Słów kilka o ryżu, czyli o „białym złocie” Państwa Środka.

Pochodzenie ryżu

Chiny są uznawane za kraj pochodzenia tej rośliny, która stopniowo podbija inne państwa. Indie uważane są za jeden z  najważniejszych eksporterów ryżu. 

Główne właściwości działania ryżu

Ryż pełnoziarnisty zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Badania naukowe, w których uczestniczyło duże grono osób, ryzyko cukrzycy zmniejszyło się o prawie 40% w grupie osób, która posilała się wyłącznie ryżem pełnoziarnistym.

Zapobieganie nowotworom

Jeden z międzynarodowych Uniwersytetów potwierdził, że dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Badania wyraźnie wykazały, że ryż i jego produkty uboczne mogą zapobiegać jego rozwojowi. 

Według naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu ryż  zapobiega rakowi piersi, płuc, wątroby i jelita grubego, ponieważ zawarte w nim substancje bioaktywne przeciwdziałają uszkodzeniom tkanek i chronicznym stanem zapalnym dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym.

Inne badanie przeprowadzone w 2016 roku wykazało, że połączenie otrębów ryżowych i pewnego rodzaju  fasoli zmniejsza ryzyko nawrotu  tej choroby u osób, które przeżyły raka jelita grubego.

Takie działanie przypisuje się takim składnikom jak;

  • witamina E,
  • kwas fitynowy, 
  • Fenole,
  •  γ-oryzanol – są to tłuszcze roślinne otrzymywane z ryżu, występujące głównie w jego tłuszczu (oleju z kiełków ryżowych) i otrębach.

Otręby ryżowe chronią przed nowotworami i wzmacniają florę jelitową.

Coś więcej o otrębach

Otręby uważane są za produkt odpadowy z przetwórstwa ryżu i wykorzystywane są przede wszystkim jako pasza dla zwierząt, ale także w piekarniach. Można je również wykorzystywać na różne sposoby podczas pieczenia. 

Witaminy i minerały

Ryż to przede wszystkim ogromne ilości witaminy B. Z wyjątkiem witaminy B12 i kwasu foliowego 

Ryż dostarcza również wielu różnych minerałów. Ryż brązowy jest znacznie bogatszy w składniki odżywcze, a przez to zdrowszy niż jego biała odmiana.

Jakie są rodzaje ryżu?

  • Ryż brązowy –ten rodzaj ryżu jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, która jest silnym antyoksydantem, oraz zawiera minerały takie jak magnez, żelazo, cynk, potas i sód. Zawarty w nim błonnik poprawia pracę przewodu pokarmowego i zapewnia sytość. 
  • Biały ryż ma najmniej wartości odżywczych. Cechuje się długim terminem przydatności do spożycia. Ten rodzaj ryżu ma transparentny smak.
  • Ryż basmati ma nieco dłuższe oraz delikatniejsze ziarna w porównaniu z ryżem tradycyjnym – białym. Specyficzny  orzechowy smak i aromatyczny zapach zupełnie rozróżnia od innych odmian ryżu. Dodatkowo cechuje go niższy Indeks Glikemiczny – zawartość cukru w danym produkcie.
  • Ryż paraboliczny został spreparowany w wyniku działania pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. Skutkuje to w taki sposób, iż zatrzymuje znaczną ilość substancji odżywczych w nim zawartych.
  • Ryż czarny jest uważany za najzdrowszy ryż dostępny na rynku. Ciemny kolor mówi nam o ogromnej zawartości antocyjanów, co przeciwdziała starzeniu organizmu.  Dodatkowo zawiera ogromne ilości białka roślinnego, witamin i związków mineralnych.
  • Ryż carnaroli to prawdziwe bogactwo skrobi. Zaleca się go dodawać podczas komponowania własnego risotto. 

Przykładowe produkty, które w swoim składzie zawierają ryż

Mleko ryżowe

Jest to produkt roślinny na bazie ryżu. Z pewnych powodów na terytorium Unii Europejskiej nie można go sprzedawać w postaci mleka, lecz jako napój ryżowy. W wielu państwach mleko ryżowe spożywają głównie weganie oraz osoby cierpiące na nietolerancję laktozy lub alergię na białka mleka. Warto wspomnieć, iż mleko ryżowe nie jest wskazane podczas karmienia piersią, ponieważ nie zastąpi mleka matki.

Mąka ryżowa

Z wyglądu mąka ryżowa drobna i lekka mąka. Powstaje w wyniku mielenia ziaren. Służy również do produkcji makaronu ryżowego i wszelkiego rodzaju deserów, jak na przykład wafle ryżowe. Mąka ryżowa jest także doskonałym dodatkiem do sosów.

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy przygotowywany jest z mąki ryżowej. Może przypominać z wyglądu nitkowate jak włosy lub przypominający tagliatelle. Najczęściej stosowany jest w kuchniach wschodnioazjatyckich, gdzie przygotowuje się je w zupach lub frytkach.

Ciekawostka

Piwo ryżowe

Napój, który jest produkowany w Azji z dodatkiem skrobi ryżowej. Piwo ryżowe smakuje inaczej niż piwo pszeniczne. Dodatkowo jest lżejsze i mniej gorzkie. Z innych cech można wspomnieć, że nie zawiera ono glutenu. 

Linki: