Tak bogaty w witaminy, wcale Ci nie skrzywi miny – brokuł

Brokuł – inaczej nazywany kapustą szparagową. Należy do roślin jednorocznych z rodziny kapustowatych, często uważany za przodka kalafiora. Powszechnie uprawiany w Grecji oraz Rzymie, jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa ,,broccolo”.

Historia pochodzenia brokułu

Pierwsze wzmianki o brokule pojawiły się w 1560 roku. Został on sprowadzony z Półwyspu Apenińskiego do Francji, a stamtąd został rozpowszechniony do Europy, ostatecznie docierając do Wysp Brytyjskich w XVIII w. Za sprawą osadników włoskich trafił on do Stanów Zjednoczonych. W roku 1920 na Brooklynie pierwsza plantacja towarowa tego warzywa. Największe europejskie zasoby brokułów znajdują się m.in.: 

-Polska 

-Hiszpania 

-Włochy 

-Francja 

Na skalę światową największymi producentami są m.in.:

-Indie 

-Chiny 

Krótka charakterystyka brokułu 

Kolejną ciekawą informacją, która będzie dotyczyła tego warzywa to jego krótki opis. Łodyga jest długa i mięsista, na końcu tworzy kwiatostan. Liście są osadzone na ogonkach, które są dłuższe od liści kalafiora. Ich barwa jest ciemnozielona lub fioletowo-zielona, a powierzchnia falista. Kwiat brokułu, gdy wzrasta ma kwiatostan inaczej zwany różą mniej zbity niż u kalafiora. W kwiatostanie znajduje się niewiele pączków, które są drobne. Podczas przechowywania przybierają barwę fioletowo-brązową, średnica brokułu wynosi od 8 do nawet 15 cm.

Wartości odżywcze i inne składniki zawarte w brokułach Myślę, że będzie to odpowiedni moment na to, aby powiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy jakie wartości odżywcze oraz inne składniki, które w swoim składzie zawiera brokuł. Możemy wyróżnić m.in.:

-Tłuszcz

-Węglowodany 

-Białko 

-Wapń 

-Błonnik 

-Potas

-Foliany 

-Witamina A

-Witamina C

-Witamina B1 

-Witamina B3 

-Witamina B2

-Witamina B6

-Witamina K

-Żelazo 

-Wapń 

-Fosfor

-Magnez 

-Sód

-Cynk 

Na co pomaga jedzenie brokułu?

Przyszła pora, aby powiedzieć o tym na co może pomóc spożywanie brokułów. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł jedzenie brokułów może pomóc m.in. w następujących dolegliwościach:

-Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty, płuc, jelita grubego, a także piersi 

-Obniża ciśnienie tętnicze i usprawnia krążenie krwi 

-Chroni przed zwyrodnieniem stawów 

-Pomaga łagodzić autyzmu 

-Pomaga zwalczyć zbędne kilogramy 

-Odpowiedni dla osób zmagających się z cukrzycą 

-Poprawiają wzrok 

-Korzystnie wpływają na prawidłowe działanie układu pokarmowego 

-Wykazują działanie przeciwzapalne 

Zupa brokułowa przepis 

Lista składników:

1 brokuł,

5 ziemniaków,

2 marchewki,

1 por,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 liść laurowy,

ziele angielskie,

1 łyżka oleju,

1 łyżka masła,

100 g serka śmietankowego,

¼ szklanki śmietany 18%.

Sposób wykonania

Na połączonym oleju z masłem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora. Dodajemy sól, pieprz i smażymy na średnim ogniu. Później wrzucamy pokrojoną marchewkę, ziemniaki, serek śmietankowy i podsmażamy do momentu połączenia się składników. Do garnka wlewamy 2 litry wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy różyczki brokuła, starty czosnek, a następnie gotujemy całość i czekamy, aż brokuły zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy śmietanę. Zupę można zblendować.

Czy wiesz, że…?

Według naukowców warzywa antynowotworowe zachowują swoje właściwości tylko wtedy, gdy są ugotowane w prawidłowy sposób.

Sałatka z brokułem

Składniki

1 większy brokuł – 600 g

4 duże jajka ugotowane na twardo

małe pomidorki typu cherry – 200 g

sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, mały ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, szczypta soli

przyprawy i zioła: spora szczypta soli i pieprzu, garść siekanej natki pietruszki

1. Aby zrobić sałatkę z brokułami należy zacząć od ugotowania brokuła i jajek. Możesz to robić jednocześnie. Dużego brokuła umyj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Odetnij różyczki a głąb wyrzuć. Mój brokuł ważył około 600 gramów. Otrzymałam z niego nieco ponad 400 gramów różyczek.

 2.Do średniej wielkości garnka wlej wodę. Wodę zagotuj pod przykryciem. Wsyp łyżeczkę soli i włóż umyte różyczki z brokuła. Garnek przykryj przykrywką i zwiększ moc palnika, by woda ponownie zaczęła się gotować. Wyreguluj moc palnika, by woda tylko lekko mrugała. Gotuj tak brokuły do miękkości. Zajmie Ci to około 8-10 minut. Ugotowane brokuły od razu wyłóż na durszlak a następnie na salaterkę do przestudzenia.

3. W tym samym czasie ugotuj też na twardo cztery duże jajka. Duże jajka na twardo gotują się około 10 minut. Jajka umieszczasz w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno.

4. Pomidorki umyj i pokrój na pół, na jeden kęs. Jeśli lubisz szykować barwne sałatki, to zachęcam do mieszania ze sobą różnych odmian pomidorów małych. Świetne będą pomidorki black cherry o bordowym kolorze oraz pomidorki violet jasper. Do tego może żółty akcent z pomidorów złoty ożarowski lub tych mniejszych – cytrynek groniasty.
5. Na koniec sałatkę polejesz lekkim sosem czosnkowym. Aby go zrobić wymieszaj w jednej miseczce jedną łyżkę majonezu, trzy łyżki kremowego jogurtu naturalnego, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny lub limonki oraz szczyptę soli.

Sałatka z brokułami będzie łagodna. Jeśli więc wolisz, by była ostrzejsza to do sosu dodaj odrobinę więcej czosnku.  

Sposób podania 

W wybranym naczyniu – miska lub półmisek – ułóż ugotowane różyczki brokuła. Na brokuły wyłóż jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki (w łódeczki). Wyłóż też pomidorki. Całość polej sosem czosnkowym. Sałatkę udekoruj posiekaną pietruszką. Dodatkowo nie zaszkodzi jeszcze szczypta soli i świeżo mielony pieprz.  

Uwaga! 

Do sałatki można dodać także:

– Sery: feta, mozzarella lub twaróg.
– Dodatki konserwowe: kukurydza z puszki lub małe korniszony
– Pestki i orzechy: słonecznik, dynia lub prażone płatki migdałów
– Sos: zamiast sosu czosnkowego sos koperkowy lub sos chrzanowy 

Według uznania.