Winogrono- jak pozytywnie może zadziałać na nasz organizm?

Winogrono- Pochodzi rodziny roślin winoroślowatych. Głównie winorośli właściwej. Ten owoc możemy jeść na surowo lub go przetwarzać. 

Gdzie możemy spotkać ten owoc?

Pierwszą rzeczą, o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule moi drodzy czytelnicy. Będzie mianowicie to, gdzie możemy spotkać owoce winogron. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł ten owoc możemy spotkać w takich krajach jak:

-Francja 

-Włochy 

-Portugalia

-Hiszpania

Kraje Bałkańskie takie jak:

-Chorwacja

-Słowenia 

-Grecja

-Niemcy 

-Austria 

-Węgry

Jak pozytywnie może wpłynąć na nasz organizm jedzenie winogron?

Myślę, że to jest idealny moment na to, aby opowiedzieć Wam o tym na, jakie dolegliwości może nam pomóc jedzenie winogron. A będzie to m.in.:

-Pozytywnie działa na stan naszej skóry

-Pracę układu krążenia

-Pomaga w pozbyciu się kwasów z organizmu

– Pozytywnie może zadziałać na pracę tarczycy 

-Pomaga pozbyć się kamieni nerkowych

Jakie witaminy zawiera w sobie winogrona?

Kolejną rzeczą o, jakiej opowiem w dzisiejszym artykule to witaminy znajdujące się w tych owocach. A będzie to m.in.:

-Flawonoidy 

-Witamina K

-Witamina C

-Witamina A

-Witamina E

-Witamina B

-Chrom 

-Selen 

-Jod 

-Miedź 

-Fosfor

-Wapń

-Fluor 

-Selen 

-Magnez 

-Beta-karoten

Jakie przeciwwskazania są do jedzenia tych owoców?

Myślę, że ta informacja będzie najważniejszą, która znajdzie się w dzisiejszym artykule. A mam tu na myśli przeciwwskazania, jakie może mieć jedzenie winogron. Będzie to między innymi:

-Kobiety w ciąży 

-Alergia

-Insulinooporność

-Cukrzyca 

-Stan przedcukrzycowy

Jaka jest zalecana dzienna dawka jedzenia winogron?

Kolejną ważną informacją, która dotyczy tych owoców to w, jakiej dawce możemy ją przyjmować. Jak podają różne źródła zalecana dzienna dawka wynosi nie więcej niż 50 gramów.

Sałatka z winogronami i kurczakiem

Z orzechami włoskimi i serkiem brie

Składniki

-200 gramów filetu z kurczaka 

-Sól 

-Pieprz

-2 łyżki masła 

-2 garście rukoli 

-kilka liści sałaty

-250 gramów winogron 

-100 gramów sera brie

-60 gramów orzechów włoskich 

Sos

-3 łyżki oliwy lub oleju 

-3 łyżki miodu 

-1 łyżka soku z cytryny

-zmielony pieprz 

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Kurczaka umyć, osuszyć, odciąć kostki i chrząstki. Rozgrzać patelnię. Mięso doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia przez ok. 15 minut. Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika i wyłożyć mięso na talerz, przykryć folią i odstawić na 5 minut. Potem można już go pokroić. 2 łyżki soku z pieczeni połączyć za pomocą rózgi ze składnikami sosu: oliwą, miodem, sokiem z cytryny i zmielonym pieprzem. W salaterkach przekładać liście rukoli i sałaty składnikami sałatki: pokrojonym kurczakiem, połówkami winogron, pokrojonym w kostkę serem brie oraz lekko zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Polać sosem. Można doprawić solą w razie potrzeby.

Sałatka z winogronami i mozzarellą

Z pestkami słonecznika i sosem balsamicznym

Składniki:

-sałata z rukolą 

-1/4 mała czerwona cebula 

-250 gram winogron ciemnych i jasnych 

-125 gram mozzarelli (najlepiej mini)

SOS winegret 

łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 

-2 łyżeczki łyżeczki soku z cytryny oraz miodu 

-szczypta pieprzu 

-łyżeczki zagęszczonego sosu balsamicznego 

-4 łyżki nasion słonecznika 

Przygotowanie

Opłukaną i osuszoną sałatę z rukolą ułożyć w salaterkach. Dodać cienko posiekaną cebulę oraz umyte i osuszone winogrona pokrojone na połówki. Mozzarellę dobrze odsączyć i dodać do sałatki. Polać winegretem (wymieszać składniki) a następnie zagęszczonym octem balsamicznym. Nasiona słonecznika delikatnie zrumienić na suchej patelni i posypać nimi po sałatce.

Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską, winogronami i tartym parmezanem

Składniki 

-1 dojrzała i soczysta gruszka, cienko pokrojona, bez gniazd nasiennych

-kilka poszarpanych liści sałaty

 -4 cieniutkie plasterki paczkowanej szynki parmeńskiej, pokrojonej w kawałki

 -2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na suchej patelni

-garść białych winogron bezpestkowych, pokrojonych na połówki

-2 – 3 łyżki tartego Parmezanu (najlepiej w wiórkach)

świeżo zmielony czarny pieprz

oraz: Miodowy sos winegret i grzanki

Przygotowanie

Przygotować miodowy sos winegret zgodnie z przepisem. Gruszkę ułożyć na półmisku na sałacie, przykryć kawałkami szynki parmeńskiej, posypać zrumienionymi orzechami oraz połówkami winogron. Posypać wiórkami Parmezanu oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem polać winegretem. Podawać z grzankami na przystawkę.

Linki do produktów, które w składzie zawierają winogrono: