Pokrzywa

Pokrzywa jako produkt stosowany na przemianę materii

Pokrzywa (Urtica dioica L.), inaczej może być nazywana gajka wielka, koprucha, parzawica, pokrzywa dwupienna, pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, wyrucha parząca, żyruna, zyżka

Gdzie możemy ją spotkać?

Pokrzywa zwyczajna występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Północnej Afryce i Ameryce. Rośnie w wilgotnych lasach i zaroślach, a także jako gatunek synantropijny, na żyznych siedliskach ruderalnych oraz w miejscach zacienionych, przy płotach, w ogrodach, zaroślach, pastwiskach, w wilgotnych lasach liściastych, zaroślach, na leśnych polanach, pastwiskach, nad brzegami wód, na polach i przy drogach,

Do czego może być wykorzystywana?

Wykorzystywana jest głównie w przemyśle farmaceutycznym oraz do celów pastewnych. Znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym, jak również w ekologicznej produkcji rolnej do zwalczania szkodników i chorób roślin uprawnych. Dawniej wykorzystywana była do produkcji włókna oraz farbowania tkanin. Podobnie jak wiele innych roślin zielarskich pozyskiwana była w dużym stopniu ze stanu naturalnego. Obecnie jedynym sposobem stworzenia bazy surowcowej pokrzywy, w pełni zaspokajającej wzrastające zapotrzebowanie na jednolity i dobry jakościowo surowiec w postaci liści oraz kłączy, jest jej wprowadzenie do uprawy polowej. Pokrzywa zwyczajna wytwarza silne rozłogi korzeniowe o długości 35-50 cm. Łodygi są zwykle nierozgałęzione, wzniesione, czterokanciaste, dorastające do 150- 200 cm wysokości. Liście są naprzeciwległe, podłużnie jajowate lub sercowate, brzegiem grubo ząbkowane, ogonkowe, mają długości do 15 cm, z wolnymi równo- wąskolancetowatymi przylistkami. Cała roślina pokryta jest włoskami parzącymi i mniejszymi włoskami szczeciniastymi. Roślina ta kwitnie od połowy czerwca do późnej jesieni.

Jakie ma wymagania?

Pokrzywa toleruje niskie temperatury i nie wymarza zimą. Krajowe warunki klimatyczne i glebowe są odpowiednie dla pokrzywy zwyczajnej. Nie ma też zbyt dużych wymagań glebowych, dość dobrze znosi okresowe niedobory, jak również nadmiar wody w czasie wegetacji. Udaje się na luźnych, żyznych i wilgotnych glebach. Wskazana byłaby uprawa jej po okopowych, warzywach lub strączkowych. 

Pokrzywa i jego surowiec

Surowcem są liście pokrzywy, o słonawym, lekko gorzkim smaku i swoistym zapachu, ziele pokrzywy, o słabym, swoistym zapachu oraz korzeń o swoistym zapachu oraz korzeń o swoistym smaku, bez zapachu.

Na co może pomóc pokrzywa? Działanie lecznicze pokrzywy jest wielokierunkowe. Wyciągi z liści i ziela pokrzywy działają słabo moczopędnie, eliminują z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Korzenie pokrzywy działają silniej moczopędnie i odtruwająco niż liście. Zarówno liście, jak i korzenie mogą obniżać ciśnienie krwi. Dzięki obecności flawonoidów, garbników i witaminy K działają przeciwkrwotocznie, zwiększają także poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, obniżają również stężenie glukozy we krwi. Stwierdzono także działanie rozkurczowe, przeciwbiegunkowe, przeciwkrwotoczne, przeciwgośćcowe, wzmacniające, przeciwzapalne i tonizujące. Wyciągi pokrzywy, szczególnie z korzeni, stosowane zewnętrznie korzystnie wpływają na mieszki włosowe i sprzyjają porostowi włosów. Pokrzywa wchodzi w skład wielu preparatów leczniczych.

W czym może jeszcze pomóc nam pokrzywa?

Jak możemy dowiedzieć się z różnych książek zielarskich pokrzywa może nam również pomóc na wypryski, bóle głowy, przy tworzeniu się pisaku w nerkach, choroby nerek, działa oczyszczająco jak i krwiotwórczą, choroby i zapalenie dróg moczowych, zatrzymanie moczu, schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, chorobom śledziony, a nawet guzowi śledziony, w zwyrodnieniu śluzowym żołądka i narządów oddechowych, skurczach i wrzodach żołądka, wrzodach jelita, chorobach płuc, w chorobach wirusowych i bakteryjnych, blednicy, niedokrwistości, anemii, alergii, chorobach reumatyczny i artretycznych, rwę kulszową, zwężeniu naczyń, zwężenie naczyń wieńcowych.

Jakie są przeciwskazania do przyjmowania pokrzywy?

Wśród przeciwskazań do przyjmowania naparu pokrzywy wymienia się m.in. przewlekłe choroby nerek, cukrzyce, po zabiegach chirurgicznych, stosujące leki na nadciśnienie i zmniejszające krzepliwość krwi. Nie jest zalecana u osób z nadmiernym poziomem żelaza we krwi. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania pokrzywy. Nie wolno również brać w przypadku niewydolności serca, marskość wątroby. 

Po jakim czasie możemy zobaczyć efekty picia pokrzywy?

Kolejną ciekawą informacją jaką możemy się dowiedzieć z różnych źródeł jest to, że pierwsze efekty picia herbaty z pokrzywy możemy zobaczyć już po 2 tygodniach regularnego stosowania. Herbatę z pokrzywy należy spożywać 1 raz dziennie.

 Co daje picie pokrzywy na czczo?

Picie herbaty z pokrzywy na czczo aktywuje procesy metaboliczne i pobudza metabolizm. Wypicie naparu z pokrzywy rano może też wzmocnić układ odpornościowy. Oprócz tego herbatkę z pokrzywy można pić również w ciągu dnia. Świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm.

Pokrzywa jakie może za sobą nieść skutki ubocznych?

Teraz myślę, że ta informacja, o której będę pisała będzie jedną z najważniejszych. A mianowicie jakie mogą wystąpić skutki uboczne przy przyjmowaniu pokrzywy. Będą to m.in. świąd, uczucia palenia skóry, wysypka, ale również skok lub spadek poziomu glukozy we krwi, wahania ciśnienia krwi, opuchlizna, problemy żołądkowe, zaparcia lub biegunki.

Jakie właściwości niesie za sobą pokrzywa?

Myślę, że to będzie ostatnia przydana informacja o pokrzywie, a mianowicie jakie zawiera w sobie witaminy.

Będą to m.in.:

– witamina C

– witamina K

– witaminy z grupy B

– flawonoidy

– kwasy organiczne

– barwniki roślinne

– fenolokwasy

– wapń

– magnez

– żelazo

Podsumowując myślę, że naprawdę warto zacząć stosować oczywiście przed wcześniejszym skonsultowaniem się z lekarzem pokrzywę, bo może nam pomóc na wiele dolegliwości. 

Linki do produktów, które zawierają w sobie pokrzywę