Pistacja- smaczna i zdrowa codzienna przekąska

Pistacja jest rośliną pochodzącą z rodziny nanerczowatych. Należy do niej od 12 do 15 gatunków. Najczęściej występuje na północnej półkuli, na obszarach, gdzie dominuje ciepły lub umiarkowany klimat, czyli między innymi: w Afryce wschodniej, w południowej części Ameryki Północnej (między Hondurasem a Teksasem), w basenie Morza Śródziemnego (trzy gatunki pojawiają się na południu Europy) a także w środkowej i południowej Azji. W przeważającej części rosną na terenach skalistych i suchych oraz w świetlistych lasach i zaroślach.  

Krótka charakterystyka pistacji

Niskie  drzewa i krzewy pistacji mogą osiągnąć co najwyżej 8 m wysokości, natomiast odmiana chinensis ma zdolność wzrostu nawet do 20 m. Liście są ogonkowe, sezonowe lub zimnozielone, jak i skrętoległe, z osią liścia czasem oskrzydloną, parzysto lub nieparzysto- pierzasto złożone. Rzadziej występują w formie pojedynczej i w trójkach. Zwykle naprzeciwległe, całobrzegie. Ten rodzaj rośliny dominuje jako przykład rośliny dwupiennej, zazwyczaj o niepozornym ukwieceniu, zebranym w wiechy, kłosy i grona. Nie występuje tam okwiat, ale kwiaty wsparte są pod kwiatkami i przysadkami. Znacząca jest również obecność pręcików. W kwiatach rodzaju męskiego brakuje zalążni, lub jest ona znikoma, natomiast kwiaty żeńskie mają pojedynczy zalążek, zwrócony ku górze, posiadający jedną komorę, mimo, iż jest stworzony z trzech owocolistków. Pestkowce te mają kulisty lub jajowaty kształt. Ich barwa jest z zewnątrz purpurowa lub czerwona, nierzadko też czerniejąca lub brązowiejąca. Wewnątrz niego znajduje się pojedyncze nasionko zamknięte w zdrewniałym endokarpie. 

Witaminy oraz inne składniki znajdujące się w pistacjach 

Z tej części artykułu dowiecie się, Moi Drodzy Czytelnicy, jakie witaminy, a także inne składniki zawiera w swoim składzie pistacja. Możemy w tym momencie wyróżnić między innymi takie składniki, jak:

– Witamina E

– Witamina C

– Witamina B6

– Witamina B1

– cynk

– potas

– białko

– fosfor

– kwas foliowy 

– węglowodany 

– magnez

– kwasy tłuszczowe omega 3

– luteina

– żelazo

– miedź 

– mangan 

– wapń

– błonnik

Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania pistacji 

Możemy tu wyróżnić następujące czynniki:

– zapobiegają przeziębieniom i wzmacniają układ odpornościowy 

– dzięki dużej zawartości potasu, który ma za zadanie regulować równowagę kwasowo- zasadową w organizmie człowieka oraz wspomaga usuwanie toksyn 

– kwasy tłuszczowe omega 3  a także kwas foliowy redukują poziom cholesterolu 

– wapń i białko korzystnie wpływają na mięśnie i kości

– potas reguluje ciśnienie krwi i prawidłowy rozwój mięśni  

– witamina E usuwa z organizmu zbędne wolne rodniki 

– witamina B6 wspiera układ odpornościowy 

– pistacje wspierają walkę z cukrzycą typu 2, jak i z otyłością, i co za tym idzie związanych z nią chorób sercowo- naczyniowych

– dzięki zawartości gamma- tokoferolu, fitosteroli oraz karotenoidów ksantofilu działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie 

– regulują poziom tłuszczu i trójglicerydów na odpowiednim poziomie, gdyż za liczna obecność  wyżej wymienionych parametrów może prowadzić do  otyłości i problemów z działaniem układu krążenia 

– pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy oraz bakterii jelitowych odpowiedzialnych za pojawienie się problemów związanych z rozwojem cukrzycy 

– zmniejszają ryzyko zachorowania na artretyzm, zawał serca, jak i nowotwory

– zapewnia promienną i piękną skórę, jak również opóźnia procesy jej starzenia

– luteina zawarta w pistacjach wspomaga zdrowie oczu 

– nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w odchudzaniu 

 Przeciwwskazania do spożywania pistacji 

Pistacji nie powinny jeść osoby które zmagają się z następującymi przypadłościami:

– mające alergię na ten rodzaj orzechów, gdyż zjedzenie ich może wywołać następujące objawy: obrzęk, problemy z oddychaniem, wysypki skórne, a nawet śmierć w przypadku, gdy wystąpi wstrząs anafilaktyczny  

– orzechów nie powinny spożywać dzieci poniżej 3 roku życia

– osoby cierpiące na nadciśnienie, ponieważ pistacje zawierają dużą ilość soli w swoim składzie  

Sernik z białą czekoladą

Ciasto

Składniki: 

– 120 g masła

– 120 g herbatników

– 100 g orzeszków ziemnych 

– 1 opakowanie cynamonu

Masa serowa

– 200 g białej czekolady

– 50 ml mleka

– 100 g masła

– 200 g twarogu mielonego 

– 200 g serka 

– 100 g kwaśnej śmietany

Wierzch 

– 200 g truskawek

– 20 g mlecznej czekolady

Wykonanie  

Krok 1

Okrągłą formę wysmarować masłem. Herbatniki i orzechy ziemne włożyć do malaksera i rozdrobnić. Przełożyć do miski, dodać roztopione w rondelku masło i cynamon.

Krok 2

Dno i boki formy wyłożyć kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut. Wyciągnąć i pozostawić do schłodzenia.

Krok 3

Przygotować masę serową. Mleko wraz z połamaną białą czekoladą zagrzać w rondelku, mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.

Krok 4

Twaróg, serek Philadelphia i masło przełożyć do miski, dodać masę z białej czekolady i wymieszać dokładnie mikserem.

Krok 5

Masę serową przełożyć na schłodzony spód i rozsmarować wyrównując powierzchnię. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Krok 6

Gotowe ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować  pokrojonymi truskawkami 

Krem z pistacji z białą czekoladą

Składniki

– 300 g pistacji łuskanych

– 150 g białej czekolady

Przygotowanie

Zmiksować pistacje w malakserze lub blenderze na drobny miał. Miksować  ponownie na wysokich obrotach, aż orzechy zaczną wydzielać tłuszcz.

Zrobić kilkusekundową przerwę i miksować dalej, aż tłuszczu będzie tyle, że z pistacji powstanie kremowe masło. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać ją do malaksera i zmiksować z pistacjami do dokładnego połączenia się składników. Włożyć do słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca.

Linki do produktów z pistacjami 

https://suplementy-ziola.pl/wp-content/uploads/2022/10/8594071484613-1-300×300.webp
https://suplementy-ziola.pl/wp-content/uploads/2022/10/5907814662538-1-300×300.webp
https://suplementy-ziola.pl/wp-content/uploads/2022/10/5903205740250-300×300.webp