Oregano jako naturalny lek na poprawę Twojego zdrowia i samopoczucia

Roślina ma bardzo intensywny zapach i może być wykorzystywana jako przyprawa. W Polsce występuje na całym terytorium. Inną nazwą pod jaką skrywa się oregano to między innymi: „dziki majeranek”. Na Lubelszczyźnie roślina jest znana też jako „duszka”.

Pierwsze wieści o medycznym zastosowaniu oregano pojawiały się w źródłach starogreckich. Informowano wtedy o pozytywnym wpływie oregano, zwłaszcza w leczeniu bólów reumatycznych. Z kolei Rzymianie  stosowali liście oregano, by łagodzić ukąszenia skorpionów i pająków. Za ciekawostkę można uznać fakt, iż oregano w czasach średniowiecznych było naturalną „ochroną przed czarami”. W obecnych czasach po tę roślinę coraz częściej sięgają farmaceuci, doceniając zalety wspomnianego „duszka”. Oregano pochodzi od greckich słów: „oros,” czyli góra i  „ganos”, czyli radość. Nazwa związana jest z miejscem występowania „Origanum”, która lubi ciepłe stanowiska i stąd obficie pokrywa nasłonecznione wzgórza Grecji. Polska nazwa „Origanum” to lebiodka.

Oregano jako „naturalny antybiotyk” przede wszystkim:

  • wspiera  funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez większe wydzielanie soku żołądkowego. Skutkiem tego jest usprawnienie procesu trawienia;
  • wspomaga wiązanie szkodliwych produktów przemiany materii oraz większe wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych;
  • reguluje pracę nerek, co przyczynia się do zwiększenia ilości moczu;
  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, mięśnie gładkie jelit, drogi żółciowe, moczowody oraz macicę;
  •   działa ochronnie na wątrobę

Może być ponadto używane do leczenia różnych schorzeń i dolegliwości, takich jak:

  • niedoczynność wątroby i dróg żółciowych,
  • bóle zębów
  • problemy z trawieniem,
  • zapalenie żołądka,
  • dyspepsja i atonia jelit,
  • wzdęcia i gromadzenie się gazów,
  • nieżyt górnych dróg oddechowych, kaszel i trudności z oddychaniem.

Górne, gęsto ulistnione części zakwitających pędów oregano zbiera się w okresie: od czerwca do września. Następnie, oregano zostaje poddane procesowi suszenia w warunkach naturalnych – w ciemnym i suchym miejscu.

Oregano można stosować również zewnętrznie, wtedy występuje jako:

  • składnik płukanek wspomagających leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła,
  • dodatek do kąpieli niwelujących świąd skóry,
  • środek wspierający leczenie trudno gojących się ran,
  • środek do obmywania ciała obłożnie chorych, zapobiegając tworzeniu się odleżyn.

Warto jednak wiedzieć, że olejek z oregano występuje w kilku odmianach, Różnią się one od siebie substancją aktywną. Każdy produkt tego typu na bazie wspomnianej rośliny ma inne właściwości lecznicze.

W skład olejku tymolowego wchodzi: tymol, seskwiterpeny oraz karwakrol. Ciekawą dodatkową informacją jest to, że w starożytności tymol oraz karwakrol wykorzystywano do mumifikacji ciał. Wspomniane składniki posiadały właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze.

Jedno z Ministerstw w Stanach Zjednoczonych przeprowadziło badania, gdzie wykazano, iż roślina posiada właściwości antyoksydacyjne. Może być to zasługą kwasu rozmarynowego, który występuje w zielu lebiodki.

Innym istotnym składnikiem opisywanej rośliny jest właśnie wymieniony wyżej tymol. W skład oregano wchodzą też:

  • garbniki,
  • flawanoidy,
  • kwas ursolowy,
  • kwas kawowy,
  • kwas rozmarynowy,
  • błonnik
  • fitosterole.

Ponadto wyróżnić możemy również szereg witamin takich jak witamina A, witamina C, witamina E i witamina K oraz minerały takie jak:

  • potas,
  • selen,
  • wapń,
  • żelazo
  • fosfor,
  • cynk,
  • magnez.

W kuchni oregano ma szerokie zastosowane jako przyprawa do różnych potraw. Jego wyrazisty smak i zapach dodają charakteru do dań mięsnych, sałatek, zup, sosów i pizzy. Oregano można używać w postaci świeżej lub suszonej, jednak oregano w tej drugiej formie jest bardziej powszechne i łatwiej dostępne.  Już od dawna lebiodka jest wykorzystywana w produkcji kosmetyków. Aktualnie w postaci olejku eterycznego używany jest w kosmetologii do produkcji mydła, płynów do kąpieli, wody kolońskiej, past, płynów do płukania ust i pomadek. Starożytni Grecy używali aromatycznego olejku z oregano  po kąpieli jak i do masażu. Dzięki swoim walorom zapachowym oregano wykorzystywano też do aromatyzowania wody do mycia. Roślina odgrywała dużą rolę w gospodarstwach domowych – używano do farbowania tkanin na czarno (ziele) i pomarańczowo (kwiat). Dębowe meble i podłogi były nacierane świeżymi liśćmi, dzięki temu lebiodka była wykorzystywana jako swoista politura do mebli.