Wpływ witaminy B6. W jakich produktach występuje?
Historia:
Witamina B6 została po raz pierwszy opisana w latach 30. XX wieku przez Paula Gyorgy’ego. Na początku nikt nie zdawał sobie sprawy, czym dokładnie jest i jaką pełni funkcje w organizmie. Niespełna dekadę później, witamina B6 została zsyntetyzowana i po raz pierwszy określona mianem „pirydoksyny”. Od tego czasu badacze odkrywają jego zasadniczą rolę w różnych szlakach metabolicznych.
Witamina B6 należy do grupy witamin, które są rozpuszczalne w wodzie. W przypadku witaminy B6 zaledwie 100 mg jest magazynowane w mięśniach organizmu. Nadmiar tej witaminy jest wydalany przez nerki z moczem.
Witamina B6: profity i jej rola w organizmie.
- Odnowa czerwonych krwinek
Pirydoksyna bierze udział w syntezie i odnowie czerwonych krwinek w naszym organizmie. W przeciwnym przypadku znaczący niedobór tej witaminy może skutkować anemią megaloblastyczną.
- Układ odpornościowy
Pirydoksyna gwarantuje równowagę układu odpornościowego, odpowiednią produkcję białych krwinek. Odgrywa ważną rolę również w kontekście narządów limfatycznych. Odpowiednie i zażywanie tej witaminy pomaga organizmowi bronić się przed infekcjami.
- Metabolizm białek
Witamina B6 bierze udział w syntezie i rozkładzie aminokwasów, a także białek. Szczególnie aktywnie uczestniczy w metabolizmie tryptofanu (określany bywa mianem prekursora melatoniny), gdyż przekształca go w witaminę B3.
- Produkcja hormonów i neuroprzekaźników
W organizmie witamina B6 umożliwia także produkcję neuroprzekaźników i niezbędnych podstawowych hormonów: serotoniny, noradrenaliny, adrenaliny itp. Wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia i stresu i kontrolowanie stanów lękowych. Ponadto witamina B6 pomaga w tym, abyśmy mogli zachować równowagę hormonalną.
Dlaczego witamina B6 jest wykorzystywana przez sportowców?
Witamina B6 ma istotne znaczenie w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Spowodowane jest to tym, że odpowiednią pracę nerwów i mięśni wspomagają witaminy z grupy B. Witamina B6 jest zażywana w diecie przez wiele osób uprawiających sport – szczególnie ważna w sportach siłowych. Tłuszcze i białka ulegają metabolizmowi, co nie tylko służy do wytwarzania energii, ale także przyczynia się do budowy mięśni. Witamina B6 zawarta jest m.in. w mleku, owocach i produktach pełnoziarnistych oraz w mięsie.
Witamina B6 w posiłkach:
Witamina B6 jest powszechnie dostępna w żywności roślinnej i zwierzęcej.
W produktach pochodzenia zwierzęcego najwięcej tej witaminy można znaleźć w rybach. Z kolei, produkty mleczne zwykle zawierają mniejsze ilości witaminy B6.
Przykładowe produkty, które bogate są w witaminę B6 znajdziesz wypisane poniżej:
- Gotowana wątróbka cielęca
- łosoś
- makrela,
- soja,
- ciecierzyca,
- awokado.
- ryż brązowy,
- pszenica,
- soczewica,
- ziemniaki,
- papryka,
- banany,
- grzyby.
Niedobór witaminy B6
Opisywana aktualnie witamina B6 występuje w większości produktów spożywczych, zatem niezwykle rzadko spotyka się przypadki jej niedoboru w organizmie. Jednak zdarzają się przypadki niedoboru pirydoksyny u osób niedożywionych, a także w przypadku niewydolności nerek, a nawet u alkoholików. W ostatnim przypadku, spożywając alkohol należy liczyć się z tym, że ma on negatywne skutki dla naszego organizmu. Alkohol powoduje wypłukiwanie się np. istotnych minerałów z organizmu. Wracając do głównego tematu niedobór witaminy może skutkować też następującymi objawami takie jak: niedokrwistość (niewielka ilość krwinek czerwonych), matowe włosy, a nawet miękkie paznokcie uszkodzenia skóry (czerwone kąciki ust), niepokój, drętwienie, uczucie mrowienia np. dłoni. Niedobór witaminy B6 może przyczyniać się także do wypadania włosów.
Nadmiar witaminy B6
Witamina B6 w dużych dawkach jest neurotoksyczna. Może powodować problemy z pamięcią i dość poważnie oddziaływać na układ nerwowy. Zaleca się, by nie przekraczać określonej dawki dobowej.
Przeciwwskazania:
U kobiet karmiących piersią
Wysokie dawki witaminy B6 mogą hamować produkcję mleka. Istotną informacją jest również to, że witamina B6 przenika do mleka matki.
W przypadku innych chorób
- Witamina B6 zmniejsza działanie terapeutyczne niektórych leków stosowanych w leczeniu choroby Parkinsona i padaczki.
Leki, które mogą zmniejszać wchłanianie witaminy B6 przez organizm:
- Leki przyjmowane przy gruźlicy;
- Niektóre doustne środki antykoncepcyjne;
- niektóre leki stosowane w leczeniu takich schorzeń jakimi są między innymi reumatoidalne zapalenie stawów, astma, nadciśnienie, depresja.
Linki: