Skąd bierze się niedobór witaminy C. Jak z nim skutecznie walczyć?

Witamina C ze względu na  właściciwości wykorzystywana jest w medycynie. Kojarzona z kwasem askorbinowym, który jest związkiem chemicznym z grupy alkoholi nienasyconych. Zastosowanie witaminy C nie jest tylko jednowymiarowe, ponieważ jej właściwości wykorzystuje się również w kosmetyce. W organizmie człowieka gromadzone zapasy witaminy C w organizmie są niewielkie, ponieważ przeciętnie wynoszą mniej więcej 20 mg/kg masy ciała. Największe jej ilości znajdują się w organach, które odznaczają się wysoką aktywnością metaboliczną: nadnerczach, mózgu, wątrobie, gruczołach śluzowych, trzustce oraz płucach.

Witamina C:

  • ma pozytywny wpływ na podwyższenie poziomu odporności,
  • jest skutecznym przeciwutleniaczem,
  • zwalcza wolne rodniki,
  • poprawia pracę układu krążenia.
  • Wpływa na regulację procesów pochłaniania drobnoustrojów przez leukocyty,
  • Przyspiesza proces gojenia ran,
  • hamowanie krwawienia dziąseł,
  • wzmacnianie i uszczelnianie naczyń krwionośnych,
  • działa spowalniająco w  procesie starzenia się skóry,
  • obniżanie ciśnienia krwi
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych
  • reguluje produkcji kolagenu.

Witamina C bierze też udział w biosyntezie kolagenu, czyli białka występującego w kościach, zębach, skórze, chrząstce, rogówce oka i tkance łącznej. Biorąc pod uwagę również badania naukowe zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Kansas witamina C podawana razem z lekami przeciwnowotworowymi może przyspieszać zabijanie komórek nowotworowych oraz łagodzić skutki uboczne chemioterapii i radioterapii. Badacze podkreślają jednak, że takie efekty można osiągnąć, wyłącznie podając witaminę C dożylnie. Działa ona szybko i dociera do miejsc, w których jest najbardziej potrzebna. Kwas askorbinowy przyjmowany doustnie nie dał takich rezultatów.

Wiele osób boryka się z problemem niedoboru witaminy C.  Badania wykazały, że osoby z przewlekłymi, nieleczącymi się owrzodzeniami nóg są znacznie bardziej narażone na niedobór witaminy C, niż osoby bez tej choroby. W bardziej skomplikowanych przypadkach niedobór wspomnianej witaminy w organizmie może spowodować, że stare rany ponownie się otworzą, co sprawia, że ryzyko infekcji jest znacznie większe. Inne badania potwierdzają , że poziom witaminy C u pacjentów zmagających się z atopowym zapaleniem skóry jest obniżony w stosunku do skóry osób, które nie niezmagają się z tą chorobą. Z innej perspektywy skóra narażona jest na promieniowanie ultrafioletowe prowadzące do aktywacji reaktywnych form tlenu. Duże nagromadzenie prowadzi w rezultacie do uszkodzeń komórek skóry. Następstwem tego jest powstawanie stanów zapalnych, przyspieszenie starzenia skóry czy rozwój nowotworu. Istnieją jednak substancje, które skutecznie niwelują wolne rodniki, czyli antyoksydanty. W przypadku, gdy zastanawiamy się nad zastosowaniem witaminy C w kosmetologii, korzyścią wynikającą z zastosowania pochodnych witaminy jest  to, że zwiększa ona  możliwości wnikania wgłąb naszej skóry.

Jakie są przyczyny niedoboru witaminy C?

  • zła dieta pozbawiona świeżych owoców i warzyw
  • anoreksja lub innych problemów ze zdrowiem psychicznym
  •  dieta z powodu alergii
  •  trudności z doustnym podawaniem pokarmów
  • starszy wiek,
  •  nadmierne spożywanie alkoholu,
  •  palenie tytoniu.

Objawy niedoboru witaminy C:

  • osłabieniem odporności organizmu, co wiąże się z częstymi infekcjami,
  • bóle mięśni i stawów,
  • zwiększona podatność pojawiania się sińców,
  • senność,
  •  ogólne osłabienie,
  •  brak apetytu,
  • szybkie męczenie się, 
  • krwawienie dziąseł, 
  • pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci.

Niedobór witaminy C może spowodować osłabienie naczyń włosowatych i doprowadzić do rozwoju niedokrwistości. Zbyt niski poziom kwasu askorbinowego w organizmie może przyczynić się także do rozwoju szkorbutu, astmy oraz zmian w kościach i chrząstkach.

Z drugiej strony problemem, jaki może nas napotkać jest nadmiar witaminy C. Czym zagrożone jest przedawkowanie witaminy C?

Kwas askorbinowy jest substancją rozpuszczalną w wodzie. W rezultacie kwas ten nie jest gromadzony w organizmie, lecz wydalany wraz z potem i moczem, zatem przedawkowanie witaminy C jest trudne – ze względu  na zbyt wysokie dawki organizm ogranicza jej prawidłowe wchłanianie. W przypadku, gdy dojdzie do sytuacji, gdzie nadużywamy witaminy C w trosce o nasze zdrowie. Nadmierne spożywanie witaminy C może wywołać:

  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe, czy bóle brzucha, nudności,
  • wymioty
  • biegunkę,
  •  wysypkę skórną
  • zakwaszenie moczu. W tym przypadku wiąże się to też z powstawaniem kamieni nerkowych.

Występowanie Witaminy C:

  • dzika róża
  • czarna porzeczka
  • brokuły
  • papryka
  • brukselka
  • acerola
  • jagody camu camu

 Źródłem kwasu askorbinowego są warzywa i owoce możemy znaleźć w:

  • jeżynach,
  • pomarańczach,
  • kiwi,
  •  ananasach,
  • grejpfrutach,
  • truskawkach,
  • malinach,
  • jabłkach,
  • cytrynach,
  • cebuli,
  • szpinaku,
  •  kapuście,
  •  jarmużu,
  • kalafiorze,
  • zielonym groszku,
  •  pomidorach,
  • karczochach,
  • ziemniakach,
  • kalarepie.
  • owoce aronii,
  • niektóre przyprawy np. kardamon,

Dawkowanie

Organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać witaminy C, dlatego musi ona być dostarczana wraz z pożywieniem lub pod postacią suplementów. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest uzależnione przede wszystkim od wieku oraz płci.

Linki do produktów, które zawierają witaminę C: