinarny spryt. Kwiaty hyzopu mogą być znakomitą dekoracją Twojego talerza. 

W postaci ziołowych herbaty należy stosować się do zaleceń podanych na opakowaniu. Z innej perspektywy, gdy mówimy o ziołowym napoju z hyzopu wspomina się także o tym, że można parzyć ją do 10 minut, wsypując do szklanki w zupełności wystarczy dwie łyżeczki.

Liście i kwiaty, zarówno te, które są świeżo zebrane, jak i suszone, które z pewnością mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele różnych sposobów

Przeciwwskazania lub zalecenia

Hyzop można znaleźć również w postaci olejku eterycznego. We wspomnianej formie może być stosowany zewnętrznie i po konsultacji z lekarzem. Nie zaleca się stosować u dzieci, jak również u kobiet w ciąży. Zioło może powodować utratę apetytu. Spożywanie tej rośliny w dużych ilościach może także powodować bóle brzucha. W tym przypadku, jak również w wielu innych należy kierować się zdrowym rozsądkiem i rozwagą.

Linki