Pora na kiełbasę. Co zawiera? Z jakimi dodatkami?
Podstawowe składniki zawarte w kiełbasie
- białko,
- tłuszcze nasycone,
- cukier,
- przyprawy,
- sód.
Właściwości zdrowotne
- Korzyści dla zdrowia naszego serca
Kiełbasa zawiera składniki, które mogą wpłynąć na poprawę zdrowia dla naszego serca. Możemy wspomnieć tu przede wszystkim o kwasie omega-3 i kwasie oleinowym, które to mogą przyczynić się do tego, by obniżyć ciśnienie krwi i zredukować poziom cholesterolu.
- Działanie antyoksydacyjne
Ze względu na swoje rozmaite właściwości przeciwutleniające spożywanie omawianego dziś produkt może pomóc w tym, by zwalczać wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki mogą mieć szkodliwy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu – uszkadzać komórki. Przeciwutleniacze mogą pomóc w zachowaniu optymalnego zdrowia komórek.
- Probiotyki
W kiełbasie występują probiotyki, chociażby ze względu na proces produkcji tego produktu. Probiotyki to bakterie, które mają wpływ na optymalną pracę układu trawiennego. Utrzymanie dobrej równowagi bakteryjnej w jelitach ma swoje istotne cechy: wspomaga prawidłową pracę jelit i funkcjonowanie organizmu.
Co z sodem?
Sód bierze udział w procesie regulacji ciśnienia krwi. Warto pamiętać, iż zbyt duże spożycie sodu może spowodować wzrost ciśnienia.
Sód ma ogromy wpływ w kontekście odpowiedniego nawodnienia organizmu.
Wysokie ciśnienie krwi może mieć wywołać zwiększone ryzyko wystąpienia udaru mózgu, chorób serca i nerek.
Najwięcej sodu możemy znaleźć przede wszystkim: w przetworzonej żywności, jak między innymi: wędliny, sosy, w produktach wędzonych.
Pora na syrop z agawy
Syrop z agawy jest bogaty:
w żelazo, pierwiastek śladowy, który jest niezbędny dla optymalnego funkcjonowania naszego organizmu.
Jakie zadanie ma żelazo? Usprawnia transport tlenu we krwi. Tlen, zaś jest składnikiem hemoglobiny zawartej w czerwonych krwinkach. Te z kolei odpowiadają za transport tlenu z płuc do tkanek.
O czym jeszcze warto wspomnieć, myśląc o syropie z agawy?
Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny. Z tego też powodu jest zalecany dla osób cierpiących na cukrzycę. Syrop z agawy jest mniej kaloryczny, niż tradycyjny cukier.
Czym właściwie jest i skąd pochodzi agawa?
Agawa jest rośliną pochodząca z południowych obszarów Stanów Zjednoczonych. Agawa jest popularna także na terenach Ameryki Łacińskiej. Ze względu na szereg zastosowań prozdrowotnych jest dobrze znana i stosowana wśród mieszkańców Meksyku.
Często słyszy się o kiełbasie z dodatkiem gorczycy
Co zawiera gorczyca?
Gorczyca jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Witamina B9 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Witamina B9 odgrywa istotną rolę w produkcji materiału genetycznego: deoksyrybonukleinowego i rybonukleinowego. Witamina B9 ma ogromny wpływ na funkcjonowanie podstawowych układów w organizmie człowieka: nerwowego i odpornościowego. Witamina B9 wspomaga proces gojenia się ran.
Gorczyca jest doskonałym źródłem witaminy C. W tym przypadku warto wspomnieć, iż zapotrzebowanie dla kobiet jak, czy mężczyzn na tę witaminę jest różne. Witamina C przyczynia się do produkcji kolagenu – wzmocnienia kości, zębów i dziąseł. Z tego też względu nie można mówić o tym, iż witamina C wspomaga tylko i wyłączne pracę układu odpornościowego.
Z kolei, magnez odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym.
Gorczyca jest źródłem witaminy B2. Witamina ta znana jest również jako ryboflawina. Pomaga eliminować wolne rodniki.
Witamina B6 przyczynia się również do produkcji czerwonych krwinek i pozwala im przenosić więcej tlenu.
Kiełbasa z cebulą?
Cebula ma odpowiednie właściwości przeciwutleniające. Ze względu na fakt, iż zawiera witaminy z grupy B, C jak i E. Ponadto dostarcza wapnia, żelaza, magnezu.
Pora na pieprz
pieprz może przyczynić się do złagodzenia bólów głowy i mięśni.
Pieprz ma działanie antybakteryjne, dlatego też może okazać się niezastąpiony w przypadku, gdy zmagamy się z infekcją.
W składzie pieprzy możemy znaleźć między innymi:
potas,
wapń,
mangan,
witaminę B9,
witaminę K.
Niedobór witamin może wpłynąć na pogorszenie naszego samopoczucia. Niedobór witamin może okazać się ogromnym zmartwieniem. Należy zwrócić uwagę, iż tak samo szkodliwy jest nadmiar witamin.
Przeciwwskazania
Jak zawsze należy zachować ostrożność i umiar podczas spożywania kiełbasy. Nadmierne spożycie może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i chorób serca.
Podsumowanie
Kiełbasę możemy kupić z różną zawartością przypraw, co może znacznie zmienić jej smak.
Należy pamiętać, iż kiełbasa może zawierać dużą ilość szkodliwego tłuszczu. To może przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu przy nieumiarkowanym spożywaniu.
Linki