Produkt z Ameryki Południowej. Dziś dowiesz się więcej o tapioce.

Wstęp

Tapioka jest znana wielu osobom ze względu na szereg właściwości, jakie za sobą niesie. Najczęściej słyszymy o produkcie, jakim jest mąka z tapioki.

Ciekawostka

Tapioka jest powszechnie łączona z maniokiem. To słuszne. 

Czy wiesz o tym, że maniok zawiera cyjanek?

To niebezpieczna substancja, która może wywołać zatrucie. Z tego względu zaleca się wcześniej, by maniok był pozostawiony na kilka dni, celem wyschnięcia po tym jak ściera się go na tarce.

W państwach Ameryki Południowej jest niezwykle popularny, ponieważ jest dość niedrogi.

Jak wygląda maniok?

  • może osiągnąć do 5 metrów wysokości,
  • posiada charakterystyczną długą bulwę,
  • ma brązową skórkę,
  • jest szorstki,
  • jest twardy,
  • ma biały miąższ.

Właściwości 

  • niski indeks glikemiczny,
  • bogactwo błonnika,
  • ogromne ilości magnezu,
  • duża zawartość węglowodanów,

Jakie korzyści niesie za sobą duża zawartość węglowodanów?

Wysoka zawartość węglowodanów sprawia, że dany produkt można z łatwością włączyć do naszej diety i będzie on znakomitą alternatywą dla wcześniej wykorzystywanych niektórych składników.

Mąka z tapioki – korzyści i zalety

  • duża ilość skrobi stanowi podstawowe źródło energii,
  • zapewnia uczucie sytości,
  • doskonała dla osób, dla których istotna jest ich waga.

Istotna rola błonnika?

Błonnik pełni istotną rolę. Warto wspomnieć o tym, że błonnik:

  • pomaga w utrzymaniu na odpowiednim poziomie mikroflory jelitowej,
  • pełni rolę „transportową” w naszym organizmie.

Źródło magnezu?

  • Mąka z tapioki jest doskonałym źródłem magnezu.
  • Magnez jest minerałem, który wspomaga, bądź odpowiada za funkcjonowanie naszych mięśni.

Dla kogo jest zalecana mąka z tapioki?

Ze względu na brak zawartości glutenu, mąka ta jest zalecana dla osób;

  • zmagających się z cekalią,
  • dla osób z nietolerancją glutenu,
  • dla osób, które zmagają się dla osób z problemami jelitowymi.

Dlaczego akurat warto wykorzystać mąkę z tapioki?

  • nie zawiera glutenu,
  • bogata w skrobię
  • znakomita alternatywa dla mąki pszennej.

Do czego wykorzystywana jest skrobia?

Tapioka wykorzystywana jest podczas gotowania. W jakim celu?

  •  np. do zagęszczenia zup. 

Jaki jest smak omawianej dziś tapioki?

Nie musimy się martwić o to, że tapioka „zepsuje” lub znacznie zmieni charakter przygotowanej przez nas potrawy; ma neutralny smak i z łatwością dopasuje się do niemal każdej potrawy, jaką przyrządzimy.

W czym tapioka może mieć swoje zastosowanie?

  • desery,
  • ciastka,
  • drobne przekąski,
  • przetwory.

Czy tapioka zawiera żelazo i potas?

Tapioka zawiera też żelazo i potas. Z tego względu na to możemy liczyć na wiele korzyści, takich jak:

  • wspiera tworzenie czerwonych krwinek we krwi, 
  • rozszerza naczynia krwionośne, 
  • poprawia krążenie krwi, 
  • obniża ciśnienie krwi, 
  • ogranicza ryzyko pojawienia się zakrzepów we krwi,
  • zmniejsza prawdopodobieństwo anemii.

Niedobór żelaza może wywoływać senność lub zmęczenie.

Tapioka dla osób starszych?

Tak, jak najbardziej. Dlaczego?

Tapioka zawiera również witaminę K, która jest zalecana dla osób starszych, ponieważ wzmacnia kości.

Tapioka – składnik kosmetyków

Wykorzystywana jest jako składnik wielu kosmetyków, by zapewnić im odpowiednią konsystencję. 

Pamiętajmy o tym, że tapioka zapewnia utrzymać nam w dobrej kondycji naszą skórę, czy też włosy – zapewniając odpowiednią regenerację.

W ramach ciekawostki można dodać, że w niektórych państwach liście manioku wykorzystuje się do tego, by złagodzić podrażnienia skórne. Ponadto liście manioku mają działanie przeciwbakteryjne.

Kuchnia innego regionu świata

Maniok wykorzystywany jest do przygotowania ravitoto. Potrawa ta charakteryzuje się specyficznym przygotowaniem. 

Dlaczego maniok jest tak popularny?

Szacuje się, że w państwach Ameryki Południowej maniok jest uprawiany przez niemal 70% rolników. Dla tej grupy społecznej roślina ta stanowi element gwarancji stabilnej ceny, ponieważ w tych państwach jak wspomniano wcześniej bardzo popularna. Maniok jest 5. na świecie rośliną najczęściej uprawianą na świecie. Roczna produkcja manioku to mniej więcej 250 milionów ton.

Żywnościowa gwarancja bezpieczeństwa

Maniok stał się „gwarantem” pożywienia na kontynencie i podstawowym pożywieniem dużej liczby populacji.

Co jest niezwykle istotne?

Ważne jest umiarkowane spożywanie tego produktu. Warto zwrócić uwagę, by nasza dieta nie opierała się tylko wyłącznie na niej. Kluczem jest zrównoważona dieta.

Przeciwwskazania

Tapioka nie jest zalecana dla osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując,

Spożywanie tego produktu niesie za sobą wiele korzyści, jednak w każdym przypadku zaleca się zachować umiar.

Linki