(…)Pan kalafior tak przemawia, o wartości swej rozprawia(…)-słów kilka o kalafiorze

Kalafior- Jest rośliną jednoroczną, będącą jednym z przedstawicieli rodziny kapustowatych. Należy do nich m.in. brukselka, kapusta, jak również brokuł. 

Witaminy i inne składniki zawarte w kalafiorze, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie Pierwszą rzeczą jaką opowiem w tym artykule, będzie jakie witaminy możemy znaleźć w kalafiorze. A będą to m.in.: 

-Magnez 

-Mangan 

-Sód 

-Potas 

-Wapń 

-Fluor 

-Cynk 

-Miedź 

-Jod 

-Chlor 

-Żelazo 

-Fosfor 

Oraz witaminy takie jak: 

-Witamina B1

-Witamina K

-Witamina B2

-Witamina C

-Witamina B6 

W skład kalafiora wchodzą również następujące kwasy:

-Nikotynowy

-Pantotenowy

-Olejki eteryczne 

Jak wygląda kalafior- krótki opis 

Przyszedł czas na to, aby powiedzieć słów kilka o wyglądzie warzywa, jakim jest kalafior. Warzywo to składa się z:

-Łodygi- Pęd główny, inaczej łodyga jest gruba, krótka, walcowata. Gdy wzrasta, wytwarza tzw. Różę, której kolor może biały, zielony lub kremowy. Z czasem róża może się rozluźnić, a w pędach zachodzi proces wykształcania się płodnych kwiatów. 

-Liści-Ten element kalafiora wyrasta z dolnej części łodygi, częściowo pokrywając kwiatostan (różę). Liście mogą wyrastać także między pędami skróconymi. 

-Kwiatów- Kwiaty kalafiora mają barwę jasnożółtą i są drobne. Wykształcają się one na pędach bocznych, które wyrastają na obwodzie róży. 

-Owoców 

Pochodzenie kalafiora:

Przyszła pora by powiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy skąd pochodzi kalafior. Roślina ta znana była już w Grecji, a także starożytnym Rzymie. W Polsce warzywo to pojawiło się na przełomie XVI i XVII wieku.  Do Polski najprawdopodobniej zostało sprowadzone przez królową Bonę Sforza. Jego masa może osiągnąć nawet do 2kg.

Jak uprawiać kalafior:

Najlepszymi warunkami do prawidłowego wzrostu kalafiora są miejsca z dużą ilością słońca. Nie zalecane jest wysadzania go w glebach piaszczystych, gdyż roślina wymaga podłoża bogatego w próchnicę i związki mineralne (m.in.: wapń). Ze względu na płytki system korzeniowy należy uprawiać go w ziemi, która dobrze zatrzymuje wodę. Ogromne korzyści niesie za sobą wspieranie zasobności gleby poprzez nawożenie jej obornikiem lub kompostem w roku poprzedzającym uprawę wspomnianego warzywa. Najlepszymi miesiącami do wysadzania kalafiora są luty, marzec, a nawet czerwiec w zależności od jego odmiany. Sadzonki kalafiora należy wysadzać co około 40 cm.

Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior?

Przyszedł czas, aby w tej części artykułu przekazać wam istotne informacje o tym, jakie właściwości zdrowotne ma spożywanie kalafiora. A będą to m.in.:

-Pomaga w walce z nowotworami 

-Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego

-Może zapobiegać osteoporozie

-Wspomaga prawidłową gospodarkę hormonalną

-Pozytywnie działa na działanie układu sercowo-naczyniowego

-Jedząc kalafior można usprawnić działanie układu pokarmowego 

Niepożądany skutek jedzenia kalafiora 

Myślę, że ta informacja będzie niezwykle istotna, a mianowicie powiem Wam o niepożądanym skutku, jaki może nieść za sobą jedzenie kalafiora. Może być to dyskomfort, który jest związany z tworzeniem się gazów w jelitach. 

Jak odpowiednio przygotować kalafior do spożycia?

Kolejną ciekawą informacją będzie to, jak prawidłowo przygotować kalafior do spożycia. Ugotowany kalafior najczęściej podawany jest z podsmażoną bułką tartą. To warzywo możemy również spożywać na surowo. Jest świetnym dodatkiem do zupy jarzynowej, a także doskonale sprawdzi się w formie zupy krem. 

Zupa krem z kalafiora

Składniki
1 kalafior – 800 g

4 większe ziemniaki – 500 g

3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego – 750 ml

4 łyżki masła klarowanego

1 cebula – 130 g

2 duże ząbki czosnku

5 łyżek śmietanki kremówki 30 %

przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej

Krem kalafiorowy przygotować w jednym naczyniu. Do średniej wielkości garnka wlać dwie łyżki delikatnej oliwy lub dodać dwie łyżki masła klarowanego. Tłuszcz się nagrzewa, a w tym czasie obrać i pokroić cebulę. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Nie muszą być pięknie pokrojone, ponieważ na końcu i tak jest zmiksowana w zupie. Cebulę można zastąpić porem.

Do garnka dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć pięć minut na średniej mocy palnika. Dodać obrane i pokrojone w plasterki dwa duże ząbki czosnku i smażyć całość jeszcze dwie minuty. Z kalafiora zdjąć okalające go ścisło liście i odciąć wystający głąb. Całą główkę przepłukać pod zimną wodą. Odciąć wszystkie różyczki kalafiora. Młode ziemniaki tylko dokładnie wyszorować i pokroić w kostkę. W przypadku starych ziemniaków najpierw należy je obrać. Ziemniaki dodać do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Na ziemniaki zaś wyłożyć różyczki kalafiora. 

Do garnka wlać też 750 ml, czyli trzy szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego, jeśli jadasz mięso. Ustawić wysoką moc palnika i zagotować zupę. Jak tylko zupa się zagotuje, zmniejszyć moc do takiej, by zupa krem kalafiorowa tylko lekko mrugała i gotować ją pod przykrywką przez 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Jeśli nie są, to zupę gotować jeszcze pięć minut. Po tym czasie dodać 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę można zastąpić mlekiem lub kwaśną śmietaną homogenizowaną 18 %. Do miseczki ze śmietaną wlać chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszać w miseczce i dopiero taką zahartowaną śmietanę dodać do garnka. Zupa jest prawie gotowa. Przyszła kolej na pierwsze miksowanie.  Zblendować zupę na gładko. Dodać jeszcze dwie łyżki masła oraz przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej. Raz jeszcze zmiksować krem z kalafiora i dopiero po drugim miksowaniu sprawdzić jej smak. Być może zajdzie potrzeba dodania jeszcze soli lub pieprzu. Sporo zależy od Twojego gustu oraz od tego jak mocno przyprawiony był użyty przez Ciebie bulion. Zupę zamieszać i wyłączyć, jak tylko ponownie się zagotuje. Całość oprószyć jeszcze świeżo mielonym pieprzem. I jeszcze zioła! 

 Link do produktu: