Yerba – szereg pozytywnych zastosowań zdrowotnych pochodzących z Ameryki Południowej.
Yerba to gatunek drzewa. Nazwę tej roślinie nadał Auguste de Saint Hilaire. W rzeczywistości nazwa tego drzewa to ostrokrzew paragwajski. Potocznie nazywane jako yerba mate. W celach spożywczych wykorzystuje się wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej,np. Argentyna, Paragwaj, Urugwaj, Brazyliia, a nawet w państwach Bliskiego Wschodu – Syria i Liban.
Rodzaje YM:
Każde państwo jak np. Paragwaj, Argentyna, czy Brazylia posiada swoją indywidualną recepturę przetwarzania suszu. Poszczególne detale mogą być związane głównie z procesem fermentacji, suszenia, mielenia i magazynowania. Istnieją napoje z dodatkami ziół lub owoców i naturalnych aromatów.
Napój paragwajski
Paragwajska yerba mate kojarzyć może się z dymnym zapachem. Ten napój jest mocny, dzięki temu może zadziałać w sposób pobudzający. Ma wyraziście dymny i goryczkowy smak naparu.
Yerba brazylijska (nazywana w Brazylii jako Evra Mate)
Ziele charakteryzuje się zielonym kolorem. Nie jest długo magazynowana. Ma w sobie najwięcej kofeiny. W Brazylii dominuje ziele yerba mate, która suszona jest gorącym powietrzem.
Yerba argentyńska
Ziele to cechuje się klasycznym smakiem, Charakteryzuje się delikatnym aromatem i goryczkowym smakiem. Ta yerba jest idealna dla tych, którzy chcą dopiero zacząć przygodę.
Yerba z Urugwaju
To państwo nie ma swoich plantacji. Yerba do Urugwaju sprowadzana jest z Brazylii. Yerba z Urugwaju jest smaku słodkawo-gorzkie.
Yerba mate pod względem właściwości:
- ogólnie pobudza organizm, lecz posiada śladowe ilości koferiny (w porównaniu do kawy)
- łagodzi uczucie zmęczenia
- wspomaga koncentrację,
- łagodzi uczucie głodu,
- poprawia przemianę materii,
Yerba mate zawiera blisko 200 aktywnych komponentów, czyli więcej niż zielona herbata. Badania przeprowadzone Paryżu ukazały, iż posiada niemal wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia.
Yerba zawiera w sobie:
- karoten,
- magnez,
- potas,
- żelazo,
Działanie Yerba mate:
- stymuluje centralny układ nerwowy,
- pobudza i zwiększa zdolność,
- działa rozluźniająco na mięśnie,
- obniża ciśnienie krwi,
- poprawia krążenie,
- Wspiera profilaktykę nowotworową,
- Obniża poziom złego choresterolu,
- Pomaga w procesie leczenia cukrzycy,
- proces leczenia astmy, ponieważ zawiera ksentynę.
Coś więcej na temat Yerba Mate? Odwołując się do wcześniejszy rozmyślań na wspomniany temat:
Regularne picie Yerby pomaga utrzymywać jej działanie antyoksydacyjne w naszym organizmie. Yerba pomocna jest w profilaktyce takich chorób, jak rak, schorzenia układu krążenia, zapalenia i choroby wątroby.
Wspiera antynowotworową profilaktykę. Blokuje rozwój komórek rakowych poprzez niszczenie już powstałych. Zwiększa ochronę zdrowych komórek.
Działa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. Obniża poziom złego cholesterolu ß wspomniano o tym już wcześniej. Dodatkowo podnosi poziom dobrego cholesterolu. Odgrywa ogromne znaczenie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Yerba Mate ma działanie ochronne dla serca – łagodzi jego dysfunkcje i odbudowuje uszkodzenia.
Ma działanie, które wspomaga odchudzanie. Yerba Mate ma pozytywny wpływ na trawienie tłuszczów. Przyczynia się do zmniejszenia czasu potrzebnego do osiągnięcia subiektywnego poczucia sytości.
Kwas chlorogenowy bierze udział w regulacji uwalniania glukozy z wątroby, co ma znaczenie w cukrzycy insulinozależnej.
Yerba Mate ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze dzięki temu wpiera w przypadku chorób wewnętrznych, jak i zewnętrznych, np. w przypadku łupieżu, zapalenia płuc.
Przykładowy sposób przygotowania w przypadku pierwszego parzenia bez odpowiednich naczyń do Yerba Mate:
W zwykłym kubku również możemy przygotować yerbę – rozpuszczalną lub saszetkach. W tym przypadku istotną rolę ogrywa temperatura. Należy zwrócić uwagę na nieco inną temperaturę niż w przypadku sypkiej yerba mate. Parząc w kubku – trzeba pamiętać, że do sporządzenia rozpuszczalnej yerby stosujemy wodę w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Zaś do mate, która jest pakowana w szaszetki – 85 stopni Celsjusza.
Uzależnia?
Tak. Potrafi uzależnić. Podobnie jak kawa.
Ciekawostki:
Najprawdopobniej nazwa została pierwotnie wymyślona przez jezuitów. Pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa „herba” – ziele i „mati”, co w tłumaczeniu z innego języka oznacza tykwę, w której parzy się ziele.
Założone przez jezuitów plantacje były głównym źródłem dochodu redukcji misyjnych aż do kasaty Zakonu w 1773 roku. Po tym wydarzeniu plantacje odeszły w niepamięć. W 1892 roku, kiedy to pierwszą swoją hodowlę założył w Paragwaju Frederico Neumann. Rozpowszechnił on yerba mate tak, że stała się ona narodowym napojem państw Ameryki Południowej
”Mate” to naczynie lub pojemnik do picia, z czasem stało się nazwą naczyń do picia yerba mate. Naczynia wykonywane są z drewna lub Z metali jak np. stal, srebro lub ceramika. W pierwszym podanym przypadku Naczynia z drewna potrafią spowodować zmianę smaku naparu.
Produkty z Yerba Mate: