Właściwości, zastosowanie i korzyści płynące z używania oleju konopnego

Olej konopny- jest to tłusta ciecz, którą otrzymuje się z nasion konopi siewnych. Posiada zielono- brązowe zabarwienie i charakterystyczny orzechowo- korzenny zapach i smak. Olej ten pochodzi z Europy. 

Skład oleju konopnego

W tej części artykułu dowiecie się, z czego tak naprawdę składa się olej konopny. Możemy tu wyróżnić następujące substancje, takie, jak: 

– kwas alfa-linolenowy

– kwas linolowy

– kwas oleinowy

– kwas gamma linolenowy

– inne nasycone kwasy tłuszczowe

Witaminy i inne składniki, które w swoim składzie zawiera olej konopny, oraz ich rola w organizmie człowieka

Olej konopny w swoim składzie zawiera następujące witaminy i minerały:

– Witamina K- umożliwia krzepnięcie krwi, działa grzybobójczo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie i przeciwbólowo

– Witamina E- wspiera aktywność kwasów omega 3, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i prawidłowe krążenie krwi

– Witamina A- poprawia wzrok, stan skóry, a także wzmacnia odporność

– Witaminy z grupy B- wspomagają pracę układu nerwowego

– kwasy tłuszczowe omega 3- zapobiegają powstawaniu nowotworów, regulują prawidłowy poziom glikemii, łagodzą bóle reumatyczne, korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci, wspomagają pracę układów krążenia i krwionośnego  

– kwasy omega 6- pomagają w szybszym gojeniu ran, jak również usprawniają pracę nerek i wątroby. Należy jednak pamiętać, że używanie zbyt dużych ilości oleju konopnego może prowadzić do rozwoju miażdżycy, jak również zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu 

– wapń- wzmacnia zęby i kości

– magnez- dostarcza energię do tkanek, zapobiega pojawianiu się bolesnych skurczy, poprawia pamięć i koncentrację a także działa uspokajająco  

– cynk- poprawia stan włosów, paznokci oraz skóry, skutecznie walczy z trądzikiem

– fosfor- usprawnia mineralizację zębów i kości oraz prawidłowe działanie układu nerwowego

– białko- jest idealny dla osób stosujących dietę wegetariańską a także wegańską

– lignany

– flawonoidy

– fitosterole

– fitoestrogeny

Zastosowanie oleju konopnego w kosmetyce

Tą  część w niniejszym artykule poświęcę na przedstawienie Wam, moi drodzy czytelnicy, jakie korzyści ma zastosowanie oleju konopnego w celach upiększających

– Wspomaga odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych

– Zmniejsza ryzyko zapaleń, podrażnień, przebarwień i stanów zapalnych.

– Doskonale nawilża skórę

– Przywraca elastyczność cery, regeneruje ją i zapobiega powstawaniu zmarszczek.

– Poprawia koloryt i rozświetla skórę pozbawioną blasku.

– Ma działanie intensywnie odżywiające

– Jest pomocny w leczeniu łuszczycy, egzemy i łojotoku.

– Dzięki zdolności do regulacji wydzielania sebum, wspomaga leczenie trądziku i matowi cerę tłustą i mieszaną.

– Stosowany na włosy, olej konopny dodaje im blasku i ułatwia rozczesywanie.

Przeciwwskazania do używania oleju konopnego

Stosowanie oleju konopnego ma również swoje niezbyt dobre strony. Mowa tu między innymi o: 

– nie powinny go spożywać osoby mające nadwrażliwość na którykolwiek składnik oleju

– kobiety w ciąży i karmiące piersią

– osoby cierpiące na chorobę wieńcową

– osoby ze słabą krzepliwością krwi 

– osoby z problemami ze strony układu pokarmowego, jak również z niewydolnością śledziony, a także biegunkami. Nadmierne jego spożycie może prowadzić do problemów żołądkowo- jelitowych. 

WARZYWNA ZUPA KREM Z OLEJEM KONOPNYM 

SKŁADNIKI:

– olej 

– seler

– por

– 4 ziemniaki

– garść szpinaku

– ziarna konopi

– masło klarowane

– czosnek, sól, pieprz, liście laurowe

– warzywny wywar

– śmietana

Por podsmażyć na maśle klarowanym, w miarę smażenia dodać czosnek, seler, ziemniaki. Po dłuższej chwili zalać całość wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Dodać liście laurowe i gotować do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Dodać szpinak, lekko go podgotowując oraz nasiona konopi. Następnie zmiksować wszystko blenderem, aż do gładkości, przyprawić do smaku. Po nałożeniu zupy na talerze dodać śmietanę i parę kropli oleju konopnego.

NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY Z OLEJEM Z KONOPI 

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oleju konopne
  • 1 cytryny
  • 2 jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta cynamonu
  • imbir

Z owoców (jabłek i cytryn) oraz z imbiru i czosnku wycisnąć sok. Dodać olej i przyprawy. Mieszać intensywnie składniki. Tak przygotowany napój można już pić. 

LEKKA SAŁATKA Z OLEJEM Z NASION KONOPI (czas przygotowania 120 minut)

SKŁADNIKI:

  •  mieszanka sałat
  •  2 średnie buraki
  •  kiełki np. brokułu
  •  pestki dyni
  •  ser kozi ok. 100 g
  •  olej 
  •  1 łyżka miodu
  •  sok z cytryny
  •  1 łyżeczka musztardy
  •  sól, pieprz do smaku

Buraki myjemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 120 minut. Po ostudzeniu obieramy ze skórki. Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzach. Dostajemy: kiełki, upieczone pokrojone w grube plastry buraki. Przygotowujemy sos: miód mieszamy z olejem konopnym (jako alternatywę możemy zastosować również odmianę 30%) musztardą, cytryną oraz solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę. Ser kozi kroimy w plastry i układamy na sałatce. Na suchej patelni prażymy pestki dyni, uważając, żeby się nie przypaliły. Sałatkę posypujemy prażonymi pestkami.

KONOPNE SŁODKOŚCI (czas przygotowania 15 minut)

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oleju z konopi
  • 1 łyżki masła
  • łuskane ziarno konopi
  • 100g daktyli
  • orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne i pokrojone daktyle bez pestek zmiksować w jedną masę. Dodać olej konopny i masło. Wymieszać wszystko dokładnie. Powstałą masę pokroić w kostkę. Następnie każdą z osobna obtoczyć w przygotowanych wcześniej nasionach konopnych. Przed podaniem umieścić gotowe słodycze na kilkadziesiąt minut w lodówce. Można je też zjeść od razu po przygotowaniu.

Linki do produktów ze sklepu zawierających olej konopny: 

https://suplementy-ziola.pl/produkt/tonik-lagodzacy-olejek-konopny-prebiotyki-eco-300-ml-only-bio/ 
https://suplementy-ziola.pl/produkt/majonez-weganski-konopny-bio-250-ml-vitaquell/