Śródziemnomorski przysmak na cały rok – Oliwki
Pochodzenie
Oliwki pochodzą z Azji. Obecnie drzewka oliwne rosną również na terytorium Afryki, czy też Ameryki.
Owoce oliwek mają okrągły kształt oraz różnorodne barwy. Głównymi producentami oliwek są Turcja i Egipt.
Wyróżniamy kilka rodzajów oliwek
· Zielone – Oliwki zielone to owoce zebrane we wrześniu, zanim dojrzeją.
· Czarne – zbiera się je w grudniu, kiedy owoce są w pełni dojrzałe, dlatego ich smak jest najdelikatniejszy.
· Czerwone – zbierane są niedługo, zanim całkowicie dojrzeją.
· Kalamata to grecka odmiana oliwki, która jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Rosną w pobliżu Morza Jońskiego w regionie Kalamata, od czego wzięły swoją nazwę. Oliwki te występują w różnych formach, ale głównie w kuchni możemy je spotkać w różnej postaci:
· zalewie
· w occie uzyskanego z wina.
Doceniając właściwości – mają delikatny, charakterystyczny, oraz gorzkawy smak. Znakiem rozpoznawczym tego gatunku oliwek jest ich imponujący rozmiar. Można je łączyć z typowo greckimi smakami jak np. ser feta.
Właściwości
Owoce oliwek są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są kluczowe dla odpowiedniego funkcjonowania układu nerwowego oraz zachowania optymalnego stanu naszej skóry. Zawierają również znaczną ilość witamin A, C i E. Oliwki obfitują w takie składniki mineralne jak:
· fosfor,
· miedź,
· żelazo,
· potas.
Owoce w formie niedojrzałej (zielone) charakteryzują się tym, że są bardziej kaloryczne, ponieważ zawierają duże ilości błonnika, białka, tłuszczów, a nawet sodu, natomiast mają mniejszą zawartość węglowodanów niż czarne.
Jakie korzyści dla naszego organizmu przynosi za sobą spożywanie oliwek?
· Przeciwzapalne
Oliwki zawierają oleocanthal. Ten składnik odżywczy posiada właściwości przeciwzapalne. Dzięki swoim cechom jest on naturalnym, a zarazem nieszkodliwym środkiem przeciwbólowym.
· Przeciwalergiczne
Oliwki mogą pomóc w tym, aby alergia stała się mniej uciążliwa. Redukują reakcję alergiczną i pomagają w prawidłowym przepływie krwi. Kiedy zmagasz się z alergią lub np. astmą mogą złagodzić jej skutki, gdy mamy do czynienia ze stanem zapalnym.
· Przeciwutleniające
Oliwki są bogate w związki roślinne o właściwościach przeciwutleniających. Chroni to nas przed stresem oksydacyjnym. Wspomniane związki to np.:
· kwercetyna,
· hydroksytyrosol,
· kwas oleanolowy.
Oliwki zawierają ogromną ilość innych antyoksydantów takich jak:
· Witamina A,
· Witamina C,
· Witamina E.
Ta ostania witamina pomoże naszemu organizmowi neutralizować ilość wolnych rodników w tkance tłuszczowej. Antyoksydanty pełnią w naszym organizmie najważniejsze funkcje:
· opóźniają wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych,
· spowalniają starzenie się organizmu.
· Przeciwnowotworowe
Nadmieniony wcześniej już stres oksydacyjny, jak i przewlekły stan zapalny to czynniki, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania lub rozwoju nowotworu.
Wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego
Opisywane dziś owoce aktywują wydzielanie hormonów żółciowych i trzustkowych, co pozwala znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia kamieni. Ogromne ilości błonnika wpływają na optymalne funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego, chroniąc m.in. przed zaparciami. Jednonienasycone tłuszcze, które zawarte są w owocach, jakimi są oliwki mogą pomóc nam w tym, by pozbyć się niechcianych kilogramów. Dieta, która opiera się na bazie tłuszczów jednonienasyconych zwiększa poziom hormonu – serotoniny. Ten hormon sprawia, iż nasz organizm pracuje lepiej, zmniejszając uczucie głodu. Ponadto, kwasy tłuszczowe zawarte w oliwkach mogą zmniejszyć ryzyko tego problemu. Kwasy tłuszczowe zwiększają również poziom dobrego cholesterolu – a to oznacza, że nasz organizm jest bardziej wydajny w wykonywaniu różnorodnych czynności, w tym spalaniu kalorii.
Oliwki poprawiają również krążenie krwi, co zwiększa efektywność naszych treningów. To ostatecznie prowadzi do utrzymania zdrowej wagi. Dzięki swoim właściwościom trawiennym, oliwki zapewniają optymalne wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, pozostawiając zaledwie kilka kalorii, które mogą zostać zmagazynowane w postaci tłuszczu.
Wspomaganie pracy serca
Oliwki są bogate w zdrowe tłuszcze, zwłaszcza jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy. Te kwasy tłuszczowe są korzystne dla zdrowia serca, ponieważ mogą pomagać w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i podnoszeniu poziomu cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Oliwki zawierają również przeciwutleniacze, takie jak polifenole, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Regulacja poziomu cukru
Oliwki mogą również przyczynić się do regulacji poziomu cukru we krwi, choć efekty te mogą być bardziej pośrednie. Oto kilka sposobów, w jakie oliwki mogą wpływać na poziom cukru we krwi
Ciekawostka
Warianty oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia o łagodnym smaku mogą zastąpić masło lub inne oleje podczas pieczenia. Można też gotować na oliwie z oliwek.
Linki: