Soczewica – roślina strączkowa popularna w Kanadzie, Hiszpanii i Francji doskonała na wiele dolegliwości?

Wstęp

Historia soczewicy rozpoczęła się kilka tysięcy lat temu w Syrii i Iranie. W Europie największe uprawy posiada Hiszpania oraz Francja. Poza Europą kluczową lokatę w uprawie soczewicy zajmuje Egipt. Ponad 40% jej światowej produkcji znajduje się w państwie, który kojarzony jest z czerwonym klonem. W 2017 to właśnie Kanada była największym producentem tej rośliny strączkowej na świecie. 

Zawartość

  • Soczewica jest bogata w białka. które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i dla rozwoju układu kostnego u dzieci. 
  • soczewica jest również bogata w błonnik, 
  • jest źródłem witamin z grupy B,
  • minerały: żelazo, magnez, selen,
  • przeciwutleniacze.

jakie są korzyści z konsumpcji soczewicy?

  • Zmniejsza ryzyko niektórych chorób przewlekłych

Konsumpcja soczewicy zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość, nowotwory i choroby serca. Związane jest to z dużą zawartością związków takich jak fenole. Soczewica ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. 

Soczewica ceniona jest ze względu na zawartość witaminy C. W rezultacie zwiększa  odporność całego organizmu – zmniejszyć ryzyko infekcji wirusowych. Kiełki soczewicy zbawienne w leczeniu np. miażdżycy.

  • Wspieranie układu trawiennego

Soczewicy są szczególnie bogate w włókna prebiotyczne. Te z kolei pobudzają funkcje trawienne. Dieta wysokowłóknowa przynosi wiele korzyści zdrowotnych:  

  • zmniejszenie ryzyka raka jelita grubego.

W przypadku, gdy zmagamy się z cukrzycą  soczewica zmniejsza poziom glukozy we krwi.

  • Ulga dla naszego serca

Jak wspomniano wcześniej soczewica jest bogata w błonnik, kwas foliowy i potas. W związku z tym jest znakomitym wyborem dla serca, ponieważ:

  • reguluje ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu LDL. 
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego tętna.

Soczewica może spowodować też zmniejszenie ryzyka zachorowalności na dolegliwości hepatologiczne. 

  •  Lepsza kondycja Twojej skóry

Zastosowanie soczewicy wpływ na poprawę wyglądu naszej skóry:

Czerwona soczewica rozjaśnia naszą skórę. 

Pasta z czerwonej soczewicy pomoże usunąć nam opaleniznę.

W połączeniu z wodą różaną możemy skutecznie nawilżać naszą skórę.

  • Niski indeks glikemiczny

Jakie korzyści to nam daje? Spowalnia tempo, w jakim dostarczana jest energia do naszego krwioobiegu. Mamy większą kontrolę nad poziomem cukru we krwi. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że ​​są bardzo sycące, co pomaga kontrolować apetyt.

  • Źródło białka roślinnego

Soczewica jest bogatym źródłem białka – jest alternatywą dla mięsa czy ryb. Jedna trzecia kalorii w soczewicy pochodzi z białka. Należy wspomnieć, że soczewica ma niską zawartość niektórych niezbędnych aminokwasów, a mianowicie metioniny i cysteiny. 

Soczewica różni się od siebie w zależności od swojej barwy

  • Soczewica zielona

 Często bywa wykorzystywana jako farsz do pierogów. Można dodać do sałatek, czy spaghetti.

  • Soczewica czerwona

Najpopularniejszy rodzaj soczewicy. Ze względu na brak łupiny jest znacznie szybciej przyswajana przez nasz organizm. Doskonale można skomponować ją z leczo, czy z gulaszem.

  • Soczewica brązowa

charakteryzuje się specyficznym smakiem. Często jest wybierana do potraw wegetariańskich. Ten rodzaj soczewicy najlepiej gotować przez 25-30 minut.

Soczewica, a ciąża?

Kobietom w ciąży zaleca się, by  stosowały zbilansowaną i pełnowartościową dietę. Powinny pamiętać, by stosować dietę opartą na zdrowych potrawach. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by kobiety spożywały soczewicę. Dlaczego? W tym przypadku dużą rolę odgrywa to, że soczewica dostarcza ona sporą ilość kwasu foliowego, który dla kobiet w ciąży ma kluczowe znaczenie – zapobiega wystąpieniu wad płodu.

Ta omawiana dziś roślina strączkowa jest źródłem wielu innych składników ważnych z punktu widzenia prawidłowego rozwoju.. Z przytoczonych powodów soczewica powinna także wzbogacić codzienną dietę kobiet. Oczywiście nawet pomimo tych wszystkich plusów zawsze należy pamiętać o tym, by zachować rozsądek i nie przesadzać ze spożywaną ilością roślin strączkowych. Ponadto Soczewica nie zawiera glutenu.

Co w przypadku innych chorób?

Soczewica doskonale sprawdzi się również dla osób, które zmagają się  na co dzień z Hashimoto.

Przeciwwskazania

Dla osób mające problemy z układem pokarmowym, czy uczuleniem.

Ciekawostka

Wśród suchych nasion roślin strączkowych: soczewica i ciecierzyca. Spożycie na świecie soczewicy i ciecierzycy zależne jest od danego regionu globu. Najwięcej wspomnianych nasion strączkowych konsumują  mieszkańcy Ameryki Południowej, Afryki oraz Azji.

Linki