Warzywo to choć powszechnie znane, często bywa niedoceniane – Papryka

Czym jest i skąd pochodzi papryka

Na początek słów kilka o papryce skąd jest i skąd pochodzi?

Papryka jest rośliną z rodziny psiankowatych. Roślina ta pochodzi z Ameryki środkowej oraz południowej, a dokładniej z terenów między północnym Meksykiem, a północną Argentyną. Uprawa papryki rozpowszechniona jest na całym świecie, jednak są tereny  gdzie możemy spotkać dziko rosnące rośliny,a będą to między innymi tereny w strefie międzyzwrotnikowej oraz ciepłym klimacie umiarkowanym.

Właściwości papryki

Papryka choć często bywa zapomniana jest kopalnią witamin, a także minerałów dla naszego organizmu. Większość z nas uważa,że najwięcej witaminy C ma w sobie cytryna nie jest to jednak prawdą, gdyż ku zdziwieniu wielu osób najwięcej witaminy  C zawiera właśnie owoc papryki. Witaminy jakie zawiera papryka to między innymi:

  • witamina E – zwana witaminą młodości,hamuje ona proces starzenia oraz ma bardzo korzystny wpływ na wygląd skóry.
  • Beta karoten ( prowitamina A) – wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia naszą odporność,a także co ważne zwłaszcza dla kobiet zapobiega powstawaniu zmarszczek.
  • Witaminy z grupy B
  • źródło przeciwutleniaczy – chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Sięgaj więc po nią jak najczęściej, jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodo! 

Minerały zawarte w papryce

  • Potas – niezbędny minerał do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego oraz serca. Zapobiega obrzękom, zapewnia także odpowiednią gospodarkę Kwasowo – zasadową.
  • Fosfor – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, jest odpowiedzialny także za zdrowe i mocne kości.
  • Żelazo – redukuje uczucie zmęczenia,odpowiada za prawidłowy wzrost oraz rozwój tkanek. Wspomaga też odporność.
  • Magnez – zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego,a także choroby niedokrwiennej serca, ma swój udział w budowie kości oraz zębów, wspomaga koncentrację.
  • Kwas foliowy – bardzo ważny dla przyszłych mam.

Wyróżniamy takie odmiany papryki jak  między innymi :

  • Papryka De Cayenne – ostra – odmiana, której owoce są czerwone, wydłużone oraz ostre w smaku. Poleca się ją do uprawy zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju potraw nadając im wyrazistości i ostrości.
  •  Papryka California Wonder – czerwona,słodka – papryka, która zalicza się do stosunkowo łatwych w uprawie bowiem nie wymaga ona przycinania oraz podpór. Owoce tej rośliny są średniej wielkości.
  • Papryka Hungarian yellow wax hot – ostra węgierska – to wczesna i bardzo plenna odmiana. Nadaje się do uprawy pod osłonami, jak i w gruncie. Owoc tej odmiany ma kształt stożka a jej kolor jest jasnożółty.
  •  Papryka poupila – ozdobna doniczkowa – odmiana o słodkich i ozdobnych owocach. Owoce zebrane na szczytach pędów mają kształt stożka i trzy kolory: żółty, czerwony oraz pomarańczowy. Roślina uprawiana nie tylko ze względu na owoce,które nadają się do bezpośredniego spożycia ,lecz także ze względów na jej właściwości ozdobne. 
  • Papryka Poseidon – ostra –  Plenna odmiana o krótkim okresie wegetacji. Dobrze owocuje  zarówno gdy jest uprawiana  pod ogrzewanymi osłonami i gruncie, o ile wybierzemy dla niej ciepłe i słoneczne miejsce.
  • Papryka Granova – gruntowa, zielono – żółta, dojrzała czerwona –  jedna z najatrakcyjniejszych odmian do uprawy w przydomowym warzywniaku, wydaje ładne owoce w zarysie kwadratu lub prostokąta. Owoc jest słodki bardzo mięsisty.
  • Papryka  Corno di Toro Rosso – słodka – jedna z najsmaczniejszych odmian dostępnych na polskim rynku. Owoc jest silny, bardzo duży ich wymiary sięgają do 18 – 20cm. Pod błyszczącą skórką kryje się gruby soczysty miąższ.  

Papryka na dobre samopoczucie

Papryka dzięki swoim właściwościom delikatnie rozrzedza krew, dlatego korzystnie wpływa na naszą koncentrację, oraz często przynosi ulgę w bólach głowy. Owoc papryki uznawany jest za naturalny afrodyzjak zwiększa libido zarówno u kobiet,a także mężczyzn. Substancje, które zawarte są w papryce pomagają zniwelować zakwasy mięśni, mają też właściwości przeciwzapalne.

Którą wybrać i jak przygotować?

Wybór papryki jest ważny ponieważ właściwości papryki,co niektórym może wydać się zaskakujące różnią się w zależności od koloru. Dlatego warto sięgać po wszystkie.

Najpopularniejszą jest ta koloru czerwonego, zawiera ona najwięcej witaminy C oraz beta karoten, żółta zawiera najwięcej witaminy E, natomiast zielona zawiera w sobie dużą dawkę kwasu foliowego.

Papryka jest warzywem uniwersalnym, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Podczas obróbki termicznej właściwości papryki nie ulegają zmianie, wyłączając witaminę C, gdyż ta w wysokiej temperaturze ulega rozpadowi. Z papryki możemy przygotować wiele potraw m.in. sosy, leczo węgierskie czy też gulasze. Świetnym pomysłem na obiad będzie podanie papryki  nadziewanej i zapieczonej w piekarniku. Surowa fajnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub po prostu do schrupania uprzednio pokrojonej w słupki.

Wszystko z umiarem

Papryka, choć jest warzywem niskokalorycznym należy do tych ciężkostrawnych, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Umiar należy zachować szczególnie w spożywaniu ostrzejszych odmian papryki np. papryczki chilli,gdyż mogą działać drażniąco na nasz układ pokarmowy,szczególnie na błonę śluzową żołądka, która jest delikatna.

Przykładowy przepis na podanie papryki

  PAPRYKA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I RYŻEM

Składniki

  • 4 papryki
  • 350 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 100 g (1 woreczek) ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 pomidor

PRZYPRAWY

  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy
  • 2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ok. 10 – 15 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek, po chwili włożyć zmielone mięso i dokładnie obsmażyć. Jeśli mielimy sami mięso najlepiej zmielić je od razu z surową cebulą, natką i czosnkiem, całość wyłożyć na patelnię i dokładnie obsmażyć.
  3. Mięso doprawić solą (ok. 2/3 łyżeczki), pieprzem, dodać przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę i kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodać koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyć przez ok. 2 minuty.
  4. Dodać odcedzony ryż, wymieszać i podgrzewać przez ok. minutę. Odstawić z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodać jajko i wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Papryki przekroić na połówki (postawić pionowo na desce i przekroić pionowo). Usunąć nasiona. Wnętrze doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  6. Wypełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika, do naczynia wlać ok. 1/2 szklanki wody i piec przez 35 minut.
  7. Na każdej papryce położyć plasterek sera lub starty ser i zapiekać jeszcze przez ok. 5 – 10 minut, aż ser będzie roztopiony lub również zrumieniony.

 Linki do produktów w sklepie