Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jaka najlepsza

W dzisiejszym artykule odpowiemy sobie myślę ,że na najważniejsze pytanie, a mianowicie jaka jest najlepsza oliwa z oliwek? Odpowiedź brzmi taka, która jest tłoczona na zimno ekstra virgin. Jej zaletą jest to, że proces tworzenia jest naturalny i jest produkowana tylko i wyłącznie ze świeżych owoców.

Starożytna metoda produkcji oleju

1. Świeżo zebrane oliwki są mielone na jednolitą masę za pomocą kamiennych kamieni młyńskich

2.Podczas procesu przędzenia, płyn zawierający cenny olej jest oddzielany od tej owsianki

3.Jest gromadzonych w specjalnych pojemnikach, w których może osiąść przez kilka godzin. Jednocześnie składnik oleju unosi się na powierzchnie i wtedy jest zbierany przez specjalne marki

4.Pierwszy tłoczony olej jest niewiarygodnie silnym lekiem, więc po filtracji jest starannie zbierany i używany dopiero po końcowym dojrzewaniu, po upływie półtora miesiąca

5. Pozostała masa jest zbierana w płóciennych workach i ponownie ściskana, umieszczając ją pod uciskiem. Aby przyspieszyć proces, ładunek jest podgrzewany gorącą wodą

Drugi olej spinowy nadaje się tylko do gotowania lub do celów technicznych.

Oliwa z Oliwek jak produkt wykorzystywany w kosmetyce

Kolejną informacją jaką możemy się dowiedzieć z różnych źródeł jest to, że oliwę z oliwek możemy wykorzystać nie tylko w gastronomi, ale także w przemyśle kosmetycznym. Jest stosowana zarówno w pielęgnacji paznokci jak i w maskach do włosów. Oliwka ma właściwości m.in. poprawiające ukrwienie jak i rozgrzewające. Oliwę z oliwek możemy stosować do produkcji m.in. kremów, różnego rodzaju mydła, balsamów do ciała, ale również możemy go wykorzystać do produkcji asortymentu, który jest przeznaczony dla dzieci. Oliwę z oliwek możemy stosować do produkcji m.in. kremów, różnego rodzaju mydła, balsamów do ciała, ale również możemy go wykorzystać do produkcji asortymentu, który jest przeznaczony dla dzieci. 

Jakie są rodzaje oliw?

Teraz Wam powiem coś co może zaciekawić wiele osób, a mianowicie jakie wyróżniamy rodzaje oliw i jakie są jego nazwy:

1.Olej z pierwszego tłoczenia- To są takie oleje, które są wytwarzane przy użyciu tylko i wyłącznie procesów mechanicznych jak i również co najważniejsze to w niskich temperaturach. Nie wymaga dalszej obróbki chemicznej i nadaje się, aby od razu można byłoby go zacząć używać

2.Olej Extra Virgin- Jest to olej, który jego kwasowość jest mniejsza, lub jest równa 0,8%. Idealnie nadaje się do dań na zimno między innymi sałatki, ale także sosów na tego typu oliwie zaleca się krótkotrwałe smażenie

3.Oliwa Virgin- To jest olej, który jego kwasowość wynosi więcej niż 2,0%. Sprawdza się idealnie do przygotowywaniu potraw za równo na ciepło jak i na zimno

4.Olej niezdatny do spożycia inaczej zwany lampante – Jest to olej, który jego kwasowość wynosi więcej niż ,2,0%

5. Oleje inne niż pierwszego tłoczenia – To są takie oleje, które są otrzymywane przy zastosowaniu rozpuszczaliników, lub z wykorzystaniem innych środków chemicznych w wysokich temperaturach

6. Rafinowana oliwa z oliwek w tym procesie jest jeszcze nie zdatna do spożycia. W procesie rafirmacji zmniejsza się takie rzeczy jak kwasowość oleju, który jednocześnie eliminuje on wiele korzystnych substancji. Kwasowość tych olei rafinowanych nie może przekraczać 0,3%. Zalecana jest do gotowania, ale również smażenia jest doskonałym zamiennikiem olejów, które są wytworzone z nasion

7. Oliwa z oliwek, który nie jest z pierwszego tłoczenia-Mieszanka oliwy z oliwek, która jest rafinowana i oliwa, która pochodzi z pierwszego tłoczenia o kwasowości wynoszącej poniżej 2%. Kwasowość tej mieszaniny nie może przekraczać 1%.

8. Surowa oliwa z oliwek ze skrawek- Skrawki jest to produkt odpadowy, który pochodzi z procesu ekstrakcji oleju z pierwszego tłoczenia. Te części stałe oliwki, z których nie możemy wydobyć mechanicznie większej ilości oleju na zimno są, one poddawane działaniu rozpuszczalnika jak również wysokiej temperatury.

9.Oliwa z oliwek ze skrawek- To jest mieszanka dwóch olei oleju rafinowanego są łączone ze skrawkami z olejem z pierwszego tłoczenia i jego kwasowość wynosi poniżej 2%. A kwasowość mieszaniny nie może przekraczać 1%.

Cechy charakteryzujące oliwę z oliwek

Jak podają źródła krajem z, jakiego pochodzi oliwa z oliwek są to kraje śródziemnomorskie. Jest to olej nieschnący. W jego skład wchodzi m.in. nasycone kwasy tłuszczowe to jest (14,86g na 100g), kwas palimitynowy (2,51g), mirystynowy(0,04). Przydatność do jego zużycia po otwarciu jest to około 8-10 miesięcy.

Czy oliwa z oliwek jest dobra na nerki?

Kwas oleinowy, który znajduje się w oliwie z oliwek, dzięki procesom utleniania chroni nerki przed niszczeniem. W szczególności poleca się dla osób, które cierpią na kamicę nerkową naturalną i prostą miksturę oczyszczającą

Czy od oliwy z oliwek się tyje?

Jak możemy przeczytać w różnych źródłach zostały przeprowadzone różne badania, z których wynika, że gdy dodamy niewielkie ilości oliwy z oliwek nie spowoduje to, że przytyjemy. Wręcz przeciwnie sprawia to, że możemy utracić kilka kilogramów. Ten dodatek też ma taką zaletę, że może zmniejszać uczucie głodu.

Czy oliwki podnoszą cukier?

Kochani w jednym z poprzednich artykułów zadaliśmy sobie pytanie czy oliwki mogą podnosić cukier,więc myślę,że przyszedł czas,aby odpowiedź na to pytanie przypomieć. Wręcz przeciwnie wspomagając wydzielanie insuliny, oliwki przyczyniają się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Zawarte w nich tłuszcze jednonienasycone i antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet 40 %.

Dlaczego warto pić oliwę, z oliwek?

Oliwa z oliwek zawiera w sobie kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Mogą pomóc w poprawie kondycji wielu układów między innymi nerwowego, zmysłu wzroku, a także sercowo-naczyniowego.

Kiedy najlepiej pić oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek ma właściwości prozdrowotne. Najlepiej się sprawdzi, gdy będziemy pić ją rano. Pomoże ona szybciej przyswoić zawarte w niej składniki odżywcze.