Pomarańcza  – Skarb państw południowo-zachodniej Europy.

Pochodzenie pomarańczy:

Ten soczysty owoc pochodzi ze wschodniej Azji,a dokładniej z Chin. Pomarańcza uprawiana była już setki lat temu. Z upływem czasu  mogła rosnąć także w innych państwach – również w tych europejskich ze względu na odpowiednie warunki klimatyczne. Państwa południowo- zachodniej Europy są największymi dostawcami owocu,  jakim jest pomarańcza.

 Rodzaje pomarańczy czerwonej:

  • Sanguinello – Owoc tej odmiany  jest raczej przeciętnej wielkości. miąższ koloru pomarańczowo-  czerwonego,natomiast skórka jest nieco grubsza. Okres zbiorów tej odmiany przypada na przełom marca i kwietnia.
  • Moro – Ten rodzaj posiada średniej wielkości owoc. Miąższ jest zaś koloru krwistoczerwonego. Skórka gładka, lekko chropowata. Ten gatunek nadaje się jako dodatek do mięs i sałatek. Pomarańcza w tej formie wykorzystywana jest także do soków czy do drinków.Najlepszy moment na zbiory tej odmiany to miesiące zimowe styczeń-luty.
  • Tarocco – jest to najbardziej znana odmiana pomarańczy czerwonej. Owoc posiada pomarańczowo – czerwoną barwę miąższu, która przebarwia się w zależności od temperatury pomiędzy dniem, a nocą. W porównaniu z innymi owocami sok z tej odmiany cytrusów zawiera najwięcej witaminy C. Drzewka tej odmiany pomarańczy ma długie kolce, co niestety utrudnia zbiory, ponieważ kaleczy skórkę owocu. Okres zbioru obejmuje termin od grudnia do marca.
  • Tarocco Sant’Alfio – Ta odmiana jest krzyżówką pomiędzy Tarocco z późną odmianą Valencia. Najlepszym terminem do zbiorów jest miesiąc maj. Owoc posiada chropowatą skórkę oraz pomarańczowy miąższ z charakterystycznym, lecz delikatnym przebarwieniem na czerwono.
  • Gorzka pomarańcza – Nazwa tego owocu pochodzi od jego smaku. Specyficzna mocna nuta goryczy. Skórka w tej odmianie pomarańczy  jest bardzo pomarszczona i nierówna. Owoc w tej postaci posiada niewiele miąższu i jest on kwaśny, z dużą ilością pestek. Z Pomarańczy gorzkiej można zrobić znakomitą marmoladę. Cykl zbiorów tego owocu datuje się pomiędzy styczeń – marzec.
  • Naveline –  Jest to Jedna z najwcześniejszych odmian pomarańczy. Skórka tego owocu jest dość gruba, dzięki temu świetnie nada się na ,, skórkę kandyzowaną”. Posiada jasny miąższ. Naveline jest odmianą  niemalże bezpestkową. Najlepszy czas na zbiory to listopad – styczeń.
  • Lane Late – Okres zbiorów tego rodzaju pomarańczy to kwiecień- maj. Odmiana ta posiada jasny miąższ. Cechuje ją  słodki smak jak również mięsistość. Rozpowszechniona została na terytorium – wschodniej części Włoch.

Skład pomarańczy:

  • Witamina C – Podstawowym jej zadaniem jest wzmocnienie naszej odporności.
  • Błonnik – Substancja pochodzenia roślinnego, znacznie ułatwia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
  • Beta-karoten – Jest prowitaminą witaminy A i jest swoistym „barwnikiem” pomarańczy, ponieważ nadaje odpowiedni kolor owocu.
  • Potas – Normuje pracę narządów wewnętrznych. 
  • Przeciwutleniacze –  Spowalniają procesy starzenia komórek w organizmie.
  • Kwas foliowy – Jest wypłukiwany z organizmu,ale pełni bardzo ważną rolę m.in.  u kobiet w wieku rozrodczym, ale też poprawia pracę mózgu. 
  • Flawonoidy – Chronią przed promieniowaniem UV.
  • Antocyjany – Są składnikiem zaledwie kilku odmian pomarańczy,mają działanie przeciwnowotworowe.

Właściwości pomarańczy

  • wspomaga pracę serca oraz układu nerwowego.
  • pobudza wydzielanie insuliny.
  • polepsza kondycję układu krążenia.
  • pomaga w walce z nadciśnieniem.
  • bierze udział w procesie produkcji kolagenu.
  • obniża poziom złego cholesterolu.
  • działa przeciwzapalnie.
  • pomaga  w zachowaniu młodego i zdrowego wyglądu skóry.

Owoc pomarańczy można wykorzystać na wiele sposobów m.in.

  • produkcja perfum czy maseczek,kremów, toników,żeli pod prysznic,mydeł czy szamponów,
  • do aromaterapii (wszelkiego rodzaju olejki eteryczne pomarańczowe, które wykazują właściwości odprężające).

Pomarańcze również w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów, a będą to np: 

  • jako dodatek do owsianki, 
  • dodatek do sałatki,
  • podstawa soku,
  • dodatek do dań mięsnych,
  • do dekoracji ciast.

Uprawa roślin z rodziny cytrusowych:

Rośliny z rodziny cytrusowych mogą być wspaniałą ozdobą w naszym domu. Z powodzeniem możemy mieć drzewko pomarańczowe,mandarynkowe czy inne. Warto pamiętać, że takie drzewko jak każda inna roślina wymaga naszej pielęgnacji, jednak nie jest ona trudna. Wystarczy bowiem spełnić kilka istotnych warunków jakimi są m.in. 

  • odpowiednie warunki wzrostu, 
  • nawożenie,
  • odpowiednie podłoże (lekko kwaśne,przepuszczalne).

Młode rośliny należy przesadzać co roku, natomiast starsze można znacznie rzadziej (co kilka lat). Cytrusy należy podlewać umiarkowanie tzn. podłoże ma być lekko wilgotne,ale nie mokre. Pamiętajmy o wylaniu nadmiaru wody z podstawki. Wiosną,a także latem warto jest zraszać roślinę, co sprzyja jej wzrostowi( nie powinniśmy zraszać liści nagrzanych od słońca – mogą pojawić się plamy). Roślina cytrusowa bardzo lubi światło dlatego też najlepszym miejscem dla niej będzie parapet południowego lub zachodniego okna. Latem najlepiej dla naszej rośliny będzie,gdy wyniesiemy ją na słońce. Uprawiając w domu drzewko cytrusowe musimy pamiętać o nawożeniu zwłaszcza od początku wiosny do późnego lata – nawozić należy raz w tygodniu). Najlepszym nawozem będzie specjalistyczny do roślin cytrusowych. W przypadku, gdy żółkną liście zaleca się użycie nawozu dolistnego, który najlepiej stosować w godzinach rannych. Cytrusy świetnie znoszą przycinanie,warto więc co jakiś czas przyciąć pędy ( mniej więcej o jedną trzecią długości) zwłaszcza w roślinach kilkuletnich. W miesiącach od października cytrusy nie owocują, najlepszą temperaturą w tym okresie  będzie  nieprzekraczająca 15 stopni w skali Celsjusza. Pomarańcza jest wrażliwa na znaczącą zmianę temperatur ( nagła zmiana może powodować zżółknęcie i opadnięcie liści). W czasie spoczynku należy wziąć pod uwagę,że roślina nie wymaga zbyt częstego podlewania i także nawożenia.

Linki: