Rodzynki- słodka i zarazem zdrowa przekąska

Jest to nic innego jak rodzaj suszonych winogron, które z kolei zaliczane są do rodziny bakalii. Ze względu na dużą obecność dekstrozy i fruktozy rodzynki są bardzo słodkie. Gdy są przechowywane przez długi okres czasu, obecny w nich cukier poddany został procesowi krystalizacji, co z kolei sprawia, że bakalia ta staje się ziarnista, co zarazem nie zmienia jej funkcji użytkowej. Chcąc poddać procesowi dekrystalizacji cukier będący składnikiem rodzynek, można je zanurzyć na krótki czas w mleku, alkoholu, gorącej wodzie lub soku owocowym, aby doszło do jego rozpuszczenia. Jeżeli chcemy wydłużyć czas przydatności do spożycia ten rodzaj bakalii, możemy w tym celu użyć do konserwacji dwutlenku siarki, co może obniżać ich wartość i być niebezpieczne dla alergików. 

Odmiany rodzynek

Rodzynki mogą występować w kilku odmianach. Możemy tu wyróżnić między innymi:

– rodzynki smyrneńskie- są duże, jasne i występują w trzech gatunkach- damascenki, sułtanki oraz sułtanki perskie. Obszary ich pochodzenia to: RPA, Kalifornia, Australia oraz Turcja 

– koryntki- ciemne, małe ze szczepu Korinthiaki. Pojawiają się w Australii, RPA, Kalifornii oraz Grecji 

– cybeby- są to rodzynki z nasionami i mają one wydłużony kształt

– rzadko spotykane są natomiast rodzynki włoskie, mające muszkatołowy aromat

Witaminy i inne składniki zawarte w rodzynkach

W tej części artykułu przedstawię Wam, Moi drodzy czytelnicy, jakie witaminy i inne składniki są obecne  w rodzynkach. Są to takie składniki, jak:

–  witaminy z grupy B

– witamina C

– witamina E

– witamina A

– witamina D 

– witamina K

– tłuszcze 

– węglowodany

– białka

– woda

– błonnik

– foliany

– sód

– magnez

– fosfor

– wapń

– potas

– żelazo 

– jod

– bor

– resweratrol

– kwas foliowy 

– cynk

Na co pomagają rodzynki?

Ta część artykułu będzie poświęcona korzystnym właściwościom włączenia rodzynek do swojej diety. Te korzyści to: 

– poprawiają pracę układu sercowo- naczyniowego, zapobiegają osteoporozie oraz obniżają poziom cholesterolu

– dzięki zawartości jodu polepsza funkcjonowanie tarczycy

– bor poprawia zdolność koncentracji oraz pracę szarych komórek 

– resweratrol będący składnikiem rodzynek, pełni rolę przeciwutleniacza, który ma za zadnie chronić komórki przed uszkodzeniem

–  są skuteczne w walce z nadciśnieniem

– pomagają zapobiegać próchnicy zębów

– są doskonałą alternatywą dla słodyczy

– mogą zapobiegać rozwijaniu się w organizmie cukrzycy typu II

– są one również wskazane do spożywania przez kobiety w ciąży, co zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu 

– osoby będące na diecie mogą spożywać rodzynki, ale w mniejszych ilościach, ze względu na zawartość cukru w ich składzie

– korzystnie wpływają na zęby i kości

– doskonała przekąska dla sportowców

– wzmacniają odporność

Przeciwwskazania do spożywania rodzynek 

Rodzynek nie powinny spożywać osoby zmagające się z chorobą wrzodową, zespołem jelita drażliwego, jak również z migrenami. 

Sernik z rodzynkami 

Składniki na ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 1 margaryna

– 1 szklanka cukru

– 1 jajko

– 1 żółtko

– 2 łyżki śmietany 12%

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na ser:

–   1 wiaderko białego sera

– 5 jajek

– szklanka cukru

– pół kostki margaryny

– 1,5 torebki budyniu waniliowego

– 1 cukier waniliowy

– łyżeczka proszku do pieczenia 

– 2 garście rodzynek

Sposób przygotowania: 

Krok 1 

Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zagnieść z nich jednolite, elastyczne ciasto. 

Krok 2

Następnie przełożyć je na stolnicę lub blat kuchenny i jeszcze chwilę wyrabiać.

Krok 3

Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Krok 5

Ser, żółtka, cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wrzucić do miski.
Margarynę rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia.

Krok 6

Delikatnie wszystko zmiksować. Następnie powoli wlewać rozpuszczoną margarynę i nadal miksować do połączenia składników.

Krok 7

Dodać rodzynki i wymieszać za pomocą łyżki.

Pyszny deser z rodzynkami

Składniki 

– 500 g białego sera

– cukier do smaku 

– cukier waniliowy do smaku 

– 30 sztuk rodzynek 

– płatki migdałowe do smaku

– ananas z puszki do smaku 

Przygotowanie:

Rodzynki zaparzyć w gotującej wodzie i po chwili odsączyć. Gotowy biały ser do sernika dosłodzić według uznania, dodać cukier waniliowy. Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Dodać rodzynki i ananasa z puszki pokrojonego w kostkę. Zamieszać i przełożyć do miseczek. Na wierzchu udekorować płatkami z migdałów, resztą rodzynek i ananasem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Budyń z rodzynkami 

Składniki: 

– 900 ml mleka

– 2 opakowania budyniu czekoladowego

– 3 łyżki cukru

– 4 łyżki rodzynek

– 6 łyżeczek musli egzotycznego 

– 6 łyżeczek płatków czekoladowych 

– 6 sztuk suchych wafli 

Przygotowanie:

Zagotować 750 ml mleka. 150 ml mleka dokładnie wymieszać z budyniami i cukrem. Wlać do gotującego się mleka. Gotować (cały czas mieszając) tak długo, aż budyń będzie gęsty. Pod koniec gotowania wrzucić rodzynki. Wymieszać. Budyń przelać do 6 pucharków lub miseczek. Każdy budyń (pucharek) posypać płatkami, musli. Ozdobić waflem.

Domowy budyń z rodzynkami 

Składniki: 

– 2 szklanki 1.5% mleka bez laktozy

– 4 łyżki rodzynek bez glutenu

– 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżki białego cukru

– odrobina wody

Przygotowanie: 

Do garnka o grubym dnie wlać wodę i zagotować. Następnie dolać 1 szklankę mleka z rodzynkami i cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę ziemniaczaną i wlać do gorącej masy oraz jeszcze przez chwilkę gotować. Kiedy budyń zacznie gęstnieć przełożyć do wypłukanej zimną wodą salaterki i dodatkowo można posypać cukrem tak aby nie powstała skórka.

Linki do produktów z rodzynkami:

https://suplementy-ziola.pl/wp-content/uploads/2022/10/5902768064537-2-300×300.webp
https://suplementy-ziola.pl/wp-content/uploads/2022/10/8713576542066-300×300.webp