Pasternak wspomaga układ odpornościowy i nie tylko
Pasternak zwyczajny(Pastinaca sativa L.)- Jest to gatunek rośliny, który należy do rodziny selerowatych. Rośnie na łąkach, miedzach śmietniskach, nieużytkach, terenach przemysłowych i kolejowych, przydrożach. Kwitnie od lipca do września.
Gdzie możemy spotkać pasternak?
Pierwszą rzeczą, o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie to, gdzie możemy spotkać pasternak. Będzie to m.in.:
-Polska
-Azja
-Turcja
-Syberia Zachodnia
-Kaukaz
-Kanada
-Australia
-Nowa Zelandia
-Ameryka Południowa
-Afryka
-Azja Tropikalna
Na co może nam pomóc jedzenie pasternaka?
W tej części artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym na co może nam pomóc jedzenie pasternaka. A więc pozytywnie może zadziałać m.in na:
-Układ odpornościowy
-Układ nerwowy
-Może pomóc na koncentracje
-Pozytywnie działa na pamięć
-Pomaga na skórę, włosy i paznokcie
-Działa moczopędnie
-Posiada właściwości rozkurczające
-Poprawia trawienie
-Zapobiega kamicy nerkowej
-Pomaga złagodzić bóle miesiączkowe
Jakie witaminy zawiera w sobie pasternak?
Myślę, że to jest odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jakie witaminy zawiera w sobie pasternak. A będzie to m.in.:
-Witamina B1
-Witamina B2
-Błonnik
-Potas
-Kwas foliowy
-Witamina C
-Białko
-Fosfor
-Żelazo
-Wapń
-Witamina E
Jakie są przeciwwskazania do jedzenia pasternaka?
Uważam, że ta informacja o, której opowiem w dzisiejszym artykule będzie najważniejsza. A mianowicie będzie mowa o tym, jakie są przeciwwskazania do jedzenia pasternaka. Niewskazane jest jedzenie tego warzywa osobom, które cierpią m.in.:
-Niewydolność nerek
-Wrzody żołądka i dwunastnicy
-Zwiększona wrażliwość na promieniowanie świetlne
Puree z pasternaku i selera
Składniki
-150 gramów pasternaka
-200 gramów selera korzeniowego
-200 ml mleka
-2 ząbki czosnku
-0,5 cm imbiru
-Sól
-1 -2 szczypty pieprzu czarnego mielonego
-3 łyżeczki masła
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko i wrzucić warzywa. Lekko posolić, zagotować, ok. 15-20 min. do momentu aż warzywa będą miękkie. Warzywa odcedzić od mleka, ale mleka nie wylewać. Zmiksować na gładkie püree, a gdyby było za gęste dodać z 2 łyżki mleka. Dosmaczyć solą i pieprzem. Można również dodać z 2 łyżeczki masła (na diecie pominąć). Podawać od razu. Dla dekoracji skropić
delikatnie oliwą.
Zupa z jabłek i pasternaku z imbirem
Składniki
-40 dag pasternaku
-25 dag jabłka
-2 cebule
-1 łyżka masła
-2 sztuki liścia laurowego
-5 sztuk ziela angielskiego
-½ łyżeczki imbiru
-1 szklanka mleka sojowego
-Sól
-Pieprz
Przygotowanie
Posiekaną cebulę, pasternak i jabłka dusić na patelni, pod koniec dodając masło. Dodać wodę, przyprawy i gotować aż pasternak zmięknie. Wyjąć listki i ziele ang, dodać jogurt i zmiksować.
Kurczak w sosie/puree selerowo – pasternakowym
Składniki
-1litr bulionu drobiowego
– 5 sztuk ćwiartek kurczaka
-1 duży pasternak
-2 duże selery korzeniowe
-100 gram ryżu basmati
-Do smaku przyprawa orientalna curry
Przygotowanie
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kurczaka, obrany pasternak oraz seler, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu kurczaka wyjmujemy kości i zdejmujemy skóry . Seler i pasternak rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę, dodajemy do bulionu, wsypujemy ryż, gotujemy go do miękkości.Doprawiamy do smaku curry. Na talerz wykładamy kawałki mięsa, polewamy sosem ryż.
Czy wiesz, że…?
Korzeń pasternaka ma trzykrotnie większą wartość odżywczą niż marchew. Jest odporny na choroby i różnego rodzaju szkodniki.
Linki do produktów, które w składzie zawierają pasternak: