Wpływ witaminy B6. W jakich produktach występuje?

Historia:

Witamina B6 została po raz pierwszy opisana w latach 30. XX wieku przez Paula Gyorgy’ego. Na początku nikt nie zdawał sobie sprawy, czym dokładnie jest i jaką pełni funkcje w organizmie.  Niespełna dekadę później, witamina B6 została zsyntetyzowana i po raz pierwszy określona mianem „pirydoksyny”. Od tego czasu badacze odkrywają jego zasadniczą rolę w różnych szlakach metabolicznych.

Witamina B6 należy do grupy witamin, które są rozpuszczalne w wodzie. W  przypadku witaminy B6 zaledwie 100 mg jest magazynowane w mięśniach organizmu. Nadmiar tej witaminy jest wydalany przez nerki z moczem.

Witamina B6: profity i jej rola w organizmie.

  • Odnowa czerwonych krwinek

Pirydoksyna bierze udział w syntezie i odnowie czerwonych krwinek w naszym organizmie. W przeciwnym przypadku znaczący niedobór tej witaminy może skutkować anemią megaloblastyczną.

  • Układ odpornościowy

Pirydoksyna gwarantuje równowagę układu odpornościowego, odpowiednią produkcję białych krwinek. Odgrywa ważną rolę również w kontekście narządów limfatycznych. Odpowiednie i zażywanie tej witaminy pomaga organizmowi bronić się przed  infekcjami.

  • Metabolizm białek

Witamina B6 bierze udział w syntezie i rozkładzie aminokwasów, a także białek. Szczególnie aktywnie uczestniczy w metabolizmie tryptofanu (określany bywa mianem prekursora melatoniny), gdyż przekształca go w witaminę B3.

  • Produkcja hormonów i neuroprzekaźników

W organizmie witamina B6 umożliwia także produkcję neuroprzekaźników i niezbędnych podstawowych hormonów: serotoniny, noradrenaliny, adrenaliny itp. Wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia i stresu i kontrolowanie stanów lękowych. Ponadto witamina B6 pomaga w tym, abyśmy mogli zachować równowagę hormonalną.

Dlaczego witamina B6  jest wykorzystywana przez sportowców?

 Witamina B6 ma istotne znaczenie w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Spowodowane jest to tym, że odpowiednią pracę nerwów i mięśni wspomagają witaminy z grupy B. Witamina B6 jest zażywana w diecie przez wiele osób uprawiających sport – szczególnie ważna w sportach siłowych. Tłuszcze i białka ulegają metabolizmowi, co nie tylko służy do wytwarzania energii, ale także przyczynia się do budowy mięśni. Witamina B6 zawarta jest m.in. w mleku, owocach i produktach pełnoziarnistych oraz w mięsie. 

Witamina B6 w posiłkach:

Witamina B6 jest powszechnie dostępna w żywności roślinnej i zwierzęcej.

W produktach pochodzenia zwierzęcego najwięcej tej witaminy można znaleźć w rybach. Z kolei, produkty mleczne zwykle zawierają mniejsze ilości witaminy B6. 

Przykładowe produkty, które bogate są w witaminę B6 znajdziesz wypisane poniżej:

  • Gotowana wątróbka cielęca 
  • łosoś 
  • makrela, 
  • soja,
  • ciecierzyca,
  • awokado. 
  • ryż brązowy,
  • pszenica, 
  • soczewica, 
  • ziemniaki, 
  • papryka,
  • banany,
  • grzyby. 

Niedobór witaminy B6

Opisywana aktualnie witamina B6 występuje w większości produktów spożywczych, zatem niezwykle rzadko spotyka się przypadki jej niedoboru w organizmie. Jednak zdarzają się przypadki niedoboru pirydoksyny u osób niedożywionych, a także w przypadku niewydolności nerek, a nawet u alkoholików. W ostatnim przypadku, spożywając alkohol należy liczyć się z tym, że ma on negatywne skutki dla naszego organizmu. Alkohol powoduje wypłukiwanie się  np. istotnych minerałów z organizmu. Wracając do głównego tematu niedobór witaminy może skutkować też następującymi objawami takie jak: niedokrwistość (niewielka ilość krwinek czerwonych),  matowe włosy, a nawet  miękkie paznokcie uszkodzenia skóry (czerwone kąciki ust), niepokój, drętwienie,  uczucie mrowienia np. dłoni. Niedobór witaminy B6 może przyczyniać się także do wypadania włosów.

Nadmiar witaminy B6

Witamina B6 w dużych dawkach jest neurotoksyczna. Może powodować problemy z pamięcią i dość poważnie oddziaływać na układ nerwowy. Zaleca się, by nie przekraczać określonej dawki dobowej.

Przeciwwskazania:

U kobiet karmiących piersią

Wysokie dawki witaminy B6 mogą hamować produkcję mleka. Istotną informacją jest również to, że witamina B6 przenika do mleka matki.

W przypadku innych chorób

  • Witamina B6 zmniejsza działanie terapeutyczne niektórych leków stosowanych w leczeniu choroby Parkinsona i padaczki.

Leki, które mogą zmniejszać wchłanianie witaminy B6 przez organizm:

  • Leki przyjmowane przy gruźlicy; 
  • Niektóre doustne środki antykoncepcyjne; 
  • niektóre leki stosowane w leczeniu takich schorzeń jakimi są między innymi reumatoidalne zapalenie stawów, astma, nadciśnienie, depresja.

Linki:

https://suplementy-ziola.pl/produkt/sok-wieloowocowy-z-zelazem-i-witaminami-c-b6-b12-750-ml-

rabenhorst/