„O mój rozmarynie, rozwijaj się…”- charakterystyka, właściwości i zastosowanie rozmarynu

Rozmaryn jest rośliną występującą w obrębie rodziny jasnotowatych, współcześnie zaś zalicza się go do podrodzaju szałwii. Występuje on w Europie południowej, jak również na obszarach Morza Śródziemnego. Rozmaryn lekarski uznawany jest za bardzo popularną przyprawę, używa się go do wyrobu olejku rozmarynowego, z którego z kolei wytwarzana jest woda kolońska. 

Jak wygląda rozmaryn?

Rozmaryn wydziela silny, aromatyczny zapach. Jego wysokość może sięgać nawet 2 metrów, aczkolwiek zdarza się, że występuje on jako odmiana płożąca. Pędy pokryte są gwiazdkowymi, jak i pojedynczymi włoskami. 

Liście rosną w układzie naprzeciwległym. Mają barwę ciemnozieloną, o podwiniętych brzegach, posiadają również intensywne owłosienie od spodu. Kwiaty rozmarynu  wyrastają w gronach w liczbie od 5 do 10 sztuk na szczycie pędu. Korona może występować w barwach od białej do fioletowej.  Dwa pręciki mają przeważnie jeden płodny pylnik. Zalążnia górna wytwarza przeważnie cztery zalążki. Szyjka słupka występuje w pojedynkę i widać na niej rozwidlone znamię.  

Witaminy i inne składniki zawarte w rozmarynie

Tą  część artykułu poświęcę na przedstawienie Wam, moi drodzy czytelnicy, jakie witaminy i inne składniki odżywcze w swoim składzie zawiera rozmaryn. Są to m.in.:

– Witamina A

– Witamina  B2

– Witamina B1

– Witamina B3

– Witamina B9

– Witamina C

– Witamina B6

– Witamina B5

– Wapń

– Potas 

– Magnez 

– Cynk 

– Sód 

– Żelazo 

– Węglowodany

– Białko

– Błonnik 

– Tłuszcz

Pozytywne działanie rozmarynu na zdrowie i doskonałe samopoczucie

W tym momencie przedstawię czynniki, dzięki którym rozmaryn może pozytywnie wpływać na działanie organizmu człowieka. Można tu wymienić między innymi: 

– działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające

– wsparcie odporności 

– utrzymanie glikemii na prawidłowym  poziomie 

– działa relaksująco

– wspomaga koncentrację i pamięć

– olejek rozmarynowy ma natomiast działanie: bakteriobójcze, antyseptyczne, jak również antydepresyjne

– pomaga złagodzić objawy kolki nerkowej, astmy a także choroby zapalne 

– ma działanie rozkurczające, dzięki czemu wykorzystywany jest do łagodzenia oznak chorób ze strony układu pokarmowego takich, jak: jelit,  pęcherzyka żółciowego, a także skurczowe bóle żołądka

– wspomaga trawienie

– działa moczopędnie

– wspomaga walkę z nowotworami 

– korzystnie wpływa na stawy

Działania niepożądane w związku z włączeniem rozmarynu do swojej diety

Nadmierne spożywanie rozmarynu może mieć niepożądane skutki uboczne, takie, jak m.in.: 

– uszkodzenie nerek

– wymioty

– zwiększona wrażliwość na promieniowanie słoneczne 

– nasilenie krwawienia miesiączkowego 

– zaczerwienienie skóry

– śpiączka

– obrzęk płuc 

– wystąpienie reakcji alergicznych 

Kasza pęczak z grzybami i warzywami

Składniki

– 1 kostka bulionu warzywnego

– 2 szklanki kaszy pęczak

– 1 dag suszonych borowików

– 1 Cebula

– 4 ząbki czosnku

– 2 gałązek rozmarynu

– trochę soli

– 1 Marchewka

– 1 Pietruszka

– 2 łodygi selera naciowego

– 2 płaskie łyżki oliwy

– trochę natki pietruszki

– trochę pieprzu

Pęczak z suszonymi grzybami ugotuj na Bulionie warzywnym, a do całości dodaj warzywa, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej sycące! Gotową kaszę pęczak z grzybami i warzywami posyp rozmarynem – koniecznie posiekanym, tak aby wydobyć z potrawy najlepsze aromaty!

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę gotować około 10 minut w 1 l bulionu z dodatkiem suszonych grzybów. Odcedzić kaszę.

Krok 2

Ugotowane grzyby pokroić w drobną kostkę.

Krok 3

Cebulę i czosnek drobno posiekać i obsmażyć na oliwie, aż będą miękkie.

Krok 4

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce). Seler naciowy pokroić w drobne plasterki.

Krok 5

Pokrojone warzywa dodać do cebuli i smażyć około 5 minut.

Krok 6

Dodać posiekany rozmaryn, wcześniej ugotowaną kaszę oraz posiekane grzyby i całość dokładnie wymieszać.

Napój cytrusowy z rozmarynem

Składniki

– 500 ml zimnej wody

– 1 cytryna

– 1 grejpfrut

– 2 limonki

– kawałek imbiru (ok. 4 cm)

– kilka gałązek świeżego rozmarynu

– pokruszony lód

Przygotowanie

Krok 1

Cytrynę, limonkę i grejpfrut sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować.

Krok 2

Cytrusy przekroić na połówki. Z jednej części wycisnąć sok, natomiast drugą część pokroić w plasterki.

Krok 3

Do dużego słoika lub dzbanka wrzucić plasterki cytrusów i zalać sokiem z owoców i zimną wodą.

Krok 4

Imbir obrać ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw lub łyżeczki. Około 4 cm korzenia zetrzeć na tarce i dodać do pozostałych składników.

Krok 5

Do napoju dorzucić kilka gałązek świeżego rozmarynu i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Krok 6

Na chwilę przed podaniem do napoju dodać pokruszone kostki lodu i porządnie zamieszać.

Czekolada na gorąco z rozmarynem

SKŁADNIKI

  • 230 g czekolady mlecznej 
  • 160 ml mleka
  • Mielona szczypta ostrej papryczki
  • Gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki bitej śmietany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do garnka wlać mleko i wrzucić całą gałązkę rozmarynu. Zioło rozetrzeć wcześniej w dłoniach, aby pobudzić aromat. Podgrzewać powoli i kiedy mleko będzie ciepłe, dodać czekoladę i przyprawę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wyjąć rozmaryn. Rozlać gorącą czekoladę do filiżanek i podawać z bitą śmietaną. 

Panna cotta z rozmarynem

  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 450 ml śmietanki 36% lub 48%
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki gęstego miodu
  • 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu (same igiełki)

Konfitura z moreli:

– 200 g suszonych moreli

– 300 ml wody

-1 łyżka miodu o stałej konsystencji

– 1-2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.

Do rondelka wlewać śmietanę, mleko oraz miód – doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać. Dodać rozmaryn i odstawić na około 15-20 minut, by w tym czasie śmietana nabrała rozmarynowego aromatu i smaku.

Masę przelać do  4-6 filiżanek. Schłodzić, po czym zimny odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.

Morele pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka. Wlać wodę, dodać miód oraz posiekany rozmaryn. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.

Pucharki zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie zawartość przełożyć na talerzyki. Podawać z konfiturą morelową.

Linki do produktów z rozmarynem

https://suplementy-ziola.pl/produkt/dressing-weganski-czosnkowy-bio-250-ml-bio-bandits/ https://suplementy-ziola.pl/produkt/napoj-owocowo-ziolowy-z-zelazem-i-witaminami-c-b1-b2-b6-b12-450-ml-rabenhorst/