Pizza; jeden z najbardziej popularnych włoskich przysmaków
Wstęp
Pizza to jedno z najbardziej uniwersalnych posiłków. Nie ma wątpliwości, że znana jest każdemu. Charakterystyczne jest to, że nie ma jednego, dobrego przepisu na jej przyrządzenie. Wachlarz różnorodnych kompozycji smakowych zapewnia jej prawdziwą unikalność.
W skład pizzy wchodzi na przykład:
- Ser żółty jest powszechnie znanym stymulantem serotoniny. W tym przypadku należy się kierować zasadą: …, im wyższy poziom serotoniny, tym lepszy nastrój. Ponadto serotonina wpływa na koncentrację, czy odczuwane stany emocjonalne. Warto zaznaczyć, że częsta konsumpcja sera żółtego ma swoje negatywne strony. Chodzi o poziom cholesterolu.
- Sos pomidorowy zawiera również witaminę C, której organizm potrzebuje do walki z np. przeziębieniem, czy w przypadku obniżonej odporności. To właśnie sos pomidorowy jest bogaty w witaminy i przeciwutleniacze. Powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na karagen, który to często jest dodawany do wielu produktów spożywczych.
- Dodatki, takie jak na przykład: oregano – ma duży wpływ na pracę układu krążenia.
- Innym ważnym składnikiem może być mięso, które to dostarcza odpowiednie ilości białka. Pamiętajmy, że warto wybrać chude mięso.
Inne możliwe składniki:
Często do pizzy jest dodawana kiełbasa, która to ma następujące właściwości
- Korzyści dla zdrowia naszego serca
Kiełbasa zawiera składniki, które mogą wpłynąć na poprawę zdrowia dla naszego serca. Możemy wspomnieć tu przede wszystkim o kwasie omega-3 i kwasie oleinowym, które to mogą przyczynić się do tego, by obniżyć ciśnienie krwi i zredukować poziom cholesterolu.
- Działanie antyoksydacyjne
Ze względu na swoje rozmaite właściwości przeciwutleniające spożywanie omawianego dziś produkt może pomóc w tym, by zwalczać wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki mogą mieć szkodliwy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu – uszkadzać komórki. Przeciwutleniacze mogą pomóc w zachowaniu optymalnego zdrowia komórek.
- Probiotyki
W kiełbasie występują probiotyki, chociażby ze względu na proces produkcji tego produktu. Probiotyki to bakterie, które mają wpływ na optymalną pracę układu trawiennego. Utrzymanie dobrej równowagi bakteryjnej w jelitach ma swoje istotne cechy: wspomaga prawidłową pracę jelit i funkcjonowanie organizmu.
Nie można zapomnieć również o grzybach. Z kolei one są między innymi:
- mogą być źródłem witaminy D, która to przyczynia się do utrzymania w dobrej kondycji zdrowotnej naszych zębów,
- mogą być źródłem witaminy B, która bierze udział w procesie metabolicznym.
Często również słyszymy o pizzy z dodatkiem łososia, a ryba ta zawiera:
- witaminy z grupy B,
- jest źródłem pełnowartościowego białka,
- duże ilości omega-3.
- fosfor.
Czy istnieją pewne kontrowersje wokół łososia?
W tym przypadku należy odpowiedzieć twierdząco. Dlaczego? Chodzi o hodowlę łososia. Krytykowane jest przede wszystkim to, iż łosoś hodowlany jest dla zysku. Innym istotnym aspektem jest problem zanieczyszczonych mórz w przypadku „dzikich” hodowli.
Pizza z dodatkiem tuńczyka
Warto wspomnieć o tym, że tuńczyk jest chudą rybą. Zawiera kwas DHA, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, w tym przypadku mowa o pracy mózgu. Kwas DHA pozytywnie wpływa na wchłanialność wapnia.
Ciasto pizzy jest zwykle wykonane z kilku podstawowych składników, takich jak:
- mąka,
- woda,
- sól,
- drożdże.
Przypomnijmy sobie kilka podstawowych faktów o mące
- Mąka kukurydziana
To mąka bezglutenowa, która jest bardzo dobra do robienia ciast, ciast. Zawiera:
- witaminy z grup A,
- witaminy z grupy E,
- magnez,
- selen.
Inna niezwykle popularna jest mąka pszenna. Ta zawiera w sobie między innymi:
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- żelazo,
- potas.
Klasyfikacja mąki
Mąki są klasyfikowane według ich wartości. Powszechne „typy” na opakowaniach wahają się nawet do oznaczenia o symbolu „850”. Typy odpowiadają odpowiednio: od tej dostosowanej do ciasta, aż do mąki przeznaczonej do produkcji chleba, czy pizzy. Najchętniej wybierana mąka do wypieku pizzy to ta o oznaczeniu 450 lub 550.
Przeciwwskazania
Szczególna uwagę powinny zwrócić uwagę osoby, które zmagają się z cholesterolem. Ser żółty jak wspomniano na początku artykułu może ma zwyczajowo dużą zawartość tłuszczu.
Możesz, jednak skusić się na pizzę wegetariańską lub poszukać odpowiedniego zamiennika dla sera żółtego.
Podsumowanie
Dobierając odpowiednie składniki i zachowując odpowiednie proporcje, pizza może być bardzo smacznym i pożywnym daniem. Posiłek ten może umilić niejedno spotkanie ze znajomymi.
Linki