Tarnina-roślina pomocna w walce z kamicą nerkową i nie tylko
Tarnina(łac.Prunus spinosa)-Pochodzi z rodziny różowatych.Inne jej nazwy to m.in.:ciarka,ostrężem lub tarką.
Krótka charakterystyka
Ta roślina jest zaliczana do gatunków z rodziny różowatych. Osiąga wysokość do 3 metrów. Gałęzie rozrastają się ku górze, a także na boki. Na jej pędach wyrastają długie ciernie. Liście z tego drzewa są owalne, ząbkowane brzegi i są owalne. Ten krzew zazwyczaj owocuje od października do grudnia natomiast kwitnie między marcem, a majem. Wtedy tworzą się kuliste pestkowce, które posiadają ciemnoniebieską skórkę. I wyglądem przypominają owoce borówki. Tarnina jest jadalna natomiast w smaku jest kwaśna.
Na co pomaga jedzenie i picie soków z tarniny?
Ta część artykułu będzie poświęcona pozytywnym właściwościom jedzenia i picia tarniny. A będzie to m.in.:
-działanie moczopędne
-pomaga zwalczyć stany zapalne dróg moczowych
-pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii
-kamica nerkowa
-biegunka
-niestrawność
-zaparcia
-nudności
-obniżenie ciśnienie krwi
-stan zapalny górnych dróg oddechowych oraz jamy ustnej
-trądzik
-alergia
-miażdżyca
-zawał serca
-choroba Parkinsona
-Alzheimera
-posiada właściwości antyoksydacyjne
-stres
-nowotwór
-działa wykrztuśnie
Gdzie możemy spotkać ten krzew?
Ta część artykułu będzie poświęcona miejscom, gdzie możemy spotkać tarninę. A będzie to m.in.:
-Europa
-Zachodnia Azja
-Północno- Zachodnia Afryka
-Bieszczady
-Lubelszczyzna
-Bułgaria
-polana
-łąka
-na skrajach gajów
-przy rzekach
Jakie witaminy posiadają w sobie owoce tarniny?
Myślę, że to jest odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o witaminach, jakie posiada owoc tarniny. A będzie to m.in.:
-Sole mineralne
-Witamina C
-Garbniki
-Flawonoidy
-Błonnik
-Pektyny
-Fosfor
-Wapń
-Antocyjany
-Fitosterole
-Prowitamina A
-Kwasy organiczne
-Węglowodory
-Witamina E
-Witamina K
-Potas
-Magnez
-Żelazo
-Kamfora
W jakich postaciach możemy spotkać ten krzew?
Kolejną ciekawą informacją jaką opiszę w dzisiejszym artykule to będzie to w, jakich postaciach możemy spotkać ten krzew. A będzie to m.in.:
-Nalewka
-Syrop
-Sok
-Susz
-Odwar
-Napar
Kurczak na dziko z garnka rzymskiego
5 owoców dzikiej róży
2 czubate łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
½ łyżeczki mielonego pieprzu,
2 marchewki,
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta soli ,
2 cebule,
½ szklanki wody
1 łyżeczka Papryka słodka mielona
5 szt. (suszony)głóg
5 szt.tarnina
5 szt.udka z kurczaka
2 łyżki olej słonecznikowy
1 łyżka (mielony)Owoc jałowca cały
sposób przygotowania
Z oleju, pieprzu, papryki , konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka .Zostawić na 2 godziny w lodówce . Garnek namoczyć w wodzie na 15 minut .Cebulę pokroić w piórka, a marchew w plasterki . Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno Garnka Rzymskiego.Włożyć głóg , tarninę, dziką różę , ziele angielskie , liście laurowe .Na tym położyć kawałki kurczaka , wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki. Zakryć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni, a następnie na 230 stopni. Piec 50 minut. Odkryć garnek , dołożyć marynatę do mięsa , zamieszać i upiec kurczaka 10 minut tak by wierzch był rumiany.Wyjąć , doprawić sos do smaku.
sok z tarniny
Składniki:
-2 kg tarniny
-3 szklanki cukru
-50 dag tarniny
-odrobina kwasku cytrynowego
-1 szklanka cukru
-odrobina cynamonu
-3 sztuki goździka
sposób przygotowania
Zagotować 2 szklanki wody, dodać kwasek cytrynowy, cukier, cynamon, i goździki. Tarninę powkładać do słoików, zalać zalewą i pozamykać, pasteryzować 20 minut.
Czy wiesz, że…?
W celtyckiej mitologii tarnina ze swoim białym przepychem kwiatów i czarnymi gałęziami stała między życiem, a śmiercią. Na wschodzie Europy przypisywano jej skuteczną ochronę przed czarownicami i wampirami. Z tego powodu pola i podwórza obsadzono tymi kolczastymi, ozdobnymi krzewami. Symbolika: W różnych kulturach tarnina symbolizuje wytrwałość i ochronę. Wierzono, że jej kolczaste pędy mogą odstraszać złe duchy. Mitologia: W mitologii celtyckiej tarnina była uważana za drzewo magiczne, które miało chronić przed złymi mocami i przyciągać dobrobyt. W czasach współczesnych, stała się symbolem cierpienia. Te owoce były już znane w czasach neolitu.By straciły goryczkę w smaku, należy je włożyć na trochę do lodówki w celu ochłodzenia.Według Jana długosza, nazwa miasta Tarnów, jest nazwą pochodzącą od krzewów tarniny.Wielka księga zielarska, mówi, iż należy pić grzane wino z dodatkiem tarniny, gdyż taki napar przyczyni się do wzmocnienia serca, łagodzi problemy żołądkowe, a także przyczyni się do leczenia gruźlicy.Z grubszych gałęzi, dawniej wyrabiano laski, które stanowiły podłoże do suszenia grzybów.Za najdawniejszych czasów w krajach słowiańskich i germańskich, wierzono w silne moce jakie ma tarnina, ponieważ uważano, że ma moc ochronną przed wampirami i wiedźmami, a sadzana wokół domu, chroniła przed piorunami i ogniem.
Jaka jest zalecana dzienna dawka?
Kolejną ciekawą informacją o, jakiej opowiem Wam moi drodzy czytelnicy to to, jaka jest zalecana dzienna dawka. Następnie odwar należy przecedzić i spożywać w 2-3 porcjach w ciągu dnia. Tak przygotowany odwar można również stosować do płukania jamy ustnej oraz gardła przy stanach zapalnych.
Linki do produktów, które w składzie zawierają tarninę: