Skąd bierze się niedobór witaminy C. Jak z nim skutecznie walczyć?
Witamina C ze względu na właściciwości wykorzystywana jest w medycynie. Kojarzona z kwasem askorbinowym, który jest związkiem chemicznym z grupy alkoholi nienasyconych. Zastosowanie witaminy C nie jest tylko jednowymiarowe, ponieważ jej właściwości wykorzystuje się również w kosmetyce. W organizmie człowieka gromadzone zapasy witaminy C w organizmie są niewielkie, ponieważ przeciętnie wynoszą mniej więcej 20 mg/kg masy ciała. Największe jej ilości znajdują się w organach, które odznaczają się wysoką aktywnością metaboliczną: nadnerczach, mózgu, wątrobie, gruczołach śluzowych, trzustce oraz płucach.
Witamina C:
- ma pozytywny wpływ na podwyższenie poziomu odporności,
- jest skutecznym przeciwutleniaczem,
- zwalcza wolne rodniki,
- poprawia pracę układu krążenia.
- Wpływa na regulację procesów pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty,
- Przyspiesza proces gojenia ran,
- hamowanie krwawienia dziąseł,
- wzmacnianie i uszczelnianie naczyń krwionośnych,
- działa spowalniająco w procesie starzenia się skóry,
- obniżanie ciśnienia krwi
- obniża poziom cholesterolu,
- zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych
- reguluje produkcji kolagenu.
Witamina C bierze też udział w biosyntezie kolagenu, czyli białka występującego w kościach, zębach, skórze, chrząstce, rogówce oka i tkance łącznej. Biorąc pod uwagę również badania naukowe zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Kansas witamina C podawana razem z lekami przeciwnowotworowymi może przyspieszać zabijanie komórek nowotworowych oraz łagodzić skutki uboczne chemioterapii i radioterapii. Badacze podkreślają jednak, że takie efekty można osiągnąć, wyłącznie podając witaminę C dożylnie. Działa ona szybko i dociera do miejsc, w których jest najbardziej potrzebna. Kwas askorbinowy przyjmowany doustnie nie dał takich rezultatów.
Wiele osób boryka się z problemem niedoboru witaminy C. Badania wykazały, że osoby z przewlekłymi, nieleczącymi się owrzodzeniami nóg są znacznie bardziej narażone na niedobór witaminy C, niż osoby bez tej choroby. W bardziej skomplikowanych przypadkach niedobór wspomnianej witaminy w organizmie może spowodować, że stare rany ponownie się otworzą, co sprawia, że ryzyko infekcji jest znacznie większe. Inne badania potwierdzają , że poziom witaminy C u pacjentów zmagających się z atopowym zapaleniem skóry jest obniżony w stosunku do skóry osób, które nie niezmagają się z tą chorobą. Z innej perspektywy skóra narażona jest na promieniowanie ultrafioletowe prowadzące do aktywacji reaktywnych form tlenu. Duże nagromadzenie prowadzi w rezultacie do uszkodzeń komórek skóry. Następstwem tego jest powstawanie stanów zapalnych, przyspieszenie starzenia skóry czy rozwój nowotworu. Istnieją jednak substancje, które skutecznie niwelują wolne rodniki, czyli antyoksydanty. W przypadku, gdy zastanawiamy się nad zastosowaniem witaminy C w kosmetologii, korzyścią wynikającą z zastosowania pochodnych witaminy jest to, że zwiększa ona możliwości wnikania wgłąb naszej skóry.
Jakie są przyczyny niedoboru witaminy C?
- zła dieta pozbawiona świeżych owoców i warzyw
- anoreksja lub innych problemów ze zdrowiem psychicznym
- dieta z powodu alergii
- trudności z doustnym podawaniem pokarmów
- starszy wiek,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- palenie tytoniu.
Objawy niedoboru witaminy C:
- osłabieniem odporności organizmu, co wiąże się z częstymi infekcjami,
- bóle mięśni i stawów,
- zwiększona podatność pojawiania się sińców,
- senność,
- ogólne osłabienie,
- brak apetytu,
- szybkie męczenie się,
- krwawienie dziąseł,
- pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci.
Niedobór witaminy C może spowodować osłabienie naczyń włosowatych i doprowadzić do rozwoju niedokrwistości. Zbyt niski poziom kwasu askorbinowego w organizmie może przyczynić się także do rozwoju szkorbutu, astmy oraz zmian w kościach i chrząstkach.
Z drugiej strony problemem, jaki może nas napotkać jest nadmiar witaminy C. Czym zagrożone jest przedawkowanie witaminy C?
Kwas askorbinowy jest substancją rozpuszczalną w wodzie. W rezultacie kwas ten nie jest gromadzony w organizmie, lecz wydalany wraz z potem i moczem, zatem przedawkowanie witaminy C jest trudne – ze względu na zbyt wysokie dawki organizm ogranicza jej prawidłowe wchłanianie. W przypadku, gdy dojdzie do sytuacji, gdzie nadużywamy witaminy C w trosce o nasze zdrowie. Nadmierne spożywanie witaminy C może wywołać:
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe, czy bóle brzucha, nudności,
- wymioty
- biegunkę,
- wysypkę skórną
- zakwaszenie moczu. W tym przypadku wiąże się to też z powstawaniem kamieni nerkowych.
Występowanie Witaminy C:
- dzika róża
- czarna porzeczka
- brokuły
- papryka
- brukselka
- acerola
- jagody camu camu
Źródłem kwasu askorbinowego są warzywa i owoce możemy znaleźć w:
- jeżynach,
- pomarańczach,
- kiwi,
- ananasach,
- grejpfrutach,
- truskawkach,
- malinach,
- jabłkach,
- cytrynach,
- cebuli,
- szpinaku,
- kapuście,
- jarmużu,
- kalafiorze,
- zielonym groszku,
- pomidorach,
- karczochach,
- ziemniakach,
- kalarepie.
- owoce aronii,
- niektóre przyprawy np. kardamon,
Dawkowanie
Organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać witaminy C, dlatego musi ona być dostarczana wraz z pożywieniem lub pod postacią suplementów. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest uzależnione przede wszystkim od wieku oraz płci.
Linki do produktów, które zawierają witaminę C: