„O mój rozmarynie, rozwijaj się…”- charakterystyka, właściwości i zastosowanie rozmarynu
Rozmaryn jest rośliną występującą w obrębie rodziny jasnotowatych, współcześnie zaś zalicza się go do podrodzaju szałwii. Występuje on w Europie południowej, jak również na obszarach Morza Śródziemnego. Rozmaryn lekarski uznawany jest za bardzo popularną przyprawę, używa się go do wyrobu olejku rozmarynowego, z którego z kolei wytwarzana jest woda kolońska.
Jak wygląda rozmaryn?
Rozmaryn wydziela silny, aromatyczny zapach. Jego wysokość może sięgać nawet 2 metrów, aczkolwiek zdarza się, że występuje on jako odmiana płożąca. Pędy pokryte są gwiazdkowymi, jak i pojedynczymi włoskami.
Liście rosną w układzie naprzeciwległym. Mają barwę ciemnozieloną, o podwiniętych brzegach, posiadają również intensywne owłosienie od spodu. Kwiaty rozmarynu wyrastają w gronach w liczbie od 5 do 10 sztuk na szczycie pędu. Korona może występować w barwach od białej do fioletowej. Dwa pręciki mają przeważnie jeden płodny pylnik. Zalążnia górna wytwarza przeważnie cztery zalążki. Szyjka słupka występuje w pojedynkę i widać na niej rozwidlone znamię.
Witaminy i inne składniki zawarte w rozmarynie
Tą część artykułu poświęcę na przedstawienie Wam, moi drodzy czytelnicy, jakie witaminy i inne składniki odżywcze w swoim składzie zawiera rozmaryn. Są to m.in.:
– Witamina A
– Witamina B2
– Witamina B1
– Witamina B3
– Witamina B9
– Witamina C
– Witamina B6
– Witamina B5
– Wapń
– Potas
– Magnez
– Cynk
– Sód
– Żelazo
– Węglowodany
– Białko
– Błonnik
– Tłuszcz
Pozytywne działanie rozmarynu na zdrowie i doskonałe samopoczucie
W tym momencie przedstawię czynniki, dzięki którym rozmaryn może pozytywnie wpływać na działanie organizmu człowieka. Można tu wymienić między innymi:
– działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające
– wsparcie odporności
– utrzymanie glikemii na prawidłowym poziomie
– działa relaksująco
– wspomaga koncentrację i pamięć
– olejek rozmarynowy ma natomiast działanie: bakteriobójcze, antyseptyczne, jak również antydepresyjne
– pomaga złagodzić objawy kolki nerkowej, astmy a także choroby zapalne
– ma działanie rozkurczające, dzięki czemu wykorzystywany jest do łagodzenia oznak chorób ze strony układu pokarmowego takich, jak: jelit, pęcherzyka żółciowego, a także skurczowe bóle żołądka
– wspomaga trawienie
– działa moczopędnie
– wspomaga walkę z nowotworami
– korzystnie wpływa na stawy
Działania niepożądane w związku z włączeniem rozmarynu do swojej diety
Nadmierne spożywanie rozmarynu może mieć niepożądane skutki uboczne, takie, jak m.in.:
– uszkodzenie nerek
– wymioty
– zwiększona wrażliwość na promieniowanie słoneczne
– nasilenie krwawienia miesiączkowego
– zaczerwienienie skóry
– śpiączka
– obrzęk płuc
– wystąpienie reakcji alergicznych
Kasza pęczak z grzybami i warzywami
Składniki
– 1 kostka bulionu warzywnego
– 2 szklanki kaszy pęczak
– 1 dag suszonych borowików
– 1 Cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 gałązek rozmarynu
– trochę soli
– 1 Marchewka
– 1 Pietruszka
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 płaskie łyżki oliwy
– trochę natki pietruszki
– trochę pieprzu
Pęczak z suszonymi grzybami ugotuj na Bulionie warzywnym, a do całości dodaj warzywa, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej sycące! Gotową kaszę pęczak z grzybami i warzywami posyp rozmarynem – koniecznie posiekanym, tak aby wydobyć z potrawy najlepsze aromaty!
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę gotować około 10 minut w 1 l bulionu z dodatkiem suszonych grzybów. Odcedzić kaszę.
Krok 2
Ugotowane grzyby pokroić w drobną kostkę.
Krok 3
Cebulę i czosnek drobno posiekać i obsmażyć na oliwie, aż będą miękkie.
Krok 4
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę (lub zetrzeć na tarce). Seler naciowy pokroić w drobne plasterki.
Krok 5
Pokrojone warzywa dodać do cebuli i smażyć około 5 minut.
Krok 6
Dodać posiekany rozmaryn, wcześniej ugotowaną kaszę oraz posiekane grzyby i całość dokładnie wymieszać.
Napój cytrusowy z rozmarynem
Składniki
– 500 ml zimnej wody
– 1 cytryna
– 1 grejpfrut
– 2 limonki
– kawałek imbiru (ok. 4 cm)
– kilka gałązek świeżego rozmarynu
– pokruszony lód
Przygotowanie
Krok 1
Cytrynę, limonkę i grejpfrut sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować.
Krok 2
Cytrusy przekroić na połówki. Z jednej części wycisnąć sok, natomiast drugą część pokroić w plasterki.
Krok 3
Do dużego słoika lub dzbanka wrzucić plasterki cytrusów i zalać sokiem z owoców i zimną wodą.
Krok 4
Imbir obrać ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw lub łyżeczki. Około 4 cm korzenia zetrzeć na tarce i dodać do pozostałych składników.
Krok 5
Do napoju dorzucić kilka gałązek świeżego rozmarynu i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 6
Na chwilę przed podaniem do napoju dodać pokruszone kostki lodu i porządnie zamieszać.
Czekolada na gorąco z rozmarynem
SKŁADNIKI
- 230 g czekolady mlecznej
- 160 ml mleka
- Mielona szczypta ostrej papryczki
- Gałązka rozmarynu
- 4 łyżki bitej śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnka wlać mleko i wrzucić całą gałązkę rozmarynu. Zioło rozetrzeć wcześniej w dłoniach, aby pobudzić aromat. Podgrzewać powoli i kiedy mleko będzie ciepłe, dodać czekoladę i przyprawę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wyjąć rozmaryn. Rozlać gorącą czekoladę do filiżanek i podawać z bitą śmietaną.
Panna cotta z rozmarynem
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 450 ml śmietanki 36% lub 48%
- 150 ml mleka
- 4 łyżki gęstego miodu
- 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu (same igiełki)
Konfitura z moreli:
– 200 g suszonych moreli
– 300 ml wody
-1 łyżka miodu o stałej konsystencji
– 1-2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Do rondelka wlewać śmietanę, mleko oraz miód – doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać. Dodać rozmaryn i odstawić na około 15-20 minut, by w tym czasie śmietana nabrała rozmarynowego aromatu i smaku.
Masę przelać do 4-6 filiżanek. Schłodzić, po czym zimny odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.
Morele pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka. Wlać wodę, dodać miód oraz posiekany rozmaryn. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
Pucharki zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie zawartość przełożyć na talerzyki. Podawać z konfiturą morelową.
Linki do produktów z rozmarynem
https://suplementy-ziola.pl/produkt/dressing-weganski-czosnkowy-bio-250-ml-bio-bandits/ https://suplementy-ziola.pl/produkt/napoj-owocowo-ziolowy-z-zelazem-i-witaminami-c-b1-b2-b6-b12-450-ml-rabenhorst/