Yerba – szereg pozytywnych zastosowań zdrowotnych pochodzących z Ameryki Południowej.

Yerba to gatunek drzewa. Nazwę tej roślinie nadał Auguste de Saint Hilaire. W rzeczywistości nazwa tego drzewa to ostrokrzew paragwajski. Potocznie nazywane jako yerba mate. W celach spożywczych wykorzystuje się  wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej,np. Argentyna, Paragwaj, Urugwaj, Brazyliia, a nawet w państwach Bliskiego Wschodu –  Syria i Liban.

Rodzaje YM:

Każde państwo jak np. Paragwaj, Argentyna, czy Brazylia posiada swoją indywidualną recepturę przetwarzania suszu. Poszczególne detale mogą być związane głównie z procesem fermentacji, suszenia, mielenia i magazynowania. Istnieją napoje z dodatkami ziół lub owoców i naturalnych aromatów.

Napój paragwajski

Paragwajska yerba mate kojarzyć może się z dymnym zapachem. Ten napój jest mocny, dzięki temu może zadziałać w sposób pobudzający. Ma wyraziście dymny i goryczkowy smak naparu.

Yerba brazylijska (nazywana w Brazylii jako Evra Mate)

Ziele charakteryzuje się zielonym kolorem. Nie jest długo magazynowana. Ma w sobie najwięcej kofeiny. W Brazylii dominuje ziele yerba mate, która suszona jest gorącym powietrzem.

Yerba argentyńska

Ziele to cechuje się klasycznym smakiem, Charakteryzuje się delikatnym aromatem i goryczkowym smakiem. Ta yerba jest idealna dla tych, którzy chcą dopiero zacząć przygodę.

Yerba z Urugwaju

To państwo nie ma swoich plantacji. Yerba do Urugwaju sprowadzana jest z Brazylii. Yerba z Urugwaju jest smaku słodkawo-gorzkie.

Yerba mate pod względem właściwości:

  • ogólnie pobudza organizm, lecz posiada śladowe ilości koferiny (w porównaniu do kawy)
  • łagodzi uczucie zmęczenia
  • wspomaga koncentrację,
  • łagodzi uczucie głodu,
  • poprawia przemianę materii,

Yerba mate zawiera blisko 200 aktywnych komponentów, czyli więcej niż zielona herbata. Badania przeprowadzone  Paryżu ukazały, iż posiada niemal wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia.

Yerba zawiera w sobie:

  • karoten,
  • magnez,
  •  potas,
  • żelazo,

Działanie Yerba mate:

  • stymuluje centralny układ nerwowy,
  • pobudza i zwiększa zdolność,
  • działa rozluźniająco na mięśnie,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia krążenie,
  • Wspiera profilaktykę nowotworową,
  • Obniża poziom złego choresterolu,
  • Pomaga w procesie leczenia cukrzycy,
  • proces leczenia astmy, ponieważ zawiera ksentynę.

Coś więcej na temat Yerba Mate?  Odwołując się do wcześniejszy rozmyślań na wspomniany temat:

Regularne picie Yerby pomaga utrzymywać jej działanie antyoksydacyjne w naszym organizmie. Yerba pomocna jest  w profilaktyce takich chorób, jak rak, schorzenia układu krążenia, zapalenia i choroby wątroby.

Wspiera antynowotworową profilaktykę. Blokuje rozwój komórek rakowych poprzez niszczenie już powstałych.  Zwiększa ochronę zdrowych komórek.

Działa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. Obniża poziom złego cholesterolu ß wspomniano o tym już wcześniej. Dodatkowo podnosi poziom dobrego cholesterolu. Odgrywa ogromne znaczenie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.  Yerba Mate ma działanie ochronne dla serca – łagodzi jego dysfunkcje i odbudowuje uszkodzenia.

Ma działanie, które  wspomaga odchudzanie. Yerba Mate ma pozytywny wpływ na trawienie tłuszczów. Przyczynia się do zmniejszenia czasu potrzebnego do osiągnięcia subiektywnego poczucia sytości.

Kwas chlorogenowy bierze udział w regulacji uwalniania glukozy z wątroby, co ma znaczenie w cukrzycy insulinozależnej.

Yerba Mate ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze dzięki temu wpiera w przypadku chorób wewnętrznych, jak i zewnętrznych, np. w przypadku łupieżu, zapalenia płuc.

Przykładowy sposób przygotowania w przypadku pierwszego parzenia bez odpowiednich naczyń do Yerba Mate:

W zwykłym kubku również możemy przygotować yerbę – rozpuszczalną lub saszetkach. W tym przypadku istotną rolę ogrywa temperatura. Należy zwrócić uwagę na nieco inną temperaturę niż w przypadku sypkiej yerba mate. Parząc  w kubku – trzeba pamiętać, że do sporządzenia rozpuszczalnej yerby stosujemy wodę w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Zaś do mate, która jest pakowana w szaszetki – 85 stopni Celsjusza.

Uzależnia?

Tak. Potrafi uzależnić. Podobnie jak kawa.

Ciekawostki:

Najprawdopobniej nazwa została pierwotnie wymyślona przez jezuitów. Pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa „herba” – ziele i „mati”, co w tłumaczeniu z innego języka oznacza tykwę, w której parzy się ziele.

Założone przez jezuitów plantacje były głównym źródłem dochodu redukcji misyjnych aż do kasaty Zakonu w 1773 roku. Po tym wydarzeniu plantacje odeszły w niepamięć. W 1892 roku, kiedy to pierwszą swoją hodowlę założył w Paragwaju Frederico Neumann. Rozpowszechnił on yerba mate tak, że stała się ona narodowym napojem państw Ameryki Południowej

”Mate” to  naczynie lub pojemnik do picia, z czasem stało się nazwą naczyń do picia yerba mate. Naczynia wykonywane są z drewna lub Z metali jak np. stal, srebro lub ceramika. W pierwszym podanym przypadku Naczynia z drewna potrafią spowodować  zmianę smaku naparu.

Produkty z Yerba Mate: