suplement diety na oczy

Suplement diety na oczy

Wysoki poziom glukozy we krwi i wysokie ciśnienie krwi mogą powodować uszkodzenie naczyń krwionośnych w oczach. Czy podejmujesz pro aktywne podejście do ochrony wzroku przed chorobami oczu, takimi jak zaćma lub zwyrodnienie plamki żółtej? Chociaż dobrze zbilansowana dieta może pomóc w ochronie wzroku, możesz również rozważyć suplementy lecznicze i zioła o udowodnionym działaniu poprawiającym zdrowie oczu poza samym jedzeniem.

Zioła dobre na oczy

Świetlik, zawarty w herbatach, nalewkach i homeopatycznych kroplach do oczu, pochodzi z XIV wieku jako lekarstwo na szeroko rozpowszechnione choroby oczu, zmniejszające stany zapalne i infekcje.

  • Ginkgo (ginko biloba) poprawia przepływ krwi do tylnej części oka; jako przeciwutleniacz chroni komórki nerwowe w całym oku i ciele.
  • Wilcza jagoda to jedno z wielu tradycyjnych chińskich ziół dla zdrowia oczu. Wiadomo, że czerwona jagoda poprawia wzrok, nawilża suche oczy i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i retinopatii cukrzycowej.
  • Zielona herbata zawiera witaminy C i E, luteinę, zeaksantynę i przeciwutleniacze, które pomagają chronić tkanki oczu przed jaskrą i innymi chorobami.
  • Kwiat chryzantemy jest bogaty w beta-karoten i witaminy z grupy B i okazał się korzystny dla łzawienia oczu, nierównego widzenia i niewyraźnego widzenia.

Suplementy odżywcze na oczy

Wiele z tych wspomagających wzrok składników odżywczych znajduje się już w multiwitaminach i naturalnych źródłach żywności, w tym zielonych warzywach liściastych, owocach, jajach, mięsie, rybach i orzechach.

Kwas alfa-liponowy jest przeciwutleniaczem, który pomaga zmniejszyć uszkodzenia komórek oka i ryzyko zaćmy.

Beta-karoten, barwnik roślinny, pomaga w produkcji witaminy A i może obniżyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, udaru i innych chorób wieku starszego.

Niezbędne kwasy tłuszczowe Omega-3 występujące w łososiu, śledziu, tuńczyku i wielu rybach zimnowodnych są powiązane ze zdrowym rozwojem wzroku i funkcją siatkówki. Omega-3 pomagają również regulować ciśnienie wewnątrzgałkowe.

Kwas foliowy to witamina B, której niedobór może prowadzić do uszkodzenia nerwu wzrokowego.

Luteina, pochodząca z jaj i zielonych warzyw liściastych, zmniejsza ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Selen to minerał o właściwościach antyoksydacyjnych, który chroni komórki przed uszkodzeniem. Orzechy włoskie oraz wzbogacone pieczywo i ryż dostarczają selenu w diecie.

Witamina A pomaga zachować wyraźne, ostre widzenie i zmniejsza ryzyko ślepoty nocnej.

Witamina C jako przeciwutleniacz pomaga zmniejszyć powstawanie zaćmy i pomaga zmniejszyć ryzyko jaskry i związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.

Udowodniono, że witamina E spowalnia wzrost zaćmy i naturalnie występuje w zielonych warzywach liściastych i orzechach.

Zeaksantyna pojawia się w dużym stężeniu w plamce żółtej oka i uważa się, że pomaga blokować szkodliwe niebieskie światło przed dotarciem do wewnętrznych struktur siatkówki.

Cynk na odpowiednim poziomie wzmacnia komórki siatkówki i pomaga zapobiegać ślepocie spowodowanej zwyrodnieniem plamki żółtej.

Ogólnie rzecz biorąc, wszystko, co jest zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, jest również dobre dla oczu. Mówiąc najprościej, nasze oczy zależą od naszych tętnic, jeśli chodzi o tlen i składniki odżywcze. Dlatego spożywanie pokarmów, które kojarzymy ze zdrowiem serca, poprawi również zdrowie wzroku.

Dobre odżywianie jest niezbędne dla ogólnego stanu zdrowia, w tym zdrowia oczu. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli spożywasz zdrową dietę, która zawiera wiele z wyżej wymienionych produktów, prawdopodobnie nie musisz przyjmować suplementów. Dla zdrowych oczu (i zdrowego ciała) staraj się stosować urozmaiconą pożywną dietę, która zawiera dużo świeżych owoców, warzyw i ryb. Oprócz zdrowego stylu życia najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby zachować dobre zdrowie oczu, jest regularne badanie oczu.

Jedz więcej tych produktów, aby zmaksymalizować zdrowie oczu.

  • Marchewki
    Marchew zawiera beta-karoten, którego organizm wykorzystuje do produkcji witaminy A. Witamina A jest ważna dla zdrowia oczu. Bez niej lub w niewystarczających ilościach niski poziom witaminy A może prowadzić do suchego oka, bliznowacenia rogówki, ślepoty nocnej i utraty wzroku.
  • Czerwona papryka
    Pomarańczowe i czerwone owoce i warzywa, takie jak czerwona papryka, pomarańcze, truskawki, brokuły i kiwi, zawierają witaminę C, kolejny przeciwutleniacz, który może zapobiegać rozwojowi zaćmy.
  • Łosoś
    Ryby, zwłaszcza łosoś, są pełne kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają promować zdrowie siatkówki i mogą zapobiegać suchości oczu. Łosoś, sardynki i śledzie zawierają najwięcej kwasów omega-3, ale dobrym źródłem są również flądra, halibut i tuńczyk.
  • Ostrygi
    Ostrygi są naładowane cynkiem, który może spowolnić postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Cynk znajduje się również w indyku, jajach, orzeszkach ziemnych i produktach pełnoziarnistych.