Truskawka? Sposób na lepsze samopoczucie.  Ten naturalny  „afrodyzjak”, który może być w Twoim domu.

Historia

Idąc śladami historii, którą znamy truskawki rosły „dziko” już w Ameryce, w Azji, nawet w Europie Zachodniej.

 Myśląc o Europie Zachodniej – jednym z pierwszych państw, jakie przychodzą nam do głowy jest Francja. Według wielu źródeł i informacji, które możemy znaleźć w obecnych czasach w państwie, które jest uznawane za jedno z państw europejskiej mody. W państwie nad Sekwaną truskawka pojawiła się w średniowieczu, będąc jedną z podstawowych roślin lub upraw, które  się w ogrodach i grządkach warzywnych. W okresie renesansu truskawki zwyczajowo podawano śmietaną dla kobiet i winem dla mężczyzn.

Od XV wieku truskawki stały się produktem, który sprzedawany był komercyjnie. W starożytności Rzymianie używali truskawek jako naturalny składnik do produkcji perfum. Z kolei w średniowieczu truskawkę zbierano i wykorzystywano również do celów leczniczych. Fenomenalnym przykładem są tutaj wszelkiego rodzaju wywary z korzeni i liści, które stosowano między innymi:

  • w chorobach wątroby,
  •  zachorowania na czerwonkę,
  • w stanach zapalnych jamy ustnej.

Inne korzyści, jakie przynosi nam powszechnie znana, lecz nie przez wszystkich odpowiednio doceniana truskawka

  • Zapobiega wypadaniu włosów,
  • poprawia kondycję naszej cery,
  • Wspomaga zdrowie oczu,
  • Zapobiega próchnicy
  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Znacząco niweluje ryzyko pojawienia się chorób związanych z naszym układem krążenia,
  • Chroni przed reumatyzmem i nadciśnieniem, wirusami i bakteriami,
  • Reguluje układ nerwowy i hormonalny,
  • Jest znakomitym „stymulatorem” dla naszej wątroby i jelit,
  • wpływa na nasz dobry sen, nastrój, 
  • poprawia pamięć,

    Cukier zawarty w truskawkach jest tolerowany przez diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny.

Truskawki na nietolerancję fruktozy?

W zestawieniu porównawczym z innymi owocami to właśnie truskawki charakteryzują się  stosunkowo niską zawartość fruktozy. W tych opisywanych –  czerwonych owocach wskaźnik fruktozy do glukozy również wynosi prawie 1:1. To pokazuje, że truskawki w umiarkowanych ilościach mogą spożywać osoby, które zmagają się z nietolerancją fruktozy.  

Co zrobić, aby móc się cieszyć truskawkami nawet poza sezonem?

Sezon truskawkowy trwa maksymalnie kilka miesięcy. Jeśli chcesz przedłużyć sezon truskawkowy na dłużej, możesz ugotować truskawki na dżem.

Uprawa własnych truskawek

Jeśli masz ogród, możesz pokusić się na to, by samodzielnie wyhodować truskawki. To dokładnie tylko wtedy masz tą pewność, skąd pochodzi owoc oraz to, że został wyhodowany bez użycia szkodliwych substancji. Dla celów komercyjnych do uprawy truskawek wykorzystuje się substancje, które mogą zwiększać ryzyko zachorowalności na nowotwór lub choroby neurologiczne.  Wspomniane truskawki to rośliny, które  najlepiej rozwijają się w pełnym słońcu. W czasie własnego zbioru poczujesz, iż jesteś szczególnie nagrodzony lub nagrodzona za swój trud. Nie ma większej radości, gdy zbiera spożywa się słodkie truskawki, które pochodzą z własnego ogrodu.

Jakiej gleby potrzebują truskawki?

Głęboka i przepuszczalna gleba zapewnia optymalne warunki. Istotną rzeczą są  również: składniki odżywcze i próchnica glebowa. Zaleca się też, by zapewnić lekko kwaśne środowisko o pH między 5,5 a 6,5. System korzeniowy truskawki jest bardzo podatny na choroby grzybowe. Kłopotem może okazać się „czerwona zgnilizna korzeni”, która występuje najczęściej, gdy gleba jest zbyt mokra z powodu długotrwałych opadów deszczu.

Kiedy nawozić truskawki?

Przy pierwszym posadzeniu truskawek najlepiej jest nawozić przede wszystkim nawozem organicznym lub dojrzałym kompostem. 

Nawozić truskawki fusami z kawy

Używanie fusów z kawy jako nawozu staje się coraz bardziej popularne. Zapewne każdy z nas ma już  taki „nawóz” w domu. Fusy z kawy są lekko kwaśne, dzięki czemu idealnie nadają się do truskawek i innych roślin, które lubią lekko kwaśną glebę. Warto zauważyć, że fusy z kawy zawierają dużo azotu, zatem  nie nadają się jako jedyny nawóz do truskawek, ponieważ nie zawierają prawie żadnych innych składników odżywczych.

Przeciwwskazania 

  • Alergia na histaminę,
  • Wysoki poziom potasu,
  • Skłonności do podrażnienia układu pokarmowego,
  • odradza się spożywania truskawek zmagając się z alergią na salicany.

Truskawki zawierają:

  • witaminę A, 
  • witaminę B,
  • witaminę C, 
  • witaminę E,
  • witaminę D,
  • witaminę K. 

Konsumowanie truskawek daje organizmowi jeszcze więcej korzyści, ponieważ te owoce dostarczają między innymi:

  • sód, 
  • potas, 
  • wapń,
  • fosfor.

Linki