Szyszki chmielu i jej nieznane dotąd działanie w różnych chorobach

Jak wiemy chmiel jest stosowany przy produkcji piwa. Ale ciekawą rzeczą jest też to, że może nam pomóc w różnych dolegliwościach. A w jakich to już przekonacie się w dalszej części tego artykułu. Pochodzi z rodziny konopiowatych. 

Krótki opis chmielu

Chmiel posiada łodygę, która jest płożąca się lub pnąca, czterokanciasta, z haczykowato wygiętymi do tyłu włoskami na krawędziach. Dorasta do 6m. Liście naprzeciwległe, długoogonkowe. Górna powierzchnia szorstko owłosiona. Kwiaty są zebrane w szczytowe, zwisające, wiechowate kwiatostany. Posiada korzenie mięsiste. System korzeniowy jest silnie rozbudowany i sięga bardzo głęboko. 

Jakie wymagania ma chmiel?

Teraz z pewnością wiele osób zastanawia się, gdzie możemy umiejscowić plantacje chmielu. Otóż moi drodzy najodpowiedniejszym miejscem będzie takie, które jest nasłonecznione i osłonięte od wiatru. A gleba powinna być żyzna o odczynie obojętnym do lekko zasadowego. 

Na co mogą nam pomóc szyszki chmielu?

Stosowanie szyszek chmielu może nam pomóc m.in. w walce z próchnicą, chorobie Parkinsona. Natomiast szyszki chmielu mogą łagodzić objawy menopauzy. Chmiel posiada w sobie właściwości uspokajające, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Jest dodatkiem do wielu kosmetyków m.in. kosmetyków do pielęgnacji skóry trądzikowej, włosów ze skłonnością do przetłuszczania się. Z pewnością niewiele osób wie, ale szyszki chmielu działają hipotensyjnie, co oznacza, że może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Dodatkowo może pomóc na gojenie się ran. Wspomaga trawienie tłuszczów, białek oraz cukrów. A zwłaszcza działa moczopędnie. Są w niewielkim stopniu toksyczne. Szybko się rozkładają i tracą swe właściwości.

Gdzie możemy je spotkać? 

Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł chmiel rośnie w wilgotnych zaroślach, olsach i łęgach, nad rowami, przy zabudowaniach, śmietniskach, a także na terenach ruderalnych. Można ją również spotkać w Europie, Azji Środkowej i Ameryce Północnej. 

Czy chmiel jest jadalny?

Ciekawą informacją jest to, że chmiel jest jadalny i może być dodatkiem do różnego rodzaju potraw. A będą to m.in. różnego rodzaju zup, sałatek czy też omletów. 

Jak prawidłowo przechowywać szyszki chmielu?

Jak dowiadujemy się z różnego rodzaju źródeł szyszki chmielu prawidłowo powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach i przede wszystkim suchych. 

Komu się nie zaleca stosowanie szyszek chmielu?

Kobiety, które cierpią na raka szyjki macicy, raka piersi, karmiące piersią, oraz w ciąży. Nie powinny stosować szyszek chmielu. A także nie zaleca się stosowanie u dzieci do 12. roku życia. Ale również niewskazane jest stosowanie go osobom kierującym pojazdami oraz obsługującym urządzenia mechaniczne w ruchu. 

Co zawierają w sobie chmiel?

W tym momencie opowiem Wam o tym jakie związki chemiczne posiada w sobie chmiel. A będą to m.in.:

-Olejek eteryczny

-Żywice

-Mircen 

-Farnezen

-Humulen

-Flawonoidy 

-Związki siarki

-Garbniki

-Choinę 

-Woski

-Związki trójterpenowe

Jaka dzienna dawka będzie bezpieczna?

Jak wiemy każda tabletka czy zioła mają określoną dzienną dawkę, której nie możemy przekroczyć. Tak jest i w tym przypadku wynosi ona 1-2 tabletki przed lub podczas posiłku 2-3 razy dziennie. 

Postacie w jakich możemy spotkać chmiel?

Myślę, że wiele osób zastanawia się w tym momencie w jakich postaciach możemy spotkać chmiel. Otóż spieszę już z odpowiedzią: 

-Susz

-Napar

-Odwar 

-Nalewka

-Intrakt

-Wyciąg

-Krople

-Syrop

-Tabletka

-Kapsułka

-Maść

-Krem

-Płyn doustny

-Szampony i odżywki do włosów 

-Żel na skórę

Jakie mogą wystąpić skutki uboczne przy przedawkowaniu?

A teraz powiem Wam jakie mogą wystąpić skutki uboczne, gdy za dużo przyjmiemy szyszki chmielu. 

Może wystąpić m.in.:

-Podrażnienie jelit

-Biegunka

-Uczucie zbyt dużej senności

-Znużenie

Jakie i ile odmian możemy spotkać chmielu?

A teraz przyszedł czas na to, aby powiedzieć Wam o tym jakie i ile odmian możemy spotkać. Otóż możemy się spotkać z dwiema odmianami chmielu. A będą to m.in.: 

-Chmiel aromatyczny

 -Chmiel zwyczajny- Pochodzi z rodziny konopiowate. Bylina pnąca się o łodydze kanciastej, długiej do 5m, liściach dużych 3- do 5-klapowych, u nasady sercowate wyciętych. Jest to roślina dwupienna. Z kształtu przypominają szyszki. Występuje m.in. w zaroślach, olszynach, wiklinach. Występował w stanie dzikim prawdopodobnie w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Północnej. 

-Chmiel japoński- Jest to roślina ozdobna z rodziny Cannabaceae. Wysokość sięga od 4 do 6m wysokości. Nie jest mrozoodporna. Musi mieć nasłonecznione miejsce. Jest rośliną jednoroczną. Nie znosi suszy, dlatego w okresach bezdeszczowych wymaga podlewania

Jak zrobić napar z szyszek chmielu?

A teraz opowiem już o przedostatniej rzeczy, która będzie dotyczyła szyszek chmielu. A będzie mowa o tym jak należy zrobić napar z szyszek chmielu. Otóż należy 1-2 szyszek chmielu zalać szklanką wrzącej wody, przykryć odstawić na 15 minut. Następnie należy przecedzić. 

 Jak należy suszyć chmiel?

Przyszła pora na to, aby powiedzieć już o ostatniej rzeczy, która dotyczy chmielu. A mianowicie jak powinno się go suszyć. Szyszki suszy się w specjalnych suszarniach w temperaturze od 40 do 50 stopni Celsjusza przez przesiewanie i czyszczenie wysuszonych dojrzałych szyszek żeńskich uzyskuje się proszek- lupulinę, który się jeszcze dosusza. 

Podsumowując mam nadzieję, że zaciekawił Was mój dzisiejszy artykuł. I zachęci do tego, aby rozpocząć jego stosowanie. Pamiętajmy jednak o tym, żeby nie przekroczyć zalecanej dziennej dawki, gdyż mogą wystąpić skutki uboczne. Przypomnę tylko, że to będą m.in. biegunka, znużenie, podrażnienie jelit, oraz uczucie zbyt dużej senności. A przypominam o tym tylko dlatego, że powinniśmy pamiętać, że ta roślina ma nam pomóc, a nie zaszkodzić. Jak mogliśmy się też przekonać szyszki chmielu możemy spotkać w bardzo dużej ilości postaci.  

linki do produktów: