Pigwowiec pomaga hamować wzrost szkodliwych bakterii i nie tylko

Pigwowiec (Chaenomeles Lindl)- Jest to rodzaj rośliny, która pochodzi z rodziny różowatych. 

Gdzie możemy spotkać pigwowiec? 

Pierwszą rzeczą jaką chcę opowiedzieć w dzisiejszym artykule jest to, gdzie możemy spotkać pigwowiec. A będzie to m.in.:

-Wschodnia Azja (Chiny, Półwysep Koreański, Japonia)

-Azja Środkowa

-Europa 

-Nowa Zelandia

-Ameryka Północna 

Krótka charakterystyka pigwowca 

Krzew rośnie zwykle od 2 do 3 metrów. Rzadko wyrasta w formie niewielkiego drzewa, który osiąga wysokość do 6 metrów. Jego pędy mogą być nagie, cierniste lub krótko owłosione. Liście są zimozielone, sezonowe, pojedyncze, skrętoległe i krótkoogonowe. Wsparte są przylistkami, które mają nerkowaty kształt. Blaszkę ma piłkowaną lub karbowaną. Kwiaty wyrastają na krótkopędach, są krótko szypułkowe. Owoce jabłkowate, są jajowate do kulistych, ich średnica wynosi od 3 do 5 cm. Są bardzo twarde, silnie pachnące, ich barwa jest żółta lub zielonkawa. Zawiera bardzo liczne, brązowe nasiona. 

Rodzaje pigwowca 

W tym momencie opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o rodzajach pigwowca z jakimi się możemy spotkać. Wyróżniamy m.in.:

-Pigwowiec katajski 

-Pigwowiec japoński- (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach. Jest to kolczasty krzew, który jego wysokość wynosi od 1 do 2 metrów wysokości. Jego młode pędy są nagie. Posiada gałęzie, które są rozpostarte na boki. Liście odwrotnie jajowate lub łopatkowate. Ich długość wynosi do 5 cm. Są ostro piłkowane i ma duże przylistki. Posiada 5 płatków w kolorze łososiowo różowym lub pomarańczowo czerwonym. Owoce mają kolor jasno żółtym, czasami są czerwono nakrapiane. 

-Pigwowiec chiński- (Pseudocydonia sinensis) Możemy go spotkać wschodnich lub środkowych Chinach, Japonii, Kalifornii, Półwyspie Koreańskim. Drzew lub krzew może osiągać do 10 metrów wysokości. Liście są skrętoległe lub sezonowe. 

-Pigwowiec pośredni

Na co pomaga jedzenie pigwowca?

Przyszedł czas na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o pozytywnych skutkach, jakie może nam przynieść jedzenie owoców pigwy. Będzie to m.in.:

-Obniża poziom złego cholesterolu

-Chroni przed rozwojem miażdżycy 

-Działanie przeciwzapalne, grzybobójcze, antywirusowe, bakteriobójcze 

-Chroni przed rozwojem nowotworu 

-Pomaga w przeziębieniach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych

Jakie witaminy znajdują się w pigwowcu?

Kolejną rzeczą o, jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie to jakie witaminy znajdują się w pigwowcu. Będzie to m.in.:

-Cynk

-Fosfor

-Miedź

-Żelazo

-Magnez

-Molibden

-Witamina C

-Potas

-Aminokwasy (kwas asparaginowy, asparagina, treonina, cysteina, glicyna)

-Polifenole 

– witaminy (witamina A, witamina D, witamina C, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B9 – kwas foliowy),

Dżem z pigwy

Składniki

-2-2,5 kg pigwy (lub pigwowca japońskiego)

-szklanka wody – 250 ml

-szklanka cukru – ponad 250 g

Przygotowanie

Jeśli masz małe owoce pigwowca lepiej użyć 2,5 kg. Z pigwy będzie mniej odrzutów i wystarczą 2 kg.

Owoce umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a następnie rozdrobnij owoce na kawałki wielkości około 2 cm. Pokrojoną pigwę umieść w dużym garnku z grubym, nieprzywieralnym dnem. Kawałki owoców zalej wodą i wsyp cukier. Całość zagotuj, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by owoce tylko lekko mrugały i gotuj je przez około 50 minut na pod przykryciem. Marmoladę wystarczy raz zamieszać, po 10 minutach gotowania (najlepiej drewnianą łyżką). Jeśli jednak Twój garnek przypala, to zaglądaj do niej częściej. 

W tym czasie przygotuj wyparzone i suche słoiki lub weki. U mnie były to 2 x 500 ml oraz wek o pojemności 700 ml. Jeszcze wrzące owoce przekładaj do słoików. Zwróć uwagę na to, by nie zapełniać słoików do końca (zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach) oraz nie zabrudzić owocami zakrętek oraz brzegów słoików. Po wypełnieniu słoików usuń ewentualne bąbelki powietrza przez nakłuwanie masy np. patyczkiem do szaszłyków.

Sok z pigwowca – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Owoce myjemy dokładnie i osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek, kroimy na plasterki i zasypujemy cukrem.

Ja robię to tak, że do litrowego słoika wkładam na dno 350 gram owoców zasypuję je 150 gramami cukru, następnie znów 350 gram owoców i 150 gram cukru, słoik przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce, lecz nie do lodówki.

Pamiętajmy, że im cieniej pokroimy owoce tym szybciej wypuszczą swój wspaniały sok, a jest tego sporo, bo kilogram zdawałoby się suchych talarków wypuści nam ponad litr soku!

Uzyskany sok, wsadzony do lodówki przetrwa nam około 4 tygodni.

Rada!!!

Sok też możemy zapasteryzować w popularnych dżemówkach przez 15 minut i naturalna „cytrynka” do herbatki na zimę gotowa :)), sokiem też często nasączam blaty biszkoptowe i wgl suche ciasta, także polecam z całego serca, bo to wspaniały smak.

Linki do produktów, które w składzie zawierają pigwowiec

https://suplementy-ziola.pl/produkt/sos-salatkowy-paprykowy-bio-10-g-dary-natury/\