Pistacja- smaczna i zdrowa codzienna przekąska
Pistacja jest rośliną pochodzącą z rodziny nanerczowatych. Należy do niej od 12 do 15 gatunków. Najczęściej występuje na północnej półkuli, na obszarach, gdzie dominuje ciepły lub umiarkowany klimat, czyli między innymi: w Afryce wschodniej, w południowej części Ameryki Północnej (między Hondurasem a Teksasem), w basenie Morza Śródziemnego (trzy gatunki pojawiają się na południu Europy) a także w środkowej i południowej Azji. W przeważającej części rosną na terenach skalistych i suchych oraz w świetlistych lasach i zaroślach.
Krótka charakterystyka pistacji
Niskie drzewa i krzewy pistacji mogą osiągnąć co najwyżej 8 m wysokości, natomiast odmiana chinensis ma zdolność wzrostu nawet do 20 m. Liście są ogonkowe, sezonowe lub zimnozielone, jak i skrętoległe, z osią liścia czasem oskrzydloną, parzysto lub nieparzysto- pierzasto złożone. Rzadziej występują w formie pojedynczej i w trójkach. Zwykle naprzeciwległe, całobrzegie. Ten rodzaj rośliny dominuje jako przykład rośliny dwupiennej, zazwyczaj o niepozornym ukwieceniu, zebranym w wiechy, kłosy i grona. Nie występuje tam okwiat, ale kwiaty wsparte są pod kwiatkami i przysadkami. Znacząca jest również obecność pręcików. W kwiatach rodzaju męskiego brakuje zalążni, lub jest ona znikoma, natomiast kwiaty żeńskie mają pojedynczy zalążek, zwrócony ku górze, posiadający jedną komorę, mimo, iż jest stworzony z trzech owocolistków. Pestkowce te mają kulisty lub jajowaty kształt. Ich barwa jest z zewnątrz purpurowa lub czerwona, nierzadko też czerniejąca lub brązowiejąca. Wewnątrz niego znajduje się pojedyncze nasionko zamknięte w zdrewniałym endokarpie.
Witaminy oraz inne składniki znajdujące się w pistacjach
Z tej części artykułu dowiecie się, Moi Drodzy Czytelnicy, jakie witaminy, a także inne składniki zawiera w swoim składzie pistacja. Możemy w tym momencie wyróżnić między innymi takie składniki, jak:
– Witamina E
– Witamina C
– Witamina B6
– Witamina B1
– cynk
– potas
– białko
– fosfor
– kwas foliowy
– węglowodany
– magnez
– kwasy tłuszczowe omega 3
– luteina
– żelazo
– miedź
– mangan
– wapń
– błonnik
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania pistacji
Możemy tu wyróżnić następujące czynniki:
– zapobiegają przeziębieniom i wzmacniają układ odpornościowy
– dzięki dużej zawartości potasu, który ma za zadanie regulować równowagę kwasowo- zasadową w organizmie człowieka oraz wspomaga usuwanie toksyn
– kwasy tłuszczowe omega 3 a także kwas foliowy redukują poziom cholesterolu
– wapń i białko korzystnie wpływają na mięśnie i kości
– potas reguluje ciśnienie krwi i prawidłowy rozwój mięśni
– witamina E usuwa z organizmu zbędne wolne rodniki
– witamina B6 wspiera układ odpornościowy
– pistacje wspierają walkę z cukrzycą typu 2, jak i z otyłością, i co za tym idzie związanych z nią chorób sercowo- naczyniowych
– dzięki zawartości gamma- tokoferolu, fitosteroli oraz karotenoidów ksantofilu działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie
– regulują poziom tłuszczu i trójglicerydów na odpowiednim poziomie, gdyż za liczna obecność wyżej wymienionych parametrów może prowadzić do otyłości i problemów z działaniem układu krążenia
– pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy oraz bakterii jelitowych odpowiedzialnych za pojawienie się problemów związanych z rozwojem cukrzycy
– zmniejszają ryzyko zachorowania na artretyzm, zawał serca, jak i nowotwory
– zapewnia promienną i piękną skórę, jak również opóźnia procesy jej starzenia
– luteina zawarta w pistacjach wspomaga zdrowie oczu
– nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w odchudzaniu
Przeciwwskazania do spożywania pistacji
Pistacji nie powinny jeść osoby które zmagają się z następującymi przypadłościami:
– mające alergię na ten rodzaj orzechów, gdyż zjedzenie ich może wywołać następujące objawy: obrzęk, problemy z oddychaniem, wysypki skórne, a nawet śmierć w przypadku, gdy wystąpi wstrząs anafilaktyczny
– orzechów nie powinny spożywać dzieci poniżej 3 roku życia
– osoby cierpiące na nadciśnienie, ponieważ pistacje zawierają dużą ilość soli w swoim składzie
Sernik z białą czekoladą
Ciasto
Składniki:
– 120 g masła
– 120 g herbatników
– 100 g orzeszków ziemnych
– 1 opakowanie cynamonu
Masa serowa
– 200 g białej czekolady
– 50 ml mleka
– 100 g masła
– 200 g twarogu mielonego
– 200 g serka
– 100 g kwaśnej śmietany
Wierzch
– 200 g truskawek
– 20 g mlecznej czekolady
Wykonanie
Krok 1
Okrągłą formę wysmarować masłem. Herbatniki i orzechy ziemne włożyć do malaksera i rozdrobnić. Przełożyć do miski, dodać roztopione w rondelku masło i cynamon.
Krok 2
Dno i boki formy wyłożyć kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut. Wyciągnąć i pozostawić do schłodzenia.
Krok 3
Przygotować masę serową. Mleko wraz z połamaną białą czekoladą zagrzać w rondelku, mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.
Krok 4
Twaróg, serek Philadelphia i masło przełożyć do miski, dodać masę z białej czekolady i wymieszać dokładnie mikserem.
Krok 5
Masę serową przełożyć na schłodzony spód i rozsmarować wyrównując powierzchnię. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 6
Gotowe ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować pokrojonymi truskawkami
Krem z pistacji z białą czekoladą
Składniki
– 300 g pistacji łuskanych
– 150 g białej czekolady
Przygotowanie
Zmiksować pistacje w malakserze lub blenderze na drobny miał. Miksować ponownie na wysokich obrotach, aż orzechy zaczną wydzielać tłuszcz.
Zrobić kilkusekundową przerwę i miksować dalej, aż tłuszczu będzie tyle, że z pistacji powstanie kremowe masło. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać ją do malaksera i zmiksować z pistacjami do dokładnego połączenia się składników. Włożyć do słoika i przechowywać w lodówce do miesiąca.
Linki do produktów z pistacjami