Zielony groszek- smaczny przedstawiciel roślin strączkowych

Zielony groszek jest rodzajem rośliny strączkowej, która wywodzi się z rodziny bobowatych. Występuje w niej od 160 do 180 gatunków. Najczęściej występuje na półkuli północnej w strefie umiarkowanej. Można go spotkać na obszarach Afryki, a także Ameryki Południowej, oraz Europy i Azji. W Polsce można wyróżnić 15 gatunków tej rośliny. Idealnym podłożem dla groszku są między innymi: suce i trawiaste tereny, jak i  podmokłe, a także na wydmach, w lasach i zaroślach. Wielką popularność wśród roślin uprawianych uzyskały ozdobne gatunki groszku takie, jak: siewny (może on zawierać w swoim składzie trujący alkaloid, powodujący latyryzm, czyli chorobę powodującą porażenie kończyn dolnych), szerokolistny, jak również pachnący. 

Charakterystyka i wygląd groszku

W tej części artykułu przedstawię Wam, Moi drodzy czytelnicy jak wygląda groszek i jaką ma budowę.

Ten element flory może występować jako roślina jednoroczna, jak również w postaci byliny. W większości gatunków łodygi są pnące, natomiast niektóre są oskrzydlone proste. Jej długość może wynieść około 2 m i więcej. 

Liście groszku są pierzasto złożone, na szczycie mają formę wąsów czepnych. Przybierają one kształty między innymi: jajowate, równowąskie oraz lancetowate. W niektórych przypadkach ich funkcję pełnią liściaki. Bardzo rzadko można je spotkać jako rosnące pojedynczo. 

Kwiaty są motylkowe, wyrastają w postaci gron z kątów liści. Grona te liczą 12 kwiatów. Kielich dwuwargowy lub dzwonkowaty tworzą działki występujące w liczbie 5. Płatki korony różnią się od siebie i mają różne kolory. Wewnątrz kwiatu obecny jest jeden słupek, posiadający jedną górną zalążnię, która posiada wiele zalążków, a także 10 pręcików, z czego 9 jest zrośniętych ze sobą, lecz jeden jest „samotny”. 

Owoce są cylindrycznymi, a także bocznie ścieśnionymi strąkami. 

Witaminy oraz inne składniki występujące w zielonym groszku

Ta część artykułu będzie poświęcona witaminom oraz innym składnikom odżywczym , jakie w swoim składzie zawiera groszek. Zaliczyć do nich można między innymi: 

– białko- odgrywa ważną rolę w diecie wegetariańskiej 

– błonnik- zapewnia uczucie sytości po posiłku, wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego 

– witamina K

– witamina A

– witamina C

– witamina E

– witaminy z grupy B

– fosfor

– żelazo

– magnez 

– mangan

– selen 

– sód

Korzyści płynące z dołączenia groszku do swojej diety 

Można tu wyróżnić między innymi takie czynniki, jak: 

– może korzystnie wpływać na poprawę zdrowia osób, które zmagają się z niektórymi schorzeniami 

– ze względu na niski indeks glikemiczny, groszek mogą spożywać osoby zmagające się z insulinoopornością, jak i z cukrzycą, oraz osoby chcące obniżyć masę ciała 

– zawiera on kwas foliowy, który ma pozytywny wpływ na kobiety w ciąży, gdyż pomaga on poprawić ich zdrowie, a także dobrze wpływa na rozwijający się płód 

– witamina K zawarta w groszku zapobiega powstawaniu osteoporozy

-dzięki obecności luteiny wspomaga prawidłową pracę układu krążenia- przeciwdziała anemii, usprawnia proces krzepnięcia krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, a także niweluje pojawienie się zawału i wspomaga pracę serca

– korzystnie wpływa na narząd wzroku- wspomaga prawidłowe działanie siatkówki oka oraz pełni jego funkcję ochronną, doskonale nawilża oczy, przy czym zapobiega przesuszeniu siatkówki i rogówki, przeciwdziała ślepocie zmierzchowej, czyli pogorszeniu jakości wzroku w ciemnych warunkach

– przeciwutleniacze mają działanie antystarzeniowe

– błonnik  jest hamulcem głodu, a także eliminuje zły cholesterol

Przeciwwskazania do spożywania groszku

Groszek nie jest wskazany do spożywania dla osób, które nie tolerują roślin strączkowych, gdyż może się to objawić niepożądanymi skutkami ze strony układu pokarmowego, takimi, jak: nudności, ból brzucha, a także wzdęcia.  

Przepisy z zielonym groszkiem 

Zupa z zielonego groszku:

Składniki: 

  • 1 kg zielonego groszku (może być mrożony)
  • 4 cebule
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l rosołu z kury
  • Szczypta przyprawy do smaku

Przygotowanie

Gotujemy rosołek i dodajemy groszek.Cebulkę obieramy, kroimy i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy i całość dokładnie miksujemy.Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem.Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy np. grzanki pokrojone w kosteczki lub groszek ptysiowy. Dekorujemy sosem jogurtowym. 

Sałatka z zielonego groszku

Składniki:  

Składniki:

  • ok. 40 makaronu
  • 1 słoiczek papryka konserwowa
  • puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie mrożony zielony groszek
  • 3 sztuki czerwona cebula
  • 3 sztuki filety z kurczaka
  • ser feta
  • przyprawa GYROS
  • ok. 4 łyżki oliwa z oliwek
  • pieprz

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente , paprykę pokroić w paski , groszek rozmrozić. Cebulę pokroić w paski , posolić i odstawić na ok. pół godziny, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do sałatki. Ser feta pokroić w kostkę. Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przysmażyć z przyprawą gyros. Po ostygnięciu dodać do pozostałych składników razem z olejem ze smażenia. Dodać oliwę i pieprz, wszystko wymieszać i gotowe. Nie dodawać soli. 

Pesto z zielonego groszku

Składniki: 

  • 3 łyżki groszku zielonego (mrożonego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  •  Ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18% 
  • gałązka świeżej bazylii 
  • sól

Przygotowanie:

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Do blendera wlać śmietanę, oliwę, dodać obrany czosnek, umyte listki bazylii, szczyptę soli oraz wystudzony groszek. Całość zblendować na gładką masę. 

Sałatka z zielonym groszkiem i burratą

Składniki: 

  • 100 g młodego zielonego groszku 
  • pół ogórka
  • 3-4 rzodkiewki
  • 30 g mieszanki sałat
  • 150 g burraty 
  • garść listków mięty
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Groszek ugotować w osolonej wodzie (około 3-4 minuty), odcedzić, opłukać zimną wodą.Umyte rzodkiewki i ogórek pokroić w plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, posolić do smaku.Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, listki mięty, ogórek i rzodkiewkę, dodać zielony groszek. Na wierzchu położyć burratę. Sałatkę polać cytrynowym sosem, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Linki: