Rukola i jej niezwykła pomoc w różnych dolegliwościach, o, których wcześniej nie wiedzieliśmy
Rukola (Eruca vesicaria (L.) Cav.) – Inaczej nazywana rokietta siewna. Jest to gatunek rośliny jednorocznej, który należy do rodziny kapustowatych.
Krótka charakterystyka rukoli
Łodyga może dorastać do około 60 cm wysokości. Cała ta roślina jest rzadka owłosiona. Posiada liście, które są lirowato-pierzastodzielne i są koloru ciemnozielonego. Kwiaty mają 4-działkowy kielich, biało żółte, nabiegłe fiołkowymi żyłkami płatki korony, ma również 1 słupek, oraz 6 pręcików. Natomiast owoce są gładkie, spiczasto zakończone łuszczyny z obosiecznym dzióbkiem i są wydłużone.
Gdzie możemy ją spotkać?
Myślę, że w pierwszej kolejności opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o, tym, gdzie możemy spotkać rukolę. A będzie to m.in.:
-Azja Zachodnia
-Nowa Zelandia
-Indie
-Australia
-Ameryka Północna
-Kaukaz
-Morze Śródziemne
-Morze Czarne (Krym, Bułgaria)
Na co może pomóc jedzenie rukoli?
Myślę, że przyszedł odpowiedni moment na to, aby powiedzieć Wam o tym na co może pomóc jedzenie. A będzie to m.in.:
-Działa antynowotworowo
-Pomaga zapobiec anemii
-Zapewnia uczucie sytości
-Poprawia perystaltykę jelit
-Wspomaga odchudzanie
-Wspiera układ kostny
-Pomaga poprawić funkcjonowanie układu krwionośnego
-Poprawia wygląd i kondycję naszej skóry
-Pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy
-Korzystnie wpływa na nasz wzrok
-Wzdęcia
-Zgaga
-Nieżyty i wrzody żołądka
Jakie witaminy zawiera w sobie rukola?
Kolejną ważną i równocześnie bardzo istotną informacją, która może zaciekawić wielu z Was. A mianowicie będę mówiła w tym momencie o witaminach, które możemy znaleźć w rukoli. A będą to m.in.:
-Błonnik
-Białko
-Węglowodany
-Tłuszcze
-Witamina B1 (Tiamina)
-Witamina B2 (Ryboflawina)
-Witamina B3 (Niacyna)
-Witamina A
-Witamina B5 (Kwas pantotenowy)
-Witamina B6
-Witamina K
-Witamina C
-Potas
-Sód
-Żelazo
-Wapń
-Luteina
-Beta karoten
-Zeaksantyna
Jakie są przeciwwskazania do jedzenia rukoli?
W tym momencie opowiem Wam o tym, komu nie zaleca się jedzenie rukoli. Nie zaleca się osobom, które zmagają m.in. z:
-Osoby, które stosują leki na rozrzedzenie krwi
– Osoby, które mają predyspozycje do wytwarzania kamieni nerkowych zwłaszcza szczawianów
Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych
Składniki
-250 gramów liści rukoli
-200 gramów pomidory koktajlowe
-200 gramów sera gouda
-opakowanie sosu sałatkowego
-5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
-2 kajzerki (mogą być lekko czerstwe)
– 0,5 pęczka szczypiorku
Przygotowanie krok po kroku
Czosnek rozetrzyj na miazgę i połącz z oliwą (3 łyżki). Kajzerki pokrój w kostkę pół centymetra na pół, pomieszaj z oliwą (2 łyżki) i czosnkiem. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na około 10 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika, aż zrobią się złociste i chrupiące. Możesz też usmażyć je na patelni. Następnie w dużej misce wymieszaj sos sałatkowy włoski z oliwą i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szczypior drobno posiekaj, ser pokrój w cienkie, długie na 2-3 cm słupki.Pomidorki umyj, przekrój na cztery części, umieść w misce z sosem, dodaj porwane listki rukoli, szczypior i plastry sera, całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną grzankami z wierzchu.
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Składniki
-2 opakowania pomidorków cherry
-2 opakowania mozzarelli minikulki
-1 opakowanie sosu sałatkowego
-0,5 opakowania rukoli
-1 łyżka pestek słonecznika
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki wody
Przygotowanie krok po kroku
Pestki słonecznika upraż na suchej, rozgrzanej patelni. Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj prażone pestki słonecznika.W misce wymieszaj umyte i pokrojone na pół pomidorki, odsączone kulki mozzarelli oraz rukolę. Przełóż do salaterki.Całość zalej przygotowanym sosem. Możesz podawać z grissini.
Roladki z cukinii z serem i marchewką, czyli chrupiąca przekąska
Składniki
-2 sztuki marchewki
-1 opakowanie sosu sałatkowego greckiego
-100 gramów sera dojrzewającego sałatkowego
-1 łyżka pestek dyni
-1 łyżka pestek słonecznika
-Garść kiełków słonecznika
-2 garści rukoli
-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie krok po kroku
Marchewki obierz ze skóry, następnie, używając ostrej obieraczki, pokrój je w długie, cienkie plastry. Cukinię również pokrój w takie plastry. Warzywa sparz krótko we wrzącej wodzie i natychmiast ostudź. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. Sos sałatkowy wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Ser pokrój w 3 cm długości słupki. Plastry marchewki rozłóż na desce, na każdy z nich nałóż plaster cukinii i kawałek sera. Roladki zwiń i każdą z nich zepnij wykałaczką. Roladki ułóż na półmisku z rukolą i polej przygotowanym sosem sałatkowym. Na wierzchu roladek rozłóż kiełki i posyp prażonymi pestkami.
Sałatka z rukolą i truskawkami
Składniki
-200 gramów rukoli
-1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
-100 gramów truskawek
-100 gramów sera pleśniowego niebieskiego
-3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
-4 plastry szynki dojrzewającej
Przygotowanie krok po kroku
Sos sałatkowy połącz z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Umytą i osuszoną sałatę wymieszaj z ćwiartkami truskawek i kawałkami szynki. Całość oprósz pokruszonym serem i polej dressingiem. Sałatkę dokładnie wymieszaj. Podawaj z opieczoną bagietką. Do tej sałatki idealnym dodatkiem będą również suszone pomidory i kawałki orzechów włoskich.
Linki do produktów, które w składzie zawierają rukolę: