Pestki dyni składnik na miażdżyce i nie tylko
Pestki dyni- Jest to rodzaj roślin z rodziny dyniowatych. Występuje na obu kontynentach amerykańskich m.in. Ameryka Północna, na południe od środkowej części Stanów Zjednoczonych, Argentynę, a także na południu Urugwaju.
Krótka charakterystyka dyni
Jest to roślina roczna, a także wieloletnia. Te drugie związane są z obszarem, gdzie występuje klimat suchy. Liście blaszki są okrągławe, jajowate, jajowato-lancetowate, nerkowe lub trójkątne, zwykle mniej lub bardziej dłoniasto klapowane, a na brzegach ząbkowane. Kwiaty wyrastają pojedynczo z kątów liści, osobno męskie i żeńskie.
Na jakie dolegliwości może pozytywnie zadziałać jedzenie pestki dyni?
Przyszedł czas na to, aby opowiedzieć Wam moi kochani czytelnicy. Na jakie dolegliwości może pozytywnie zadziałać jedzenie pestki dyni. Otóż będą to dolegliwości takie jak m.in.:
-Miażdżyca
-Kamica nerkowa
-Osteoporoza
-Kondycję zębów i kości
-Przeciwzapalnie
-Pozytywnie działa na układ odpornościowy
-Owsiki
-Glista ludzka
-Tasiemiec
-Korzystnie wpływa na płodność
-Pomaga w leczeniu cukrzycy
-Pomaga poprawić stan włosów, skóry, paznokci
-Warto jest też wprowadzić pestki słoneczników w przypadku anemii
Kto nie powinien jeść dyni?
Teraz opowiem o bardzo ważnej rzeczy, która dotyczy zarówno pestek z dyni jak również samej dyni. A mianowicie będzie mowa o przeciwwskazaniach do jedzenia, które może posiadać. Nie zaleca się osobom, które cierpią m.in. na:
-Diabetycy
-Osoby cierpiące na insulinooporność
Jak uprażyć pestki dyni?
Wystarczy rozsypać nasiona na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiekać w piekarniku od 15 do 20 minut w temperaturze około 75 stopni Celsjusza.
Jak powinniśmy przechowywać pestki dyni?
Uważam, że to pytanie może pojawić się w głowach wielu z was. A mianowicie mam tu na myśli jak powinniśmy przechowywać pestki z dyni. Otóż moi drodzy czytelnicy odpowiedź jest następująca nasiona z dyni należy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Wtedy pozostają one jadalne nawet do kilku miesięcy, choć tracą swoją świeżość już po jednym lub dwóch miesiącach.
Jakie wartości odżywcze zawierają w sobie pestki dyni?
A teraz opowiem o tym jakie posiadają w sobie wartości odżywcze pestki dyni. A mianowicie będzie to m.in.:
-Witamina C
-Witamina E
-Niacyna
-Tiamina
-Ryboflawina
-Kwas foliowy
-Witamina A
-Witamina K
-Witamina B6
-Witamina B2
-Witamina B1
-Potas
-Fosfor
-Cynk
-Żelazo
-Wapń
-Magnez
-Mangan
-Nienasycone kwasy tłuszczowe
Do czego możemy dodawać pestki dyni?
Przyszedł odpowiedni moment na to, aby odpowiedzieć na pytanie do jakich potraw możemy dodawać pestki dyni. A będą to potrawy takie jak:
-Sałatki
-Pesto
-Granola
-Zupy
-Wypieki
-Farszów mięsnych
-Ryżu
Z czym najlepiej jest łączyć pestki dyni?
Odpowiedź na wyżej postawione pytanie jest następujące. Pestki dyni najlepiej jest łączyć m.in. z:
-Bazylia
-Ostra papryka
-Czosnek
-Natka pietruszka
Jaka dzienna dawka do spożywania pestek dyni będzie bezpieczna?
Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł najbezpieczniej będzie, gdy będziemy stosować ją w dawce wynoszącej 1 łyżkę. Czyli to będzie około 15 g pestek dyni do śniadania lub niewielką miseczkę, która nie będzie przekraczała 30g dziennie. Dodatkowo ta kaloryczność odpowiada przeciętnemu podwieczorkowi.
Jakie i ile jest odmian dyni?
Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł istnieje 19 odmian dyni. Wymienię je wszystkie, ale opisze tylko 4.
A odmiany to m.in.:
-Cucurbita andreana Naudin
-Cucurbita argyrosperma C.Huber
-Cucurbita cordata S.Watson
-Cucurbita cilindrata L.H.Bailey
-Cucurbita digitata A.Gray
-Cucurbita ecuadorensis Cutler & Whitaker
-Cucurbita ficifolia Bouché – dynia figolistna- Pochodzi z Ameryki Środkowej lub Południowej. Liście przypominają jakby były z figowca pospolitego. Kwiaty mają kolor żółty lub pomarańczowy. Owoc jagoda ma średnice od 20 do 50 cm i jego masa wynosi od 5 do 6 kg. Dodatkowa jedna roślina może wydać do 50 owoców, które mają barwę mleczno zieloną, jasnozieloną z pasami lub marmurkowej. Jeden owoc może posiadać nawet do 500 płaskich nasion, które mogą mieć 2 cm.
-Cucurbita foetidissima Kunth
-Cucurbita galeotti Cogn.
-Cucurbita lundelliana L.H.Bailey
-Cucurbita maxima Duchesne – dynia olbrzymia- Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Teraz możemy ją głównie spotkać Meksyku, południowe rejony USA, Gwatemali. W Polsce jest rośliną jednoroczną, rzadko dziczejącą. Łodyga jest płożąca się lub wspinająca, gruba jej długość osiągana jest do 10m. Liście są klapowe, długoogonkowe, duże z zaokrąglonymi klapami oddzielonymi od siebie dość płytkimi zatokami. Kwiaty są rozdzielnopłciowe, żółte, lekko pachnące.
-Cucurbita melopepo L.
-Cucurbita moschata Duchesne – dynia piżmowa- Pochodzi z Ameryki Środkowej. Łodyga jest masywna, płożąca się lub wspinająca osiągają długość do 5m. Liście ma duże, miękkie, dość często białoplamiste. Kwiaty rozdzielnopłciowe, roślina jednopienna.
-Cucurbita okeechobeensis (Small) L.H.Bailey
-Cucurbita palmata S.Watson
-Cucurbita pedatifolia L.H.Bailey
-Cucurbita pepo L. – dynia zwyczajna- Pochodzi z Ameryki Środkowej i południowych stanów USA. Jest to roślina jednoroczna. W Polsce jest uprawiana rzadko przejściowo dziczeje. Łodyga jest płożąca się lub pnąca, która osiąga długość do 10 m, owłosiona z rozgałęzionymi wąsami czepnymi. Niektóre odmiany posiadają łodygę krótką i wzniesioną. Liście mają ulistnienie naprzemianległe, liście duże, sercowate, 5-klapowe, z tępymi zatokami. Mają również owłosione brzegi. Kwiaty są rozdzielnopłciowe, roślina jednopienna o bezwonnych kwiatach.
-Cucurbita radicans Naudin
-Cucurbita × scabrida folia L.H.Bailey
Czy wiesz, że…?
Dynia była jednym z przysmaków, która gościła na stołach starożytnych Greków i Rzymian, którzy podawali ją smażoną w miodzie lub utartą w zalewie winnej. Francuzi nazywali ją ,,patiron”, czyli ,,duży grzyb”. Anglicy zaś ,,pumpkin”. Pestki dyni mogą pomóc walczyć z chorobą lokomocyjną.
Linki: