Por pomaga obniżyć ciśnienie krwi i nie tylko

Por(Allium ampeloprasum L.)- Jest to gatunek rośliny dwuletniej. Pochodzi z rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowa). 

Gdzie możemy go spotkać?

Pierwszą rzeczą, o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule to miejsca w, których możemy znaleźć to warzywo. A będzie to m.in.:

-Polska (trafił tu już w średniowieczu)

-Azja Mniejsza

-starożytny Rzym, Egipt, Grecja (uprawiano ją tam w celach konsumpcyjnych)

Krótka charakterystyka tego warzywa

W tej części artykułu scharakteryzuje pora. Posiada łodygę, która jest bardzo skrócona i tworzy tzw. piętkę. Liście są wydłużone i płaskie. W drugim roku wegetacji wyrastają wysokie pędy kwiatostanowe, które mogą osiągać nawet do 2 metrów wysokości. Mają kolor biały lub biało różowy są zebrane w baldachy. Posiada system korzeniowy wiązkowy, który jest silnie rozwinięty. Większość korzeni sięga od 20 do nawet 125 cm w głąb gleby.

Jakie witaminy możemy znaleźć w tym warzywie?

Myślę, że przyszedł odpowiedni moment na to, aby wymienić witaminy, które możemy znaleźć w tym warzywie. A będzie to m.in.:

-Izoleucyna

-Leucyna

-Lizyna

-Metionina

-Kwas asparaginowy

-Kwas glutaminowy

-Białko

-Węglowodany

-Woda

-Tłuszcze

-Tiamina

-Ryboflawina

-Witamina C

-Niacyna

-Witamina B6

-Foliany

-Witamina B12 (kobalamina)

-Witamina D

-Witamina A

-Witamina E

-Witamina K

-Witamina PP

-Sód

-Fosfor

-Magnez

-Potas

-Wapń

-Żelazo

-Jod

-Cynk

-Miedź

-Mangan

-Błonnik

-Witamina B9 (Kwas foliowy)

Na co pomaga jedzenie tego warzywa?

Kolejną rzeczą, o jakiej opowiem Wam moi drodzy czytelnicy w dzisiejszym artykule będą to pozytywne korzyści płynące z jedzenia tego warzywa. Por może pomóc nam w takich chorobach jak:

-Miażdżyca

-Nowotwory

-Cukrzyca

-Pomaga obniżyć ciśnienie krwi

-Zmniejsza stężenie trójglicerydów i homocysteiny

-Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników

-Ma działanie przeciwutleniające i bakteriobójcze

Przeciwwskazania do jedzenia pora

Była mowa o tym komu jest zalecane jedzenie tego warzywa. Teraz przyszedł czas, aby powiedzieć o przeciwwskazaniach. Otóż moi drodzy czytelnicy nie zaleca się jedzenie takiej grupie osób jak:

-Małe dzieci

-Osoby starsze

-Zgaga

-Refluks

-Choroba wrzodowa

-Choroba wątroby

-Zespół jelita drażliwego

KURCZAK ZAPIEKANY Z PORAMI

SKŁADNIKI

-2 duże filety z kurczaka (600 gramów)

-Sól

-Pieprz

-1/2 łyżeczki czerwonej w proszku

-1/2 łyżeczki suszonego tymianku

-2 ząbki czosnku

-1 łyżeczka oliwy

-1 łyżeczka soku z cytryny

-2pory

-łyżka masła

-łyżki (60 ml) śmietanki kremówki

-70gramów mozzarelli (do zapiekania)

PRZYGOTOWANIE

Każdy filet pokroić wzdłuż na 4 części. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, tymiankiem, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Białą i jasnozieloną część pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, doprawić solą. Na wierzchu położyć filety z kurczaka, na nim ułożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie polać kurczaka śmietanką a następnie posypać tartym serem. Piec jeszcze przez 5 minut (z funkcją grilla jeśli ser ma się lekko zrumienić).

ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI

-2 udka kurczaka bez kości i skóry

-1 większy por (około 500 gram)

-1 cebula

-2 łodygi selera naciowego

-50 gram masła

-1 litr bulionu drobiowego lub rosołu

-500 gram ziemniaków

-2 łyżki listków świeżego tymianku

-2 łyżeczki suszonego estragonu

-2 liście laurowe

-100 ml śmietanki 18% do zup i sosów

PRZYGOTOWANIE

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki (ok. 1,5 cm). Pora przekroić na 2 części – białą i zieloną. Dokładnie umyć, wypłukując piasek spomiędzy zielonych liści. Zbrązowiałe brzydkie końce pora wyrzucić. Białą część pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki, odłożyć. Tak samo posiekać zielone części pora i odłożyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Selera na plasterki. W szerokim dużym garnku roztopić masło, dodać zielone części pora, cebulę oraz selera i co chwilę mieszając smażyć aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut). Dodać bulion oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez ok. 10 – 13 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odłożyć 2 łyżki wazowe ziemniaków z porami a resztę zupy zmiksować w blenderze kielichowym. Zmiksowaną zupę umieścić z powrotem w garnku. Zagotować z dodatkiem pokrojonych białych części pora, pokrojonego na małe kawałki kurczaka oraz ziół. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 10 – 13 minut, aż kurczak będzie miękki. Dodać odłożone ziemniaki z porami i zagotować. Odstawić z ognia. Stopniowo dodawać śmietankę ciągle mieszając.

PASTA Z FASOLI

Wege pasta kanapkowa z fasoli

SKŁADNIKI

-1 puszka białej fasolki

150 gram korzenia selera

-1 por

-2 ząbki czosnku

-3 łyżki oliwy extra

-Sól

-Pieprz

-Tymianek

-1 liść laurowy

-1 goździk

-60 ml wody

– natka pietruszki

-1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Fasolkę odcedzić na sitku. Selera obrać i pokroić w kosteczkę. Odkroić białą część pora, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, następnie pokroić na 1 cm plasterki. Zielone części pora można wykorzystać do wywaru, bulionu itp. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. W garnku, na 2 łyżkach oliwy, poddusić selera i pora oraz połowę czosnku (co chwilę mieszając smażyć przez około 5 minut). W międzyczasie doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Dodać listek laurowy i goździka. Następnie wlać wodę, przykryć garnek i gotować przez ok. 5 – 10 minut, do miękkości selera i aż cała woda zostanie wchłonięta przez warzywa. Z ugotowanych warzyw usunąć listek oraz goździka i przełożyć do pojemnika malaksera. Dodać odcedzoną fasolę, pozostały świeży czosnek, pozostałą 1 łyżkę oliwy, łyżkę listków natki pietruszki i sok z cytryny. Zmiksować na pastę (niekoniecznie idealnie gładką). Pastę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

PROPOZYCJA PODANIA

Do kanapki z pastą fasoli pasują różne warzywa np. papryka, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, świeży ogórek. A także ogórek kiszony i suszone pomidory.

Czy wiesz, że…?

Ostatnią rzeczą, jaka się znajdzie w dzisiejszym artykule to będzie ciekawostka. Pewnie niewiele z Was wie, ale por jest jednym z symboli Walii. To warzywo się stosuje w medycynie ludowej w przypadku ukąszenia owadów. 

Linki do produktów, które w składzie zawierają por: