Szpinak i jego nieznane właściwości na nasz organizm

Szpinak(Spinacia L.)-Rodzaj rośliny z rodziny szarławatowych (dawniej komosowaty).

Gdzie możemy spotkać to warzywo?

Pierwszą rzeczą, o jakiej opowiem Wam moi drodzy czytelnicy to miejsce, gdzie możemy spotkać szpinak. A będzie to m.in:

-środkowo-zachodnia Azja

-Hiszpania 

-Persja

-Arabi 

-Francja

-Włochy

-Anglia

Jakie witaminy możemy znaleźć w szpinaku?

W tej części artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o witaminach, jakie możemy znaleźć w szpinaku.A będzie to m.in:

-Beta-karoten 

-Luteina

-Witamina C

-Witamina A 

-Witamina E

-Witamina K pomaga w krzepnięciu krwi

-Żelazo

-Kwas foliowy 

-Potas 

-Magnez

-Potas

-Witaminy z grupy B obniża zły cholesterol

-Tylakoidy

Rodzaje szpinaku

W tej części artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o rodzajach szpinaku. A będą to m.in:

-Szpinak warzywny

-Szpinak pręcikowy

-Szpinak nowozelandzki

-Szpinak chiński 

-Szpinak wodny

-Szpinak malabarski

Na co pomaga jedzenie szpinaku?

Kolejną ciekawą informacją, o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule to na co może nam pomóc jedzenie szpinaku. A będą to m.in.:

-Nowotwór 

-Miażdżyca 

-Stres 

-Nerwica

-Ból głowy

-Cukrzyca typu 2

-Właściwości uspokajające

-Kobieta w ciąży 

-Anemia 

-Odchudzanie

Jakie są przeciwwskazania do jedzenia szpinaku?

W tej części artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jakie są przeciwwskazania do jedzenia szpinaku. A będą to m.in.:

-Dna moczanowa

-Kamica nerkowa

-Osoby, które stosują leki przeciwzakrzepowe 

Ile kalorii możemy znaleźć w szpinaku?

Jak podają różne źródła w 100 gramach znajduje się 23 kalorie. 

Jak przechowywać szpinak?

Nie umyty szpinak, który jest świeży należy przechowywać w foliowym woreczku. Dzięki temu jego świeżość może wydłużyć się o 4 dni. A ugotowany może być gotowy do spożycia przez 24 godziny. 

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki

-6 jajek 

-500 gramów szpinaku mrożonego 

-3 łyżki mąki pszennej 

-2 ząbki czosnku 

-mała szalotka

-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

-1 łyżeczka gałki muszkatołowej 

-500 gramów łososia wędzonego 

-300 gramów papryki

-3 łyżki chrzanu ze słoika

-700 gramów serka kremowego typu philadelphia 

Przygotowanie

Oddziel żółtka jaj od białek. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Odciśnij rozmrożony szpinak.W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić czosnek i szalotkę, dodaj szpinak i smaż wszystko razem przez chwilę. Dopraw gałką muszkatołową oraz Przyprawą pikantną grubo mieloną. Szpinak odstaw na chwilę, aby nieco przestygł. Następnie połącz go z żółtkami oraz mąką, dokładnie zmiksuj w kielichu blendera.Białka ubij na pianę i połącz z masą szpinakową.Zielone ciasto na roladę szpinakową wylej na dużą blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem – warstwa nie powinna być grubsza niż 1 centymetr. Ciasto do rolady szpinakowej piecz przez 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Z jeszcze gorącego ciasta odklej pergamin. Ciasto przykryj czystą ściereczką i zroluj. Paprykę grilluj, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.Serki razem z chrzanem utrzyj mikserem na puszystą masę. Rozsmaruj ją na powierzchni rozłożonego na powrót ciasta, następnie rozłóż plastry łososia i papryki. Wszystko razem zwiń ponownie w ścierkę i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie roladę szpinakową z łososiem pokrój w grube plastry i podawaj z sosem.

MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

SKŁADNIKI

-2 porcje makaronu (np. świeżego pappardelle)

-1 pojedynczy filet kurczaka

-2 ząbki czosnku

-1 łyżeczka oliwy

-1 łyżka masła

-1/3 łyżeczki kurkumy

-garść szpinaku (ok. 50 g)

-125 ml śmietanki 18% (do zup i sosów, w kartoniku)

-ser do posypania np. grana padano\

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w oliwie.Na dużej patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaka. Pod koniec dodać kurkumę i wymieszać.Wlać śmietankę i zagotować. Włożyć szpinak i zanurzyć go w sosie. Co chwilę mieszając gotować przez ok. 1 minutę.Na patelnię włożyć odcedzony makaron i wymieszać z sosem, podgrzać, następnie odstawić z ognia.Podawać z tartym serem, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

linki do produktów, które w składzie zawierają szpinak: