Ocet – produkt, który kojarzony jest przede wszystkim z gotowaniem, czy też czyszczeniem. Ocet posiada właściwości lecznicze.
Wstęp
Historia tego produktu jest przebogata. Ocet jest jednym z najstarszych produktów, który znany jest już od tysięcy lat. Początkowo ocet wykorzystywany był jako środek konserwujący. Wiele osób ceni sobie ocet ze względu na to, iż ten produkt jest świetnym neutralizatorem zapachów.
Ciekawostka
Czy wiesz, że ocet zawiera przeciwutleniacze, które mogą opóźnić proces starzenia się i opóźnić procesy zwyrodnieniowe?
Przejdźmy do konkretów, zatem …
Co jest składnikiem octu jabłkowego?
- Pektyny,
- Aminokwasy,
- Witamina B i witamina C, witamina E,
- pierwiastki mineralne takie jak: potas, wapń, mangan.
- Kwas foliowy,
- beta-karoten,
- kwas octowy.
Kilka wybranych informacji w pigułce
- kwas octowy – posiada działanie antybakteryjne. Kwas octowy pomaga „regulować” ciśnienie krwi. Kwas ten wspomoże obniżyć poziom powszechnie znanego „złego” cholesterolu. Warto wziąć pod uwagę, iż omawiany teraz kwas może pomóc ustabilizować (obniżyć) poziom cukru. Kwas octowy jest bardzo popularnym składnikiem preparatów wspomagających nasz wygląd.
- pektyny – ograniczają wchłanianie tłuszczu. Z czym to się wiąże? Obniżają poziom cholesterolu. Najwięcej pektyn jest w jabłkach, gruszkach. Warto wiedzieć, że pektyny wykorzystywane są w przemyśle spożywczym.
- beta-karoten może pomóc nam w tym, by zadbać o kondycję skóry. Istotną informacją jest to, że beta-karoten ma działanie przeciwutleniające.
Jakie są rodzaje octów spożywczych?
- Ocet winny,
- Ocet owocowy,
- Ocet spirytusowy,
- Ocet nierafinowany,
- Ocet ryżowy.
Zapach i smak octu
Omawiany dziś produkt charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Ocet posiada również specyficzny zapach, który dla wielu osób może być uznawany za nieprzyjemny i mocny.
Jakie są korzyści z włączenia octu do naszej diety?
- wspomaga ustabilizować poziom cukru, a także cholesterolu.
- Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.
- Zmniejsza ryzyko zachorowalności na choroby nowotworowe.
Właściwości octu kokosowego
- Pomaga w walce z cukrzycą.
- Wspomaga proces trawienia,
- wspomaga funkcjonowanie wątroby.
Zastosowanie octu jabłkowego
Ten rodzaj ma szereg zastosowań w kuchni. O czym konkretnie mowa?
Można tu wspomnieć o tym, że ocet jabłkowy może być składnikiem dodawanym do między innymi:
- sałatek,
- past,
- sosów,
- potraw mięsnych,
- ryb.
Właściwości octu jabłkowego
Stosowanie octu jabłkowego może wpłynąć na zwiększenie odporności naszego organizmu. Ocet może zmniejszyć stany zapalne. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy stosowany na nasze włosy może je wzmocnić, a także poprawić ich kondycję.
Ocet balsamiczny
- Ma korzystne działanie na nasze ciśnienie tętnicze,
- Idealny dla osób chorujących na cukrzycę.
- Nie jest zalecany dla osób, które zmagają się z problemami zdrowotnymi związanymi z żołądkiem.
- Najlepiej jest przechowywać go w ciemnym miejscu i temperaturze nieprzekraczającej 18 stopni Celsjusza.
Ciekawostka związana z octem balsamicznym …
Czy wiesz, że ocet balsamiczny potrafi być przechowywany w beczkach przez kilka lat?
Ocet kokosowy – wróćmy do tematu…
Jak można go pozyskać?
Istotny jest proces fermentacji wody kokosowej. Woda kokosowa zawiera takie składniki jak:
- sód,
- wapń.
Woda kokosowa ma szerokie spektrum działania. O czym można tu wspomnieć?
Chodzi przede wszystkim o działanie moczopędne, korzystny wpływ na naszą wątrobę.
Warto wspomnieć, iż woda kokosowa ma niewielką ilość kalorii. Woda kokosowa może być, zatem naszym cichym „sprzymierzeńcem” w procesie odchudzania.
Woda kokosowa jest doskonałym napojem podczas upalnym dni. Dlaczego?
- pomaga uzupełnić niedobory elektrolitów,
- nawadnia,
- jest idealna dla sportowców – pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia kontuzji.
Jakie zastosowanie może mieć ocet kokosowy?
Ocet kokosowy jest wykorzystywany w produktach, które mają poprawić nasz wygląd – włosy, skóra.
W kuchni, natomiast można śmiało dodać go do marynat, mięs.
Ocet ten charakteryzuje się dużą ilością witaminy C.
Właściwości octu kokosowego
- poprawia pracę jelit,
- wspomaga funkcjonowanie wątroby,
- może zapobiec wszelkim stanom zapalnym,
- zawiera probiotyki,
- zmniejsza ryzyko zachorowalności na miażdżycę.
Przeciwwskazania
Ocet może podrażniać. Czym i jak to się objawia?
Ocet może negatywnie wpływać na nasz żołądek, wywołując wówczas dolegliwości bólowe. Istotne jest to, by nie przekraczać zalecanej spożywanej dziennej ilości octu. Ocet nie jest zalecany dla osób, które zmagają się ze wrzodami. Ocet może wywoływać także podrażnienie układu pokarmowego. Jak w każdym przypadku zaleca się zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Linki