Słodki przysmak prosto z krzaczka- słów kilka o agreście
Co ciekawe, agrest jest potoczną nazwą owocu, natomiast prawdziwe jego miano to porzeczka agrest. Gatunek tego owocu pochodzi z rodziny agrestowatych. Dziko rośnie w Afryce, Europie i Azji, a także w Polsce.
Krótka charakterystyka budowy agrestu
Roślina ta może osiągać różną wysokość, ze względu na jej odmianę. Najczęściej osiąga od 0,5m do 1,5m. Pędy mają ciernie pojedyncze lub trzydzielne, umiejscowione pod nasadą liści. Listowie agrestu posiada od 3 do 5 klap, przy brzegu jest ono lekko karbowane. Kwiaty tej rośliny są drobne i tworzą małe grona, występujące w liczbie trzech zwisających kwiatów. Płatki korony występują w kolorach czerwono-różowym, żółto seledynowym i białym. Jagody przybierają natomiast barwy zieloną lub żółtą, a także możemy spotkać odmiany o czerwonawej skórce, które są pokryte włoskami. Niektóre typy agrestu mają gładką i błyszczącą skórkę.
Witaminy i minerały zawarte w agreście
W tej części artykułu dowiecie się, moi drodzy czytelnicy, jakie witaminy i inne składniki zawiera w swoim składzie agrest i jaki mają one wpływ na zdrowie człowieka i jego dobre samopoczucie. Należą do nich m.in.:
– witamina B6
– witamina E
– witamina C
– witamina A
– tiamina
– niacyna
– kwas foliowy
– ryboflawina
– wapń
– fosfor
– potas
– magnez
– sód
– żelazo
Oprócz tego agrest zawiera również węglowodany, tłuszcze, białko, pektyny, kwasy organiczne i luteinę.
Korzyści płynące z włączenia agrestu do swojej diety
Możemy tu wyróżnić między innymi takie przykłady jak:
– wspomaganie pracy oczu- dzięki dużej zawartości luteiny, która obecna jest głównie w skórce i miąższu. Działa ona jako filtr pomagający chronić wzrok przed działaniem szkodliwego promieniowania UVA i UVB, zapobiega także powstawaniu wielu chorób związanym ze wzrokiem, takich, jak np. zwyrodnienie plamki żółtej.
– poprawa pracy serca- zawarte w agreście karotenoidy (w tym również luteina), są to przeciwutleniacze, dzięki którym można uniknąć chorób ze strony układu krążenia, chronią także naczynia krwionośne, a przede wszystkim serce. Potas przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi. Pektyny usuwają z organizmu zły cholesterol, mają też za zadanie usunięcie soli metali ciężkich.
– wspomaganie prawidłowego działania stawów- owoce agrestu mają w swoim składzie substancje przeciwzapalne, czym łagodzą oznaki zwyrodnienia stawów. Są dowody na to, że ekstrakt z agrestu może zapobiegać pojawieniu się osteoporozy, jak również przyczynia się do przyspieszenia zakończenia rekonwalescencji przy złamaniach kości. Podobne działanie ma wapń i magnez. Owoc ten jest silnie moczopędny, przy czym usuwa nadmiar kwasu moczowego z organizmu i łagodzi objawy dny moczanowej.
– poprawia trawienie- agrest w postaci surowej, jak również jako dodatek do przetworów ma działanie lekko przeczyszczające, więc z łatwością poradzi sobie w walce z zaparciami i wzdęciami. Łagodzą także stany zapalne jelit oraz żołądka. Ze względu na to że mają niską zawartość kaloryczną, owoc ten mogą spożywać osoby cierpiące na cukrzycę i będące na diecie. Kwasy cytrynowy i jabłkowy poprawiają apetyt i usprawniają prawidłowe trawienie.
– działa pozytywnie na pamięć i koncentrację- dzięki zawartości dużej ilości witamin z grupy B i magnezu, agrest ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, spożywanie go uspokaja i zmniejsza stres.
– niweluje oznaki zakwaszenia organizmu- dzięki substancjom, które działają alkalizująco, jedzenie agrestu utrzymuje równowagę kwasowo- zasadową w organizmie, co skutkuje tym, że organizm jest mniej zakwaszony. Najczęstszymi oznakami zakwaszenia organizmu są: osłabienie, problemy ze skórą, senność i duża podatność na infekcje.
– wspomaganie odporności- ze względu na obecność w swoim składzie witaminy C oraz innych cennych minerałów, korzystnie wpływa na poprawę odporności. Soki agrestowe polecane są dla osób, które zmagają się ze stanami zapalnymi gardła, często zapadające na infekcje, a także mających uporczywy kaszel.
– poprawia wygląd skóry- owoce agrestu zawierają dużo przeciwutleniaczy, czym spowalniają procesy starzenia się skóry, poprawiają jej koloryt, wygląd i kondycję. Mogą one być uznawane za naturalny peeling
Przeciwwskazania do spożywania agrestu
Ta część artykułu będzie poświęcona przeciwwskazania, jakie niesie za sobą spożywanie agrestu. Są to m.in.: choroby ze strony układu pokarmowego takie, jak np. zapalenie okrężnicy i jelit, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz osoby zmagające się z niewydolnością nerek.
Sok z agrestu
Składniki
– 500 g agrestu
– 400 g cukru
Przygotowanie
Krok 1
Agrest dokładnie umyć i przekroić na połówki.
Krok 2
Przełożyć do miski i zasypać cukrem. Całość mieszać i odstawić na minimum dwie doby. Od czasu do czasu można przemieszać, żeby cukier całkiem się rozpuścił.
Krok 3
Sok odcedzić i przelać do słoiczków lub butelki. Pasteryzować 5 minut
Kruche ciasto z agrestem i pianką
Składniki:
Ciasto:
480g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g masła o zawartości tłuszczu 82-83%
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
700-750g obranego agrestu (agrest bez ogonków)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Następnie krótko ciasto przygniatać palcami, nie rozcierać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną tortownicę, wyrównać i zrobić mały brzeg. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 12-15 minut. Proszę ciasto obserwować, żeby za bardzo się nie przypiekło. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i układać go na wierzchu ciasta. Białka ubić na sztywną pianę (proszę pamiętać, aby miska przed wlaniem białek była czysta i sucha). Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie (proszę szpatułką zebrać pianę w brzegów miski). Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta z lodówki pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Jak zacznie się za bardzo przypiekać z wierzchu proszę nakryć je folią aluminiową (tylko ją położyć, nic nie dociskać).
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Link do produktu ze sklepu zawierający agrest