Orzechy dobry składnik na pracę serca i nie tylko
Orzechy- W kuchni jest to ogólne określenie różnych nasion lub owoców, które mają jadalne jądro i jest ono zamknięte w twardej bądź kruchej skorupce, czy też łupinie.
Na co może nam pomóc jedzenie orzechów?
Przyszedł czas na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy na jakie dolegliwości może nam pomóc jedzenie orzechów. A będą to takie jak m.in.:
-Pracę serca
-Pracę mózgu
-Kondycję skóry
Jakie witaminy zawierają w sobie orzechy?
Kolejną informacją o jakiej powiem w dzisiejszym artykule to będzie to jakie witaminy znajdują się w orzechach. W tym składniku możemy znaleźć takie witaminy jak:
-Witamina E
-Witamina B
-Białko roślinne
-Błonnik
-Jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych
-Antyoksydantów
-Żelazo
-Cynk
-Potas
-Magnez
-Jod
-Mangan
-Fosfor
W jakiej ilości dziennie możemy przyjmować orzechy?
Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł zalecana dzienna dawka do spożywania orzechów mieści się w granicach od 6 do 7 wyłuskanych sztuk. Jeśli mielibyśmy to przeliczyć na gramy będzie to około 30g.
Kto powinien zrezygnować z jedzenia orzechów?
Uważam, że ta informacja będzie pomocna dla wielu z Was, jeśli będziecie sięgnąć po orzechy w codziennej diecie. A mianowicie będzie teraz mowa o tym, kto powinien zrezygnować z jedzenia orzechów. Otóż do takich osób zaliczamy, u których występuje m.in.:
-Uczulone
-Kamica nerkowa
-Zapalenie trzustki
-Po operacji woreczka żółciowego
-Uchyłkowatość jelit
Skutki uboczne przy przedawkowaniu spożycia orzechów
Ta informacja będzie kolejną ważną jak nie najważniejszą informacją, która znajdzie się w dzisiejszym artykule. A mianowicie mam na myśli to, jakie skutki uboczne mogą się pojawić przy przekroczeniu zalecanej dziennej dawki. Mogą wystąpić m.in.:
-Wzdęcia
-Ból brzucha
-Nudności
-Zgaga
Do jakich potraw możemy dodawać orzechy?
Kolejną ciekawą informacją jest to do jakich potraw możemy dodawać orzechy. Otóż moi kochani orzechy idealnie się sprawdzą jako dodatek do m.in.:
-Sałatek
-Makaronów
-Musli
-Kanapek
Rodzaje orzechów
Wyróżniamy 10 rodzajów orzechów, które teraz wymienię i opiszę.
-Orzechy włoskie- W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony w ciepłym klimacie umiarkowanym. Możemy go spotkać w południowej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, a także północno-zachodniej Azji. Pień osiąga wysokość od 25 do 35 metrów. Kora gładka, srebrzystoszara. Liście naprzeciwległe mające długość od 25 do 40cm. Owoc kulisty lekko owalny niby pestkowiec
-Orzechy laskowe- Pochodzi z drzewa leszczyny. Ciekawą informacją jest to, że olej z tych orzechów stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym do wyrobu kosmetyków
-Orzeszki pistacjowe- Jadalna część tych orzechów to pestka. Otoczona jest zdrewniałą i bardzo twardą łupiną. U całkowicie dojrzałych orzeszków pistacjowych łupina jest pęknięta i otwarta tak, że widać pestkę. Natomiast u nie całkowicie dojrzałych jest pełna. W składzie tych orzeszków możemy znaleźć m.in. cynk, żelazo, wapń, potas, magnez, a także fosfor, który wzmacnia kości i zęby bierze również udział w regulacji wielu procesów metabolicznych. Mają słodki smak posiadają również silny aromat. Możemy go używać jako dodatek do wyrobów cukierniczych takich jak strucle pistacjowe, torty, marcepany, lody, kisiele mleczne, nadzienie do cukierków.
-Orzechy makadamia- Rodzaj drewna, który pochodzi z rodziny srebrnikowatych. Występuje dziko w Australii, Nowej Kaledonii. Można go również spotkać na Hawajach jak również w Afryce Południowej. Posiada wiecznie zielone drzewa o skórzastych, wąskich i całobrzegich lub też ząbkowanych liściach. Kwiaty ma drobne, zebrane w gęste, cylindryczne kwiatostany
-Migdały- Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Przed ich użyciem należy obrać je ze skórki. Mogą być użyte w całości lub pokruszone
-Nerkowce- Inaczej nazywane migdałami indyjskimi, lub orzechami nanerczowy, są to owoce pochodzące z nerkowca zachodniego. Pozytywnie mogą zadziałać na układ nerwowy człowieka. Pomagają wspomóc pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji, pomagają zwalczyć skutki stresu, jak również wyregulować cykl snu
-Orzechy brazylijskie- Te orzechy pochodzą z orzesznicy wyniosłej. Znana może być również pod taką nazwą jak bertolecja. Jest to gatunek drzewa, który pochodzi z rodziny czaszniowatych. Możemy go spotkać w tropikalnych lasach górnego dorzecza Amazonki, Boliwii, Peru, Kolumbii, Wenezueli
-Orzechy pekan, pochodzą z orzesznika jadalnego to drzewo może być również nazywane jako orzesznik pekanowy, orzesznik owocowy występuje w Ameryce Północnej, Stanach Zjednoczonych, a także w Meksyku. Jest to długowieczne drzewo liściaste, które osiąga wysokość od 20 do 40m. Kora początkowo jest szarobrązowa, gładka, w starszym wieku nierówno, podłużnie bruzdowana, lekko choć wyraźnie łuszcząca się, szara. Młode pędy są brązowe i owłosione. Z czasem łysieją i stają się błyszczące
-Orzeszki arachidowe, znane również pod taką nazwą jak orzeszki ziemne, lub też fistaszki, dojrzewające w ziemi strączki z nasionami orzachy podziemnej
-Orzeszki piniowe są to orzeszki pochodzące z nasion sosen. Są obrane z łusek, jadalne nasiona niektórych gatunków sosny o wysokiej wartości odżywczej. Są pożywieniem dla dzikich zwierząt
Czy wiesz, że…?
-Zapach liści orzecha włoskiego może odstraszać muchy i komary
-Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie są surowcem, które można wykorzystać do produkcji nalewek i likierów
-Orzechy mogą być wykorzystywane jako prosty środek do polerowania drewna
-Wyciąg z orzecha włoskiego hamuje wydzielanie mleka u kobiet w czasie laktacji
-Orzeszki ziemne wymagają takich stanowisk, gdzie jest ciepło, osłonięte od wiatru i zacisznych
-Przeciwdziałają chorobie Alzheimera
– Orzech włoski dla Rzymian jest symbolem płodności
-W kosmetyce utartych migdałów używano jako maseczka na twarz, natomiast olej migdałowy jako środek pomocny w pielęgnacji włosów
Linki: